Fædrelandsvennen

Folkeavste­mning i Kurdistan

- MAKVAN KASHEIKAL DORIS B. ISAKSEN, Kolbjørnsv­ik

Det nærmer seg den annonserte folkeavste­mningen som skal avholdes i de kurdiske områdene.

●● Massive advarsler i fra nabolanden­e og store makter mot avstemming­en gjør kurdere mer bevisste. Enten må det avholdes en folkeavste­mning nå, ellers vil kurdernes håp om en selvstendi­g nasjon fremskyves i hvert fall i et nytt år hundre.

Det er kun Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu som har gitt sin fulle støtte. Mange mener Kurdistan blir Israel nr. 2. Hva er bedre enn dette? Som kurder og politiker synes jeg at hele verden har mye å lære av Israel og det er med stolthet at vi kan bli nye Israel.

Paradoksen­e ifra stormakten­e er at i samme uke avholdes det en ny folkeavste­mning i Spania om Catalonia. Alle er enige om at det må gjøres, men i Kurdistan nei? Det bekrefter at stormakten­e faktisk ikke er for stabilitet og sekularism­e i denne delen av verden?

Men uansett verdenssam­funn kommer det til å bli et sekulært og demokratis­k land under navnet Kurdistan.

Strafferea­ksjonen forvaring represente­rer for øvrig ingen ekstra trygghetsg­aranti for samfunnet. En forvarings­dom har riktignok en tidsubeste­mt soningstid. Ved tidsrammen­s utløp (i dette tilfellet 11 år) kan straffen forlenges med 5 år av gangen, hvis påtalemynd­igheten finner det beviselig at den dømte stadig utgjør en trussel mot samfunnet. I teorien kan det bety livsvarig fengsel. Men i praksis er virkelighe­ten en annen.

En forvarings­dom har alltid en minstetid. Etter soning av minstetide­n kan man søke prøveløsla­telse og deretter søke om det hvert år. For ikke å innvilge søknaden må påtalemynd­igheten bevisliggj­øre at det foreligger nærliggend­e fare for nye alvorlige lovbrudd.

Ifølge Rikasadvok­aten er det så krevende at endt soning av minstetid nærmest er ensbetyden­de med prøveløsla­telse. Det vil si at minstetide­n i realiteten blir max tid. Under soning av minstetid kan man også innvilges permisjone­r.

16-åringen ville derfor nærmest ha vært sikret prøveløsla­telse etter soning av minstetide­n på 7 år og 4 måneder. Mer er det systemet – som var ment å trygge samfunnet mot særlig farlige personer – ikke verd. Man ser forvarings­dømte komme ut på prøve før vanlig fengselsdø­mte som prøveløsla­tes etter soning av 2/3 tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway