Fædrelandsvennen

NAV til Hunsøya – en uryddig prosess

- KJELL OVE VIKEN

NAV Vennesla samt kommunens Enhet for barn- og familie er gjennom en anbudspros­ess vedtatt flyttet til Hunsfos Næringspar­k.

Den andre tilbyderen ble utelukket fra konkurrans­en da de ba om en ekstra femårs-opsjon for Enhet for barn- og familie. Det ble også hevdet at denne løsning var dyrere, noe som er tilbakevis­t. Resultatet ble at kun Hunsfos-alternativ­et stod igjen, men var de kvalifiser­te? Økonomien var dårlig og de manglet godkjennin­g til bruk av lokalene til offentlig tjenesteyt­ing.

De hevdet at de hadde godkjent opptil 3000 m2 med kontorer, resterende areal burde være kurant å få godkjent. Hvis dette var korrekt var nok dette riktig. Det er bare det forhold at de 3000 m2 IKKE var de aktuelle lokalene, de var i andre bygningsde­ler og allerede brukt! Hadde Hunsfos næringspar­k informert korrekt og vist til kommunens krav fra 2015 om regulering­splan ved nye tiltak, ville det ha vært en klar grunn til å avvise tilbudet, da dette ville gitt en betydelig forsinkels­e.

21. august i år søker kommunen fylket om fravik fra regional plan: «Nav ønsker sterkt å kunne komme nærmere næringen i forhold til deres oppgave med å bidra til å få folk i arbeidet. Det er således sterkt ønskelig å bli en del av den pulserende aktivitete­n i næringspar­ken.» Kommunen går åpenbart inn for dispensasj­on, mot klare råd fra fylket, fylkesmann­en og NVE, og på tvers av egne vedtak og eget planverk. NAV får det som de vil, men hva med Enhet for barn og familie? Behov for enkel og trygg adkomst og tett samarbeid med andre kommunale tjenester synes glemt.

Sentralt står spørsmålet om regulering­splan: I 2013 ble spørsmålet reist i forbindels­e med dispensasj­onssøknade­n for Byggi. Næringspar­ken sa det var på gang. I 2015 ble det gitt dispensasj­on for bygningene som i dag huser bl.a. pizzaresta­uranr/bakeri, bryggeri osv. med et klart krav om at eventuelle nye tiltak forutsatte godkjent regulering­splan. Oppstartmø­te var avtalt april 2015. I 2017 foreligger en ny dispen- sasjonssøk­nad, uten at oppstart av regulering­sarbeidet er annonsert. Hvorfor?

Det er dyrt og vil stille mange krav. Ved å få dispensasj­oner slipper man mye billigere. Konkurrent­en ble pålagt regulering­splan selv om bygg og tomt allerede var øremerket offentlige tjenester. Planen er ferdig og klar, men det lønner seg tydeligvis ikke å følge spilleregl­ene, heller tvert imot! Bedriver kommunen likebehand­ling? Har prosessen vært rettferdig og ryddig? Er innbyggern­es behov prioritert?

Svaret mitt er et klart nei! Jeg sitter med en følelse av at det hele var en forutbeste­mt løsning, noe som gir en vond smak. Man må kunne forvente at kommunen følger lover og regler og sine egne vedtak. Spesielt når kommunen både er anbudspart og saksbehand­ler for dispensasj­onssøknade­n. Det siste er at fylkesrådm­annen (etter påtrykk fra Vennesla kommune?) innstiller på at kommunen/hunsfos skal få fravik fra gjeldende regionale plan. La oss håpe at politikern­e i fylket gjør en klokere vurdering og at fylkesmann­en passer på!

❞ Jeg sitter med en følelse av at det hele var en forutbeste­mt løsning, noe som gir en vond smak.

 ?? FOTO: ?? Kommunen går åpenbart inn for dispensasj­on, mot klare råd fra fylket, fylkesmann­en og NVE, og på tvers av egne vedtak og eget planverk, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: Kommunen går åpenbart inn for dispensasj­on, mot klare råd fra fylket, fylkesmann­en og NVE, og på tvers av egne vedtak og eget planverk, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway