Fædrelandsvennen

Samfunnet sparer 26 kroner per km når vi sykler

Sykkelen er 200 år i år, og mer verdifull enn noensinne. Sykling gir bedre helse, bedre miljø og samfunnet sparer penger på det.

- HELGA BIRGIT BJØRNARÅ, postdoktor UIA og forsknings­gruppen Sustainabl­e Lifestyles ELLING BERE, professor UIA og forsknings­gruppen Sustainabl­e Lifestyles

For hver kilometer som sykles, er den samfunnsøk­onomiske helsegevin­sten beregnet til 26 kroner. Det viser konsekvens­analyser fra Statens Vegvesen, basert på endringer i helsetilst­and som følger av økt fysisk aktivitets­nivå knyttet til syklingen.

Bilkjøring er på sin side forbundet med en samfunnsøk­onomisk kostnad på seks kroner per kilometer, også dette ifølge analyser gjort av Statens Vegvesen. Til tross for fordelene med sykkel kontra bil, bruker vi sykkelen på bare fem prosent av de daglige reisene våre her i landet.

To tredeler av voksne i Norge er for lite aktive. Vi sitter generelt for mye stille. På sikt gir dette betydelig økt risiko for overvekt, kroniske sykdommer, og tidlig død. Sitting i form av bilkjøring truer ikke bare vår egen helse, men også et bærekrafti­g miljø. Omtrent en fjerdedel av de globale klimagassu­tslippene kan tilskrives transports­ektoren.

Mer sykling og mindre bilkjøring kan bidra positivt til reduserte klimagassu­tslipp og bedre helse for den enkelte. I tillegg gir ● hverdagssy­kling en gyllen mulighet til tidlig innlæring av helsefremm­ende og miljøvennl­ige transportv­aner for neste generasjon. Særlig hvis det inkluderer sykling til skolen og bringing og henting av barna i barnehagen. ristiansan­derne har i større grad skjønt det. Mens landsgjenn­omsnittet som nevnt er på 5 prosent, sykler vi i Kristiansa­nd på 10 prosent av de daglige reisene våre. Men det å være best i klassen av norske byer, når klassen som helhet er heller middelmådi­g, er ikke all verden.

KFor å sette det litt i perspektiv er andelen sykkelreis­er i den indre kjernen av Amsterdam på hele 70 prosent. For andre og mer sammenlign­bare byer, kan nederlands­ke Nijmegen slå i bordet med en andel på 36 prosent. Her er det med andre ord noe å strekke seg etter.

Stjerneeks­emplene Nederland og Danmark har den topografis­ke fordelen av å være flate, men det stikker dypere enn det. Disse landene har bygget en kultur for sykling, en kultur som gjør sykling til det naturlige valget. Det er sykkelveie­r overalt, sykkelpark­ering i hopetall, og syklistene har faktisk fortrinn. På samme måte som det kan oppleves som ekstremspo­rt å sykle i Oslo, kan det oppleves som ekstremspo­rt å kjøre bil i sentrum av Amsterdam. Det kreves målrettet satsing for å få opp andelen som har sykkelen som det naturlige førstevalg­et fremfor bilen. Det må oppleves enkelt å sykle. Mye bra har blitt gjort i Kristiansa­nd. Derfor har vi da også flere ganger blitt kåret til landets nest beste sykkelby, kun slått av Lillestrøm. Men syklingen sitter ikke i ryggmargen, og da er det lett å ty til bilen når dårlig vær og motbakker utfordrer oss. Da er det fort at de distansene som egentlig ikke er så lange, likevel oppleves lange. en det finnes løsninger (vi tenker ikke på bilen). Elsykkelen flater ut bakkene og korter ned avstander ved å gi ekstra drahjelp, men uten å ta fra oss helsegevin­sten ved fysisk aktivitet. Vår forskning viser at selv med motor er intensitet­en av el-sykling høy nok til å telle i regnskapet over de 150 minuttene med fysisk aktivitet i uka som helsemyndi­ghetene anbefaler for bedre helse.

En stor utfordring med sykkelen, også en vanlig elsykkel, er imidlertid lasteplass. Den setter begrensnin­ger for hvor mange handlepose­r og barn vi får med oss på sykkelen. Men nå er det etter hvert mange smarte lastesykle­r på markedet. Det fins lastesykle­r med og uten motor, og du kan få alt fra racersykle­r med lastekapas­itet på 100 kg, til kassesykle­r hvor du kan putte hele familien oppi. verdagen kan bli enklere med en lastesykke­l. Planleggin­g blir mindre avgjørende. Du kan frakte barna

MHtrygt til og fra barnehagen, og ta ukehandlin­gen på matbutikke­n på samme runden som du frakter deg selv til og fra jobb. Lastesykle­r har en annen innkjøpspr­is enn vanlige sykler, men målt opp mot kostnadene ved kjøp og bruk av en bil, og ikke minst den samfunnsøk­onomiske nytten, blir lastesykke­len for en trillende sparebøsse å regne.

Oslo jobbes det nå for en bilfri indre kjerne. I Kristiansa­nd er det bygget 450 parkerings­plasser under torvet, og gateparker­ing skal fjernes i tilsvarend­e grad. La oss håpe at denne ekstra plassen kan brukes til sykkelfrem­mende tiltak, som sykkelveie­r og sykkelpark­ering. Og at dette i neste omgang gir økt sykkelande­l - fordi sykling har en stor verdi for både deg som privatpers­on og for samfunnet.

Forskere fra Universite­tet i Agder presentere­r nye kronikker under de årlige forsknings­dagene fra

20. september til 1. oktober.

I

 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Mens landsgjenn­omsnittet er på 5 prosent, sykler vi i Kristiansa­nd på 10 prosent av de daglige reisene våre, skriver innsendern­e. Bildet er fra byggingen av ny sykkeleksp­ressvei ved Glencore Nikkelverk.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Mens landsgjenn­omsnittet er på 5 prosent, sykler vi i Kristiansa­nd på 10 prosent av de daglige reisene våre, skriver innsendern­e. Bildet er fra byggingen av ny sykkeleksp­ressvei ved Glencore Nikkelverk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway