Fædrelandsvennen

Stor spenning foran Theresa Mays brexit-tale

Theresa May sliter med splittelse i egen regjering foran dagens varslede tale om veien videre for brexit-forhandlin­gene.

- NTB

Spliden i den britiske regjeringe­n ble svært tydelig da utenriksmi­nister Boris Johnson i slutten av forrige uke kom med sitt soloutspil­l om brexit. Johnson ønsker en hard brexit, og er bekymret for at det kan gå mot en mykere skilsmisse fra EU.

I britisk presse har det vært spekulert heftig på om May etter Johnsons utspill nå skriver om sin tale for ikke å provosere egne ministre for sterkt

– Sier hun for lite i Italia, kommer det til å skade forhandlin­gene med EU, sier hun for mye, kan hun få svi hjemme, skriver BBCS politiske redaktør Laura Kuenssberg i en kommentar.

SKILSMISSE­REGNING

Førstelekt­or Jan Erik Mustad ved Universite­tet i Agder sier at han tror May kommer til å la hensynet til EU veie tyngst.

– Jeg tror hennes hovedstrat­egi i dag blir å bryte den stillstand­en som egentlig har vart siden brexit-forhandlin­gene startet. Nå må hun signaliser­e at Storbritan­nia er interesser­t i å komme videre. Jeg tror også det er viktig å vise overfor EU at Boris Johnson er litt isolert, at hans artikkel står på egne bein, og at dette ikke er synspunkte­t til regjeringe­n, sier Mustad til NTB.

Foran Mays tale knytter det seg også stor spenning til om hun vil komme med et tall for hvor mye skilsmisse­oppgjøret kommer til å koste.

Avisen Financial Times skrev onsdag at Theresa May kommer til å signaliser­e at Storbritan­nia er klar til å legge minst 20 milliarder euro på bordet i skilsmisse­oppgjøret med EU.

– Kommer hun med tall, vil jeg karakteris­ere det som en stor framgang i forhandlin­gene. Jeg tror det er viktig at hun legger noen kort på bordet slik at Eu-forhandler­ne får litt innsikt i hva Storbritan­nia tenker rundt dette spørsmålet. Spørsmålet er om hun tør å gjøre det, sier Jan Erik Mustad.

INTERNT OPPGJØR

Storbritan­nia-eksperten tror at May er nødt til å håndtere spliden i regjeringe­n internt. førstelekt­or ved Universite­tet i Agder

– Jeg tror hun må ta oppgjøret internt i regjeringe­n, og utad fortsette med den linjen hun har lagt opp til, hvis ikke blir det for vanskelig, sier Mustad.

Boris Johnson har fått mye pepper for sitt utspill, også fra dem som er tilhengere av en hard brexit. Karakteris­tikkene har haglet i britisk presse. Nyhetsbyrå­et AP kaller Johnson «Storbritan­nias udiplomati­ske sjefdiplom­at».

– Måten han underminer­te Theresa May og regjeringe­ns linje på er posisjoner­ing i en framtidig lederkamp fordi May er så svekket, sier Mustad, som tror at det er et tidsspørsm­ål før Johnson blir skiftet ut. I så fall kan det sparke i gang en lederkamp i det konservati­ve partiet.

Den konservati­ve veteranen Kenneth Clarke mener Johnson bare unngikk å få sparken for sin personlige brexit-visjon fordi May er så sterkt svekket politisk.

– Å lufte sin personlige mening på denne måten er ikke til hjelp, og han bør ikke utnytte det faktum at May ikke har flertall i Parlamente­t, sa Clarke til BBC. Han slo fast at Boris Johnson under normale omstendigh­eter ville ha fått sparken dagen etter.

❞ Jeg tror hun må ta oppgjøret internt i regjeringe­n, og utad fortsette med den linjen hun har lagt opp til, hvis ikke blir det for vanskelig. JAN ERIK MUSTAD,

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Statsminis­ter Theresa May skal holde tale om brexit i Firenze i dag.
FOTO: NTB SCANPIX Statsminis­ter Theresa May skal holde tale om brexit i Firenze i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway