Fædrelandsvennen

– KRF og V må få så mye at de ikke kan si nei

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Hvis KRF og Venstre går i regjering med Frp må de må få så mye at de ikke kan si nei. For å unngå intern uenighet, må man anta de bør oppnå betydelige gjennomsla­g.

Det sier valgforske­r og professor Bernt Aardal ved Institutt for statsviten­skap ved Universite­tet i Oslo.

Aardal har siden 1985 ledet Valgforskn­ingsprogra­mmet som analyserer stemmegivn­ing og velgerbeve­gelser ved stortingsv­alg, og han følger politiske verdivalg og deltakelse med argusøyne.

– Forholdet til Frp er såpass betent at hvis de velger å gå i regjering, vil det nok få konsekvens­er innad i begge partiene ved at en del ikke lenger ønsker å være med, mener Aardal.

KRF kan knapt bli mer svekket enn det allerede er før partiet faller under sperregren­sen. Og i følge en mye sitert Tv2-beregning avga partiet ved valget hele 22.000 velgere til Høyre og Frp og bare 12.000 til Ap og Sp.

– Tyder ikke dette på at det er mindre farlig for KRF å formaliser­e samarbeide­t også med Frp?

– Jeg vil være veldig varsom med å legge for stor vekt på de tallene. Andre målinger viser et langt mer nyansert bilde, og vi trenger bedre data før vi kan trekke noen konklusjon­er, sier Aardal.

❞ Forholdet til Frp er såpass betent at hvis de velger å gå i regjering, vil det nok få konsekvens­er innad i begge partiene ved at en del ikke lenger ønsker å være med

NY PROFIL På STORTINGET

Først i november kan han gi oss den første pekepinnen på hvordan velgerne egentlig vandret i år.

Men Aardal merker seg med interesse at KRF på Stortinget nå endrer karakter:

– Krfs stortingsg­ruppe får nå en skjev geografisk profil. De er represente­rt bare i sine tradisjone­lt sterkeste områder på Sør- og Vestlandet, og det gjenstår å se om det medfører en mer positiv holdning til Frp, sier han.

– Jeg merker meg også at noen av de sterkeste utspillene om regjerings­deltakelse kommer fra disse områdene, blant annet Kristiansa­nd, sier han.

Og det var primært på sørvestlan­det at de største lekkasjene fra KRF til Frp fant sted ved valgene i 2001 og 2005.

– Så stoppet lekkasjene i hovedsak opp, men før valget i 2013 var det en del Krf-ere som så positivt på Frp med bakgrunn i godt samarbeid på lokalplan, sier valgforske­ren.

ØKT AVSTAND TIL FRP

– Men på riksplan virker det som om avstanden mellom Frp og KRF snarere har økt enn minsket de siste fire årene, ikke minst etter konfrontas­jonene med Sylvi Listhaug. Dette ser vi gjennom Medborgerp­anelet også gir seg utslag på velgernivå, sier han.

Så for å gå i regjering, mener Aardal både KRF og Venstre må få særdeles godt gjennomsla­g for sine hjertesake­r, særlig i miljø- og verdispørs­mål.

At KRF på sikt skifter side og går til Ap tror han er mindre sannsynlig:

– På enkelte områder, som bistand og velferd, er ikke avstanden så stor. Men så skjærer det seg kraftig på saker som abort og homofili. Også innad i Ap er det til dels stor skepsis mot KRF, utdyper han.

Et skrekkscen­ario for KRF og Venstre på vippen er om Høyre og Frp går i allianse med Ap for å åpne områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring. Bernt Aardal tror ikke så skjer:

– Ap har liten lyst til å være støttepart­i for Høyre og Frp. Ved å stemme for dette ville de dessuten overkjøre partiene til venstre som gikk frem ved val- get mens de selv tapte. Dette kan skape store problemer innad i Ap som har behov for å søke allianser til venstre, mener han.

SMART STRATEGI?

– Var det særlig smart av KRF og Venstre å gå til valg på en sentrum-høyre-regjering alle visste var fullstendi­g urealistis­k?

– Det er er et interessan­t spørsmål som vil bli diskutert og analysert i mange år. Den strategien forutsatte jo at Frp skulle bli mindre relevant, men det som skjedde var jo at Frp klarte å holde stillingen og snarere styrket sin posisjon. Så det kan umulig ha vært en veldig god sak.

Bernt Aardal tør ikke tippe om KRF og Venstre, eller bare Venstre faktisk går inn i regjering:

– Jeg spår ingen ting. Sannsynlig­heten er vel så stor for at ingen av dem gjør det, sier han, og ser for seg at vi da er tilbake til en klassisk mindretall­sregjering.

Samtidig minner han om at vi heller ikke siden 2013 har hatt en flertallsr­egjering:

– Vi har i realiteten hatt en mindretall­sregjering med en ny type avtale vi aldri har sett i norsk politikk før. For KRF og Venstre medførte dette at de fikk ta belastning­en for upopulære tiltak samtidig som de ikke klarte å markere sine seire, sier valgforske­ren.

Han mener en ny løsning bør materialis­ere seg i god til før jul:

– Det vil være et sterkt press på å finne en retningsav­klaring og gå videre. Så må både KRF og Venstre legge en plan for hvordan de kan komme sterkere tilbake.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? – På riksplan virker det som om avstanden mellom KRF og Frp snarere har økt enn minsket de siste fire årene, sier valgforske­r Bernt Aardal.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX – På riksplan virker det som om avstanden mellom KRF og Frp snarere har økt enn minsket de siste fire årene, sier valgforske­r Bernt Aardal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway