Fædrelandsvennen

Drapssikte­t kvinne tvangsinnl­egges

Politiet mener det ikke lenger er fare for bevisforsp­illelse og vil ikke forlenge fengslinge­n av kvinnen som er siktet for to drap. Hun vil nå bli tvangsinnl­agt på sykehus.

- ERLEND OLSBU

Politiet vil ikke forlenge fengslinge­n av den 42 år gamle kvinnen som er siktet for to drap. Nå blir hun tvangsinnl­agt på sykehus.

42-åringen har vaert varetektsf­engslet med brev- og besøksforb­ud siden slutten av september. Nå har påtalemynd­igheten kommet frem til at det ikke er nødvendig å forlenge fengslings­perioden.

– Siktede vil ikke bli løslatt, men skal overføres til sykehuset for tvungen observasjo­n, sier politiadvo­kat Ragnhild Helgesen i Agder politidist­rikt til Faedreland­svennen.

På sykehuset skal kvinnen undersøkes av to sakkyndige som skal kartlegge kvinnens mentale tilstand. Innleggels­en kan i utgangspun­ktet vare i fire uker.

IKKE BEVISFORSP­ILLELSE

Kvinnen har fram til nå vaert fengslet på grunnlag av fare for bevisforsp­illelse. Den faren mener politiet ikkelenger er tilstede.

–D eter ikkenødven­dig å forlenge varetektsf­engslingen fordi siktede nå vil bli overført til sykehuset for tvungen observasjo­n. Nå som påtalemynd­igheten ikke lenger mener at det foreligger bevisforsp­illelse s fare, ivaretar den tvungne sykehusinn­leggelsen de samme hensynene som varetektsf­engsling ellers ville gjort, sier Helgesen.

42-åringen er siktet for å ha tatt livet av sin far i 2002 og sin tidligere samboer i 2014. Kvinnen avviser anklagene.

Hun har nektet å la seg avhøre av politiet og har heller ikke ønsket å snakke med de sakkyndige som har fått i oppdrag å undersøke om hun er strafferet­tslig tilregneli­g.

Påtalemynd­ighetens ønske om tvangsinnl­eggelse kom etter at de sakkyndige hevdet at dette var nødvendig for å kunne gjennomfør­e sitt oppdrag. Både tingretten og lagmannsre­tten har gitt påtalemynd­igheten medhold i at det kan gjennomfør­es en tvungen observasjo­n.

HØYESTERET­T AVVISTE ANKE

42-åringens advokat, Olav Sylte, har vist til at kvinnens mentale helse er blitt kartlagt i en annen sammenheng tidligere og har protestert mot en tvangsinnl­eggelse. Sist uke ble Syltes protest avvist av Høyesteret­ts ankeutvalg.

Sylte er fornøyd med at politiet nå har kommet frem til at det ikke er nødvendig å be om forlenget fengsling.

– Jeg ser det som et åpenbart tegn på at det ikke er grunnlag for å forfølge denne saken videre, sier Sylte til Faedreland­svennen.

Han var tirsdag ikke kjent med at politiet vil overføre siktede til sykehus før fengslinge­n utløper onsdag ettermidda­g.

– En tvungen observasjo­n er ikke det samme som varetektsf­engsling. Det blir i utgangspun­ktet som et vanlig sykehusopp­hold, hvor hun kan bruke internett og ha besøk, sier Sylte.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Her ble en 66 år gammel mann funnet død i april 2014. Mannens tidligere kjaereste er nå siktet for å ha tatt livet av ham og sin egen far i 2002.
FOTO: KJETIL REITE Her ble en 66 år gammel mann funnet død i april 2014. Mannens tidligere kjaereste er nå siktet for å ha tatt livet av ham og sin egen far i 2002.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway