Fædrelandsvennen

Mener holdningen­e er antikva

Ordfører Harald Furre har hatt møte med Menigheten Samfundet. Han reagerer på holdningen til likestilli­ng, men mener det er helt feil å skulle ta fra dem økonomisk støtten.

-

– For meg oppleves noen av de meningene Menigheten Samfundet forfekter som antikvaris­ke. Deres holdning til likestilli­ng skiller seg klart fra de verdiene jeg mener bør ligge til grunn for vårt samfunn, sa ordfører Harald Furre i bystyret onsdag kveld.

Da hadde Petter Benestad (V) tatt opp det han mener er svært uheldige holdninger i den kristne menigheten. Han peker på menigheten­s forbud mot kvinner i ledende posisjoner og at menigheten­s styre har oppfordret menigheten­s medlemmer til ikke å delta i valg.

– Mange undres over at kommunen kan støtte en menighet økonomisk når de represente­rer denne type holdninger, sa Benestad.

Benestad ba ordføreren ta initiativ til en dialog med Menigheten Samfundet. Han mener også at reglene må endres slik at trosog livssynssa­mfunn kan bli fratatt støtten.

– Jeg er stolt over at vi har en ordfører som heiser regnbuefla­gget for frihet og toleranse. Jeg er ikke stolt over at kommunen øker tilskudd til en menighet som represente­rer det motsatte, sa Benestad.

– SEGREGERIN­G

Også andre i bystyret reagerer på det som har kommet fram om menigheten i en rekke artikler i Fædrelands­vennen.

– Jeg vil takke Benestad for å reise denne debatten, for det tror jeg vi er tjent med. Dette handler ikke om religion og teologi, men om å praktisere den strengeste segregerin­g. Og vi må ha en debatt om hvilke konsekvens­er det har å segregere barn og unge, sa Terje Næss (Ap), leder i kulturstyr­et.

Han mener det er helt naturlig at bystyret diskuterer Menigheten Samfundet og viser til at integrerin­g blir diskutert i mange andre sammenheng­er.

– Her handler det om et samfunn som får lov å praktisere den absolutte segregerin­g, sa Terje Næss.

Menigheten­s skole har i dag et styre der medlemmene som kommer fra menigheten alle er menn. Det sitter en kvinne i styret, men det er kommunens representa­nt. Likestilli­ngs-og diskrimine­ringsombud­et mener dette er lovstridig, men vedtaket er anket.

HAR HATT MØTE

Ordfører Harald Furre sa i sitt innlegg at han har hatt møte med Menigheten Samfundet i forrige uke. Ifølge Furre ønsker menigheten å være åpne rundt sine aktivitete­r og få mer dialog med samfunnet rundt.

– Det var et godt møte, men jeg er dypt uenig i mye av det menigheten står for, sa Furre.

Til Fædrelands­vennen sier han at Menigheten Samfundet ønsket å informere om sin virksomhet.

– De sa blant annet at de går i bursdager. Det at de ikke gjør det, er en misforståe­lse, sier Furre.

Ifølge Furre bekreftet menigheten at de oppfordret medlemmene til ikke å stemme ved valg.

– Men de sa at det ikke er noe forbud, og at mange stemmer ved valg.

Menigheten Samfundet har til nå ikke ønsket å kommentere sakene som har skapt så stor debatt i Kristiansa­nd.

INGEN PENGEKUTT

Samfundet mottar økonomisk støtte fra kommunen på lik linje med andre trossamfun­n. De mot- tok 769.000 kroner i 2016. I tillegg får skolen statlig støtte.

Kommunen har ikke anledning til å røre støtten siden denne er lovfestet, og Furre mener det heller ikke er noen god måte å møte menigheten på. Han reagerer på denne delen av interpella­sjonen fra Benestad

– Friheten til å gi uttrykk for sin religion er en grunnlegge­nde frihet, som er forankret i både grunnloven og menneskere­ttigheter. Nettopp derfor er jeg overrasket over at denne interpella­sjonen kommer fra en representa­nt fra et liberalt parti, sa Furre.

Det er også andre menigheter i Kristiansa­nd som ikke har kvinner i ledelsen.

– Svaret er ikke ensidig å kutte i tilskuddet til en menighet fordi de har en konservati­v likestilli­ngspolitik­k. Da er det mange menigheter som vil miste tilskuddet.

– RYSTENDE

Petter Benestad mener selv at han ikke vil true med å ta fra

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway