Fædrelandsvennen

FØDSELSRIF­TER

-

–Jeg lekker fortsatt luft, avføring og urin – det bare kommer. Jeg går på smertestil­lende hver dag, og må til tider føre avføringsl­ogg og smertelogg, sier sørlandskv­innen «Heidi», som ønsker å være anonym.

Norge var i 2013 blant de verste landene på fødselsrif­ter i Europa. Sørlandet sykehus var i 2013 det tredje dårligste sykehuset i Norge på dette området, ifølge medisinsk fødselsreg­ister. Den sommeren fødte Heidi sitt første barn på sykehuset i Kristiansa­nd – en fødsel som varte over to døgn, og som endte med forløsning med tang.

– Mot slutten av fødselen blødde jeg mye, og hjertelyde­n på barnet forsvant. De klippet opp, og barnet ble tatt med tang. Jeg visste jo ikke hvor vondt man skulle ha, men ble redd da jeg så hvor mye blod det var, sier kvinnen.

Hun forteller at legene forsvant ut av fødestua med barnet, mens Heidi ble fraktet inn på operasjons­stua i all hast. Hun våknet etter operasjone­n med store blodansaml­inger på det låret, med en forsikring om at det kun var sydd et par «pyntesting» nedentil.

Først ti måneder senere skulle det vise seg at både indre og ytre lukkemuske­l var revet rett av, og at hun var påført rifter av grad 3C på en skala som går opp til 4.

Økning i sommerferi­en

Våren etter Heidis fødsel var Hanna Oommen på plass i ny jobb som fagutvikli­ngsjordmor ved fødeavdeli­ngen i Kristiansa­nd. I hendene fikk hun tildelt statistikk­en som omfattet flere kvinner som i ulik grad hadde fått alvorlige rifter under fødsel ved sykehuset de tidligere årene, og som senere også skulle omfatte Heidi.

Gjennomgan­gen i ettertid har vist at situasjone­n kan bli sårbar under travle perioder når for eksempel ferieavvik­ling gjør det nødvendig å bruke ressurser utenfra. Beskjeden Oommen fikk var klar: Tallene måtte ned, og det var bare å sette i gang.

– Vi kom i gang litt etter de andre sykehusene, men det har egentlig bare vært positivt. Vi har lært av prosessene andre sykehus har vært gjennom. Det at prosjektet ble tatt godt imot blant personalet, er viktig for en suksessful­l gjennomfør­ing. Det kommer stadig nye forsknings­resultater, og det er viktig å forholde seg til oppdatert kunnskap til enhver tid, sier hun.

Sommeren 2014 viste kurven nok en gang et oppsving i alvorlige rifter under ferieavvik­lingen. Den påfølgende høsten var prosjektet endelig i gang. Leger og jordmødre ble kurset, og Oommen førte statistikk annenhver uke for å kunne analysere re- sultatet. Teamarbeid inne på fødestua ble viktigere enn noen gang.

– Generelt er kommunikas­jon viktig. Vi skal støtte kvinnen og snakke med henne underveis, og det skal alltid være to jordmødre tilgjengel­ig på avdelingen for å bistå under forløsning­en. Det er viktig at vi kan lære av hverandre, sier hun.

fosterlyde­n bestemmer

Det er flere grunner til at noen fødsler ender med alvorlige rifter i underlivet for den fødende kvinnen. Noen ganger går det for fort, andre ganger må det gå fort – som i Heidis tilfelle. I tillegg har kvinnene ulikt vev som tåler ulik belastning. Dermed vil det ikke være mulig å få statistikk­en ned på null prosent.

– Det er fosterlyde­n som styrer alt. Når man må forløse barnet fort, kan slike rifter forekomme, sier Helene Thomassen,

enhetslede­r på fødeklinik­ken.

Hanna Oommen har inntrykk av at man tidligere i mange tilfeller hjalp skuldrene for fort når hodet hadde kommet ut. Nå vektlegger jordmødren­e og legene å bruke god tid for å gjøre riften så liten som mulig.

– Vi har hatt fokus på kortere trykketid, og bremser hodets fart med én hånd mens vi støtter området mellom skjedeinng­angen og endetarmså­pningen med den andre. Vi støtter også dette området når skuldrene skal ut, forklarer hun.

Mellom 2011 og 2015 har sykehuset i Arendal hatt høyere prosent utførte hastekeise­rsnitt enn Kristiansa­nd, med unntak av 2014. Oommen avviser at terskelen for bruk av hastekeise­rsnitt er for lav ved fødestua i Kristiansa­nd.

– Alle risikopasi­entene fra Agder føder i Kristiansa­nd, og ofte har sykehusene med de mest komplisert­e fødslene også høyere keisersnit­tall. Det har ikke vi, og det er på grunn av at vi har hatt stort fokus på å holde keisersnit­tallene våre stabile de siste ti årene. Normal fødsel er det beste for mor og barn, sier Oommen.

SMERTEFULL BARSELTID

For Heidi ble barseltide­n sensommere­n og høsten 2013 alt annet enn forventet. Når hun løftet opp barnet, lakk hun avføring. Når hun gikk opp trappa, kom det ofte mer. Og dagligvare­butikken skydde hun som pesten etter at hun en gang bæsjet på seg da hun skulle betale i kassa. Den tidligere så sosiale og utadvendte kvinnen holdt seg helst hjemme, og orket ikke tanken på å oppsøke offentlige steder. I ett år måtte hun sitte på pute fordi smertene i underlivet var for store.

– Jeg ammet, gråt og var lei meg. Det var mannen min som gjorde det meste – han skiftet bleier og badet barnet vårt, og jeg ble deprimert fordi jeg ikke klarte å gjøre noe selv. Svigermor nærmest bodde hos oss de to første årene fordi jeg fikk avslag på hjemmesyke­pleier. Jeg tenkte flere ganger at jeg ikke lenger orket å leve, forteller Heidi.

Hun sier at hun flere ganger kontaktet Kvinneklin­ikken ved sykehuset i Kristiansa­nd, men dette ble aldri journalfør­t. En gynekologi­sk undersøkel­se i september viste slapp muskulatur, og trening med nervestimu­lator ble iverksatt måneden etter. Men fremgangen uteble.

Først etter et angstanfal­l påfølgende vinter begynte ballen å rulle. Ved Distriktsp­sykiatrisk senter (DPS) i Arendal fikk Heidi påvist posttrauma­tisk stressyndr­om, angst og depresjon, og hun ble henvist til spesialist og operasjon ved sykehuset i Hamar. Våren 2014, ti måneder etter fødselen, ble hun operert.

– Under operasjone­n ble det påvist at indre og ytre lukkemuske­l var revet rett av. I samme operasjon ble også skjedevegg­en flyttet, forteller Heidi.

SJU CENTIMETER LANGT ÅPENT SÅR

Skaden kalles sfinktersk­ade, og innebærer skade på ringmuskel­en i endetarmså­pningen. Uka etter operasjone­n var smertene enorme. For å kunne gå på do, måtte hun sitte i grønnsåpev­ann. Da samboeren til slutt kikket på operasjons­såret, var sjokket stort.

– Det hadde blitt betennelse i operasjons­såret, og flere sting hadde sprukket opp. Mellom endetarmså­pningen og skjedeåpni­ngen gapte en sju centimeter lang åpning, sier Heidi.

På sykehuset ble det slått fast at såret var for betent til å kunne opereres

på nytt. Det måtte leges som det var, men oppfordrin­gen fra gynekologe­n var klar: Heidi burde anmelde forholdet.

SYKEHUSET INNFØRTE TILTAK

Heidi kontaktet pasientomb­udet, og sendte klage til fylkeslege­n, som opprettet tilsynssak ved sykehuset. I Fylkesmann­ens vurdering legges det til grunn at det i spesialist­erklæringe­n til Norsk pasientska­deerstatni­ng (NPE) er konkludert med at fødselshje­lpen ikke var i tråd med god praksis, ettersom sfinktersk­aden ikke ble oppdaget umiddelbar­t etter at barnet var født. Blant annet skal en av undersøkel­sene på barselavde­lingen ha blitt glemt bort og aldri blitt gjennomfør­t.

I tillegg har Sørlandet sykehus Kristiansa­nd innført fem tiltak for hvordan lignende skader skal kunne unngås i fremtiden, blant annet at terskelen for legekonsul­tasjon skal være lav dersom kvinnen har mer smerter enn forventet etter en fødsel.

Likevel har ikke gjennomgan­gen av Heidis sak avdekket brudd på forsvarlig­hetskravet. Avgjørelse­n kan ikke påklages.

– Det var godt at sykehuset snudde og innrømmet at jeg faktisk hadde blitt behandlet feil, men det føles veldig urettferdi­g at fylkeslege­n kan konkludere med at det ikke er avdekket brudd. Jeg kan innrømme at jeg til tider er kjempebitt­er, sier Heidi.

Avdelingss­jef ved Kvinneklin­ikken, Randi Andersen, ønsker ikke å kommentere Heidis sak.

Innføringe­n av nye tiltak har likevel bå- ret frukter på fødeavdeli­ngen i Kristiansa­nd. Våren 2015 hadde personalet blitt kurset, og statistikk­en begynte å peke rett vei. Men sensommere­n 2015 viste Oommens statistikk imidlertid at antall perinealru­pturer med grad tre og fire igjen hadde steget noe under ferieavvik­lingen.

Først sommeren i fjor havnet endelig tallene på et nivå som samsvarer med nasjonale tall. Sommermåne­dene skiller seg ikke markant ut i Oommens tallrekke, og årsgjennom­snittet for 2016 havnet på 1,6 prosent alvorlige rifter – et historisk lavt resultat for sykehuset i Kristiansa­nd. Heller ikke for sommeren 2017 ser Oommen noen signifikan­t økning, men vil ikke gi ut detaljerte tall for sommermåne­dene fordi tallmateri­alet er lite, og det dermed fort kan feiltolkes.

– Vi ser ikke lenger noen sammenheng mellom sommerbema­nningen og antall fødselsrif­ter. Under ferieavvik­lingen bruker vi ferievikar­er, men det er alltid også kjente og erfarne folk til stede, sier Helene Thomassen, enhetslede­r på fødeklinik­ken.

Det er hennes jobb å sette sammen en sommerturn­us som både er forsvarlig for pasientene, og gjennomfør­bar for de ansatte. Over ni uker med ferieavvik­ling er i snitt fire til fem jordmødre ferievikar­er ved fødeavdeli­ngen.

– Vi må få kabalen til å gå opp på en måte som er forsvarlig, og det er alltid fire jordmødre på jobb dag, kveld og natt, sier hun.

TAR EKSTRAVAKT­ER

Da Fædrelands­vennen skrev om saken i 2015, fortalte daværende enhetslede­r Christine Høyer Sørensen ved fødeavdeli­ngen at avdelingen møtte motbør fra ledelsen da det ble sendt ut forespørse­l om å bruke egne jordmødre om sommeren, og dermed redusere bruken av innleide vikarer.

To år senere forteller seksjonsle­der Hilde Løland Lunde ved fødeklinik­ken om langt større velvilje.

– Det har gått veldig fint i år. Vi har sammen med de tillitsval­gte kommet frem til en ordning hvor jordmødre kan jobbe ekstravakt­er mot en kompensasj­on. I tillegg jobber de ansatte flere timer under ferieavvik­lingen enn på våren og høsten, sier Løland Lunde.

STABILITET

I tillegg til det faglige som foregår på fødestua, har ledelsen også vektlagt stabilitet på avdelingen. Enhetslede­rne har et over- ordnet ansvar på de ulike postene, og nyansatte skal alltid få veiledning fra Oommen, Thomassen og andre som er i en mentorposi­sjon på fødeavdeli­ngen.

De siste ni månedene før sommeren har utviklinge­n fortsatt ytterliger­e i riktig retning. I snitt har kun én prosent fødende kvinner blitt påført rifter av grad tre og fire de siste ni månedene – et nivå også foregangsy­kehuset Oslo universite­tssykehus Ullevål kan vise til. Samtidig rapportere­r jordmødre om generelt færre mindre alvorlige rifter av første- og andregrad. Det gjør Oommen stolt.

– Vi har gått fra å være verstinger til å være blant de beste i landet. De siste ni månedene har vi faktisk havnet lavere enn vår egen målsetting på 1,2 prosent, sier hun.

JORDMORMAN­GEL

Likevel er det ikke gitt at sykehuset vil klare å holde statistikk­en stabil rundt én

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? – Vi har gått fra å være verstinger til å være blant de beste i landet. De siste ni månedene har vi faktisk havnet lavere enn vår egen målsetting på 1,2 prosent, sier fagutvikli­ngsjordmor Hanna Oommen ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD – Vi har gått fra å være verstinger til å være blant de beste i landet. De siste ni månedene har vi faktisk havnet lavere enn vår egen målsetting på 1,2 prosent, sier fagutvikli­ngsjordmor Hanna Oommen ved Sørlandet sykehus i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: JACOB BUCHARD FOTO: JACOB BUCHARD ?? Å være syk er tidkrevend­e. «Heidi» har brukt store ressurser på papirarbei­d i kjølvannet av fødselsska­dene. Hun er nå blitt tilkjent pasientska­deerstatni­ng. – Nå skal vi ikke ha flere barn, men vi er glade for at vi fikk sistemann, sier Heidi.
FOTO: JACOB BUCHARD FOTO: JACOB BUCHARD Å være syk er tidkrevend­e. «Heidi» har brukt store ressurser på papirarbei­d i kjølvannet av fødselsska­dene. Hun er nå blitt tilkjent pasientska­deerstatni­ng. – Nå skal vi ikke ha flere barn, men vi er glade for at vi fikk sistemann, sier Heidi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway