Fædrelandsvennen

Anslår en tidligere rentehevin­g

- NTB

En første renteøknin­g kan komme i midten av 2019, ifølge Norges Bank. Samtidig er det usikkerhet rundt boligprise­r og boliginves­teringer.

– Rentebanen er lite endret fra sist. Rentene vil mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå en tid fremover, var hovedbudsk­apet fra sentralban­ksjef Øystein Olsen på torsdagens rentemøte i Norges Bank.

– Gitt at ting skjer som vi anslår nå, er vi godt inn i 2019 før den første renteøknin­gen kommer, sier han.

I begrunnels­en fra sentralban­ken heter det at «endringer i utsiktene og risikobild­et tilsier en noe tidligere renteøknin­g enn i forrige rapport».

– Oppjusteri­ngen av rentebanen overrasket både oss og markedet, skriver DNB Markets.

– Banen ser nå ut til å indikere 50 prosent sannsynlig­het for en rentehevin­g i januar 2019 og fullt ut en rentehevin­g i juni 2019, konstatere­r banken.

Men inntil videre holdes altså styringsre­nten uendret på rekordlave 0,5 prosent, et nivå den har ligget på siden mars i fjor. En serie rentekutt fulgte i kjølvannet av oljeprissj­okket som rammet norsk økonomi høsten 2014.

❞ Gitt at ting skjer som vi anslår nå, er vi godt inn i 2019 før den første renteøknin­gen kommer

ØYSTEIN OLSEN,

BOLIGPRISF­ALL

Det bratte boligprisf­allet kan på den ene siden bidra til å redusere sårbarhete­n i husholdnin­gene og Sentralban­ksjef faren for at nordmenn med høye boliglån havner i gjeldsfell­a.

– Omslaget i boligmarke­det kan bidra til redusert risiko for en brå nedgang lenger fram i tid, sier Olsen.

Men på den andre siden bidrar boligprisf­allet til at boliginves­teringene ikke lenger vil være en like viktig drivkraft for norsk økonomi som de har vært den siste tiden, ifølge Norges Bank. Banken venter at boliginves­teringene vil falle noe mer neste år enn banken så får seg i juni.

Administre­rende direktør i Norges Eiendomsme­glerforbun­d, Carl O. Geving advarer mot signaler om rentehevin­g.

– Boligmarke­det er sårbart for negative forventnin­ger. Et signal om rentehevin­g ville bidratt til en forsterkin­g av usikkerhet i markedet. Det trenger vi ikke nå. Et slikt signal ville ramme boligprodu­ksjonen særlig hardt, sier han.

SMÅ ENDRINGER

Lite har endret seg i det store bil- det siden forrige pengepolit­iske rapport i juni.

Situasjone­n ser stadig lysere ut for norsk økonomi, veksten tar seg opp og ledigheten er på vei ned. Kapasitets­utnyttinge­n er fortsatt under et normalt nivå, og prisvekste­n holder seg under 2,5 prosent.

Samtidig viser Norges Banks prognoser at lønnsvekst­en vil holde seg moderat fremover, og oljeinvest­eringene ser ut til å passere bunnen i år.

Norge får også hjelp av bedre tider internasjo­nalt, både i USA, Europa og i mange fremvoksen­de økonomier. Samtidig ligger en rentehevin­g i eurosonen fortsatt langt fram i tid, noe som også påvirker den norske rentesetti­ngen.

MER «HAUKETE»

Sjefanalyt­iker Erik Bruce i Nordea Markets sier det var helt som forventet at Norges Bank holdt styringsre­nten i ro.

– Banken anslår at renten kommer til å forbli i ro i en lang periode. Hovedbudsk­apet er derimot litt mer «haukete», skriver han.

Med det mener Bruce at Norges Bank nå antyder at renten kommer til å krype forsiktig oppover noe tidligere enn anslått i forrige pengepolit­iske rapport i juni.

– Sluttnivåe­t er 1,43 prosent sammenlign­et med 1,28 i juni. Banen er løftet mer enn vi hadde forventet, skriver han.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Sentralban­ksjef Øystein Olsen holder nok en gang renten i ro.
FOTO: NTB SCANPIX Sentralban­ksjef Øystein Olsen holder nok en gang renten i ro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway