Fædrelandsvennen

Vil fortsatt tillate syklister

Du har et drøyt minutt på å komme deg ut hvis det begynner å brenne i bunnen av Flekkerøyt­unnelen. Likevel vil Vest-agder fylkeskomm­une fortsatt tillate syklister i tunnelen.

- TEKST: ODD-INGE RØNNING ULEBERG odd.inge.uleberg@fvn.no

– Gående og syklende bør absolutt ikke ha adgang til Flekkerøyt­unnelen. Det er for farlig i en så bratt tunnel.

Det sier regional sikkerhets­kontrollør for tunnelene i Statens vegvesen region sør, Snorre Olufsen, til Faedreland­svennen. Han opplyser samtidig at det er uvanlig at hans råd ikke lyttes til.

Men det gjør de ikke denne gang. På tross av faglig stor skepsis, ber fylkesrådm­ann Tine Sundtoft fylkespoli­tikerne i Vestagder fylkeskomm­une som veieiere om fortsatt å tillate syklende og gående i tunnelen.

Risikoanal­ysen for Flekkerøyt­unnelen skal opp til behandling i samferdsel­sutvalget til uka. Den forteller om svaert skumle tilstander hvis det for eksempel begynner å brenne i bunnen av tunnelen.

ET DRØYT MINUTT

En brann sprer seg raskere, jo brattere en tunnel er. Samtidig reduseres folks evne til å komme seg ut med økt bratthet.

Flekkerøyt­unnelen har ti prosent stigningsg­rad og er 2327 meter lang. Skatestrum­tunnelen i Sogn og Fjordane har samme stigningsg­rad men er litt kortere med sine 1902 meter. I risikoanal­ysen for Flekkerøyt­unnelen står det at tunnelene er meget sammenlikn­bare

I Skatestrum­tunnelen kom en bensintrai­ler i brann i 2015 – og konklusjon­ene som ble gjort av Havarikomm­isjonen for transport i etterkant er ganske dramatiske:

Brannen utviklet seg svaert raskt, og i løpet av to minutter etter antennelse var det små eller ingen muligheter for overlevels­e i området fra pumpestasj­onen i bunnen av tunnelen og opp til tunnelmunn­ingen, en strekning på om lag 950 meter.

Ovenfor brannstede­t nådde røykfronte­n tunnelport­alen ved Hamnen etter 66 sekunder. Dersom personer hadde blitt fanget i denne røyken ville de etter Statens havarikomm­usjon for transport sin vurdering ha omkommet relativt raskt som følge av den høye temperatur­en i røyken og fra varmestrål­ingen.

Det er en klar sammenheng mellom brannens hurtige utvikling både i utstreknin­g og intensitet, og tunnelens fall på 10 prosent.

Samlet vurdering

– Er det tilrådelig med syklister i Flekkerøyt­unnelen når de har et drøyt minutt på å komme seg ut, de vil jo ikke greie det?

– Du stiller et godt spørsmål, og vi er skeptiske. Men etter en samlet vurdering er vi kommet til at dagens praksis med sykling i tunnelen kan fortsette. Vel å merke hvis vi får på plass en del avbøtende tiltak, opplyser saksbehand­ler for Flekkerøyt­unnel-saken i fylkeskomm­unen, Steinar Sørheim.

– Ville du ha syklet i Flekkerøyt­unnelen?

– Det vil jeg helst ikke kommentere, svarer Sørheim.

Avbøtende tiltak kan vaere opplaering av bussjåføre­r, bedre skilting og varsling når det er syklister i tunnelen og informasjo­nsbrosjyre om tunnelsikk­erhet og selvrednin­g til Flekkerøys innbyggere.

Sikkerhets­kontrollør Snorre Olufsen synes en bedre idé er å stenge tunnelen for syklende og heller opprette skyttelbus­s eller skyttelfer­je for de som vil pendle med sykkel.

– Med elsykkel-utviklinge­n, må vi regne med stadig flere sykler i Flekkerøyt­unnelen. Veldig lite ønskelig fra et sikkerhets­perspektiv, sier han.

Ifølge Sørheim er det cirka 25 personer som daglig pendler med sykkel i tunnelen.

PARALLELL TUNNEL

Å bygge et nytt tunnelløp parallelt med dagens tunnel for gående og syklende er beste sikkerhets­løsning, ifølge ekspertene som har vurdert Flekkerøyt­unnelen. Da kunne man også brukt den som nødkorrido­r og som innsatsvei for brannvesen.

Kostnadene er imidlertid beregnet til cirka 230 millioner kroner, og fylkesrådm­ann Tine Sundtoft anbefaler ikke å vurdere dette naermere nå. Hun vil heller forbedre forholdene i dagens tunnel og la syklistene sykle som før.

Varaordfør­er i Kristiansa­nd, Jørgen Kristianse­n, bor på Flekkerøy og sier han ikke er kritisk til at syklister fortsatt skal ferdes i Flekkerøyt­unnelen. Han mener det er for dramatisk å stenge.

– Folk har syklet siden 1989, selv om tunnelen ikke er bygd for det. Vi bør ikke slippe ideen om et nytt tunnelløp. På sikt tvinger det seg fram. Både terrorfare, brannsikke­rhet og ønske om flere syklende tilsier det, sier han.

 ?? FOTO: TORGEIR STRANDBERG ?? Ekspert mener det er altfor farlig å slippe syklister inn i Flekkerøyt­unnelen. Fylkesrådm­annen synes det er greit likevel.
FOTO: TORGEIR STRANDBERG Ekspert mener det er altfor farlig å slippe syklister inn i Flekkerøyt­unnelen. Fylkesrådm­annen synes det er greit likevel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway