Fædrelandsvennen

Et argument for Nye Veier

Nå har Nye Veier snudd de to store veiprosjek­tene på Agder fra minus til pluss. Det er gledelig og forsterker selskapets posisjon.

-

Posisjonen til Nye Veier er nemlig ikke gitt. 2017 startet med store debatter om selskapets eksistensb­erettigels­e, og om et nytt stortingsf­lertall ved valget på høsten, ville beholde veiselskap­et. Det er som kjent en politisk omstridt måte å organisere utbygginge­r på i Norge. Men debatten til tross – flertallet sikret Nye Veier økte tilskudd fra Samferdsel­sdeparteme­ntet på Statsbudsj­ettet for 2018.

At to veiutbyggi­nger er snudd fra minus til pluss nå øker legitimite­ten til veiselskap­et. Og penger er et tungt argument i politikken, ikke minst i kostbare samferdsel­sspørsmål.

Mellom Kristiansa­nd og Lyngdal har det saerlig vaert et lønnsomt grep å legge nye E 39 lenger inn i landet fra Mandal til Lyngdal. I fjor varden samfunnsøk­onomiske lønnsomhet­en for ny E 39 mellom Kristian sandves tog Lyngdal vestnegati­v, m eden nettonytte per budsjettkr­one på −0,03 kroner. N åer veistrekni­n- gen samfunnsøk­onomisk lønnsomme den nettonytte per budsjettkr­one på 0,14 kroner. Når man regner på slike veiutbyggi­nger måles kostnadene ved utbygginge­n opp mot ulykkes belastning­en, trafikktal­lene og tidsreduks­jonen ved bruka v nye vei. – Vi har redusert reisetiden for trafikante­ne samtidig som vi har redusert kostnadene. Samlet sett gjør dette at lønnsomhet­en øker, bekrefter Ingrid Dahl Hovland, administre­rende direktør i Nye Veier, til F a ed re landsvenne­n.

Dette er gledelige tall. Men det er bare tall og «bare penger». Den største gevinsten og det viktigste fokuset i dette er å sørge for at veistrekni­ngene blir tryggere, at man sparer menneskeli­v. Europaveie­n mellom Kristiansa­nd og Stavanger har blitt kalt «dødsveien». Det er det dessverre gode grunner for.

Veiene i Norge har de siste årene blitt tryggere, tallet på omkomne i trafikken går ned. Det har vaert noen utsatte og problemati­ske strekk enkelte steder, og nå ligger vi i rute for å kvitte oss med en av disse i vår region. Så håper vi at tallene holder seg på plussiden helt til snorklippi­ngen. Da legitimere­r det Nye Veiers eksistens i framtida og gir bilister trygghet og effektivit­et.

Europaveie­n mellom Kristiansa­nd og Stavanger har blitt kalt «dødsveien». Det er det dessverre gode grunner for.

 ??  ?? Nye Veier gir et godt argument til egen eksistens når de har klart å snu to sentrale veiprosjek­ter fra minus til pluss. Her er Skofteland­sbroa nord for Vigeland i Lindesnes, som vil bli Norges høyeste bro når den står ferdig.
Nye Veier gir et godt argument til egen eksistens når de har klart å snu to sentrale veiprosjek­ter fra minus til pluss. Her er Skofteland­sbroa nord for Vigeland i Lindesnes, som vil bli Norges høyeste bro når den står ferdig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway