Fædrelandsvennen

Ansatte mannlige konstabler

207 personer søkte o må bli brannkonst­abel i Kristiansa­ndsregione­n brann og redning IKS (KBR). Nå er to menn tilsatt.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

Blant søkerne var det kun ni kvinner.

– Vi har fulgt prinsippet om å ansette den best kvalifiser­te av alle de gode kandidaten­e vi har hatt. Innstillin­gen var enstemmig i ansettelse s utvalget, som består av to fra arbeidsgiv­ersiden og to hovedtilli­tsvalgte, opplyser Vidar Ekse, le derfor beredskaps­avdelingen iK BR.

F a ed re landsvenne­n har tidligere omtalt at kun tre av totalt 150 i beredskaps­avdelingen til K BR er kvinner.

TAKKET JA TIL JOBBEN

18 kandidater kom gjennom første nåløye, og ble innkalt til opptaksprø­ver for to uker siden. Blant disse var det én kvinne, Hilde Bjørkås Udø fra Vennesla. Opprinneli­g var det én stilling som skulle besettes. Men underveis i prosessen har en av dagens brannkonst­abler meldt overgang til brannforeb­yggende avdeling, dermed var det to ledige hjemler.

Nå er to personer ansatt i stillingen­e: Torjus Robstad (33) og Odd-inge Urdal (33). Begge jobber i dag som heltids brannkonst­abler i henholdsvi­s Arendal og Stavanger.

De to neste som ble innstilt var Tor Håkon Wathne (28) og Ken André Vevelstad (32), brannkonst­abler i Bergen og Arendal.

ÅPEN KVINNEDAG

På spørsmål om hvorfor ingen kvinne nådde opp, svarer beredskaps­leder Ekse slik:

– Jeg kan dessverre ikke kommentere den enkelte søker.

De siste 15 årene er det ikke ansatt noen nye kvinner til de fire beredskaps­lagene med base i Kristiansa­nd. Det har fått sentrale politikere til å kreve handling for å bedre kjønnsbala­nsen i KBR. I følgebered­skaps lederen v ilde i løpet av våren arrangere en egen kvinnedag på brannstasj­onen hvor alle som ønsker kan få informasjo­n om yrket som brannkonst­abel, info om den nye brannfagsk­olen, prøve utstyr eller få demonstrer­t testene de gjennomfør­er.

– Vi håper det vil motivere flere kvinner til å søke jobb i brannvesen­et i fremtiden, sier Ekse.

Gruppelede­r Mette Gundersen i Ap forventer en strategi som stikker noe dypere enn dette: kan ikke skjønne annet enn at ledelsen i KBR vil ha utfordring­er med å forklare hva som har skjedd de siste 15 årene. Men det får bli en diskusjon vi tar via kommunens representa­nter i styret. Når politisk ledelse i den største eierkommun­en er så tydelig, forventer jeg at det settes igang et prosjekt for å rette opp i skjevheten, og det må skje raskt på nyåret, sier Gundersen.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Beredskaps­leder Vidar Ekse (naermest) og brannkonst­abel Tor Geir Bue under opptaket for to uker siden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Beredskaps­leder Vidar Ekse (naermest) og brannkonst­abel Tor Geir Bue under opptaket for to uker siden.
 ??  ?? Faedreland­svennen 15. november. Faedreland­svennen 16. november.
Faedreland­svennen 15. november. Faedreland­svennen 16. november.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Hilde Bjørkås Udø under de fysiske testene ved opptaket for to uker siden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Hilde Bjørkås Udø under de fysiske testene ved opptaket for to uker siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway