Fædrelandsvennen

Solgt for 50 mill. to år senere

Høsten 2014 gikk fire selskaper sammen til Scuderia-konsernet. Ett av dem var Fire Security AS, verdsatt til 103 millioner kroner. Sent i 2016 kjøpte de opprinneli­ge eierne selskapet tilbake for 50 mill.

-

– Om det var en lykkelig skilsmisse? Ja, det kan du vel si. Verden har utviklet seg annerledes enn vi så for oss for tre-fire år siden. Da ble det like fornuftig at Fire Security fortsatte for seg selv, sier Scuderia AS’ konsernsje­f Arne Marthinsen.

MEKANISK OG DIGITALT

For to år siden fortalte han om dannelsen av industriko­nsernet Scuderia. Den mekaniske bedriften Einar Øgrey Farsund AS, som Marthinsen leder til daglig, gikk sammen med Alu Design & Services AS i Kristiansa­nd (pilotstole­r til marine, offshore og industri), Indico Systems AS i Grimstad (programvar­e for digitale lyd- og bildeoppta­k) og Fire Security AS i Kristiansa­nd. Sistnevnte, som kan vise til mange år med flotte resultater, driver med brannsikri­ng av skip og oljerigger.

Så stupte en rekke markeder i takt med oljeprisen. Og Fire Security AS, som var blitt verdsatt til 103 millioner kroner ved dannelsen av Scuderia-konsernet i august 2014, ble solgt tilbake til de opprinneli­ge eierne for 50 mill. sent i 2016.

De opprinneli­ge eierne er for øvrig Ole Tom Eidjord, Terje Waage og Leif Harald Tveitnes.

FRISKE PRISER

Høsten 2015, da Fædrelands­vennen omtalte Scuderia for første gang, brukte vi uttrykket «frisk prising». Einar Øgrey Farsund AS ble verdsatt til 88 millioner kroner, Indico Systems AS til 121 mill, Alu Design & Services AS til 88 mill. og altså Fire Security AS til 103 millioner.

Ettersom oppgjør for verdiene skjedde med Scuderia-aksjer, var regnskapsm­essig konsekvens en goodwill-post på hele 311 millioner kroner i konsernreg­nskapet ved utgangen av 2015. Ett år senere var posten redusert til 139 mill. Det er ned 55 prosent, og samtidig sentral delforklar­ing på årsundersk­uddet på 134 millioner kroner.

– Verdsettel­ser kan basere seg på penger på bok eller forventede resultater. Her ble altså utviklinge­n en annen enn forventet. Men situasjone­n er ikke dramatisk og vi driver videre med sikte på å ta vare på verdier og ansatte. Vi skal være i stand til å snu oss rundt når det løsner igjen, og vi orienterer oss mot nye markeder, understrek­er Arne Marthinsen. – Men tallene ser ikke pene ut? – Det kan du si. Vi kunne kanskje ha pyntet på dem, men vi har ingen å pynte oss for.

MINUS OG MINUS

Som regnskapsg­rafikkene viser, falt både omsetning og resultat kraftig for Scuderia, Einar Øgrey Farsund og Fire Security fra 2015 til 2016. Det samme samme gjelder for de to andre involverte selskapene:

Hos Alu Design & Services falt omsetninge­n med 23 prosent til 21,4 millioner kroner og bunnlinjen endte i rødt med 5,2 mill. Indico Systems AS’ omsetning falt med 12 prosent til 10,5 mill. og resultatet endte på minus fem mill.

❞ Vi skal være i stand til å snu oss rundt når det løsner igjen, og vi orienterer oss mot nye markeder.

ARNE MARTHINSEN, Konsernsje­f i Scuderia AS

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway