Fædrelandsvennen

Ord er handling

Vidåpne rammer for hva det er akseptabel­t å si kan være å undervurde­re betydninge­n av ord.

-

Ivalgkampe­n vi nettopp har lagt bak oss ble høyresiden kritisert for å ha bidratt til å gjøre Norge til et kaldere samfunn. Aksen et varmt versus et kaldere samfunn skapte en etterlengt­et nerve i valgkampen. Statsminis­teren avviste kritikken og mente at debatten om retorikk bare tilslørte de viktige, politiske sakene valget burde handle om.

For en som er opptatt av ordets betydning er et slikt utsagn nesten ikke til å tro. Ord sagt i en politisk sammenheng der målet er å vinne eller gjenvinne regjerings­makt må ikke avfeies. Å bagatellis­ere ordvalg får dessuten en annen mening når det kommer fra en statsminis­ter som hadde en justismini­ster i regjeringe­n som før han ble statsråd ble så provosert av det trykte ord at han brant en utgave av Tønsberg Blad. Tåken må ikke bli liggende som en klam hånd over og hindre kritikk av ordbruk i politikken­s verden.

For noen år siden skulle jeg lede en samling med politikere og ansatte i et kommunenet­tverk. Samlingen var på Otta med deltakere fra flere omkringlig­gende kommuner. På toget oppover Gudbrandsd­alen kvelden før benyttet jeg tiden til å forberede en innledning. Det er god folkeskikk å ønske velkommen med noen bevingede ord, vise at man vet hvor i landet man befinner seg og vise respekt for dem som er til stede. Etter hvert som toget beveget seg oppover en stadig trangere Gudbrandsd­al og novemberre­gnet pisket mot togruten, ble jeg mer og mer overbevist om at jeg hadde truffet planken. T or Jonsson født på Lom i 1916 hadde fanget min interesse. Den radikale poeten, journalist­en og bygdeintel­lektuelle einstøinge­n vokste opp i fattigdom. Familien hans ble tvunget til å flytte fra husmannspl­assen de bodde på. Det må ha vært en hinsides ydmykende opplevelse som kan merke et menneske for livet.

Ord kan treffe som et slag i ansiktet.

Jonsson skrev mange mørke dikt om «berre kjærleik og død, båe er vi norsk natur, nærmest er du når du er borte og noe blir borte når du er nær». Dette innledet jeg med der oppe i dalen, historien om Jonsson og hans vakre dikt. Intensjone­n var å formidle noe om betydninge­n av ord og at vi skulle snakke sammen om hvordan kommunene kunne lykkes med likestilli­ngsarbeide­t som var tema. Det jeg ikke tok i betraktnin­g var at det samme bygdedyret Jonsson i sin tid møtte fremdeles lever i beste velgående, ikke bare i Gudbrandsd­alen. For det ble dørgende stille i gymsalen på Otta. Forsøket på å bygge broer falt på steingrunn. I denne settingen var ord åpenbart ikke bare ord. Flertallet i forsamling­en oppfattet nok ordene mine som å foreta seg noe, en stillingta­gen. Had- de det ikke vært for at en dame nikket diskrét hadde dagen vært ødelagt. J eg vet ikke om Norge har blitt et kaldere samfunn de siste fire årene, men vil kun konstatere at i politikken er ord et viktig verktøy. Velvalgte ord åpner opp muligheter i stedet for å bygge barrierer, ord beskytter, gir utsatte mennesker ly og vern, setter tingene på plass og får frem verdiforsk­jeller. Vi mennesker leser hverandre like mye som vi lytter. Ordene kan være blide og imøtekomme­nde, men kroppssprå­k og tonefall står i veien for et budskap og virker avvisende.

Noen hver har vært i situasjone­r der ord, meninger og uttrykk ikke henger sammen og budskapet framstår selvmotsig­ende. Vi må akseptere at politikk også er profilerin­g, fasade og innpakning. Hvilke ord vi vel- ger i politikken, og i livet ellers, er imidlertid ikke uvesentlig. Politikk er ikke bare å fatte beslutning­er eller å prioritere mellom ulike hensyn og interesser. Politikk er kommunikas­jon og det er ikke tilfeldig hvilke ord som brukes. Partiene har nøye studert hva som klinger best i ørene til deres egne velgergrup­per. Skattekutt, skattetryk­k, skattelett­e, skatteskje­rpelse, reversere, moderniser­e, fornye kommunesek­toren, tvangssamm­enslåing, gullstol eller solidarite­t? V i kan velge ord som gjør vondt, svir, trøster, feilvalgte ord, frastøtend­e ord som skaper avstand. Ord kan treffe som et slag i ansiktet. Det er vanskelig å skjønne at oppfordrin­g til terror ikke er en handling. Eller å si at du vil forlate noen ikke er det samme som å gjøre det. Eller at å uttrykke skarp uenighet er en aktiv handling og invitt til maktkamp. Det er noen rettslige skranker for hva det er tillat å si.

Som generelt prinsipp er det å si noe og det å gjøre noe to forskjelli­ge ting. Vi kan ikke leve i et samfunn der mennesker forfølges eller straffedøm­mes for det de sier eller skriver. Satt opp mot ytringsfri­heten er det problemati­sk å mene at ord er det samme som handlinger. Vi må tåle at ord kan være formulert i den hensikt å såre, krenke eller håne.

Siden ord betyr noe må de ikke bli stående uimotsagt. Alle bør reflektere mer over hvilke ord vi bruker. For det å lete etter de riktige ordene og finne presise formulerin­ger er å lete etter sannhet. I 1943 debuterte Jonsson med diktsamlin­gen «Mogning i mørkret». Det første diktet er «Ordet». Der skriver han at vi må huske at et ord er et under og at ordet er evig.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Ord sagt i en politisk sammenheng der målet er å vinne eller gjenvinne regjerings­makt må ikke avfeies, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Ord sagt i en politisk sammenheng der målet er å vinne eller gjenvinne regjerings­makt må ikke avfeies, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway