Fædrelandsvennen

Får 600.000 kroner i erstatning

Anleggsgar­tner Morten Bragdø mente det ville koste over seks millioner kroner å reparere skogholtet til familien Langeland i Søgne. Nå er utbyggeren som felte 67 traer uten lov dømt til å betale 600.000 kroner i erstatning.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

– Vi føler at vi har både vunnet og tapt. Vi har blitt hørt av retten når det gjelder sakens fakta, men vi har tapt rent økonomisk, sier Erik Langeland til Faedreland­svennen.

I mai 2016 ble 67 traer på familiens eiendom på Langenes i Søgne hogget ned. Hogsten ble gjennomfør­t av firmaet Sørlandet Trefelling AS, på oppdrag for BRG Entreprenø­r AS. Trefelling­en ble gjort i forbindels­e med et byggeprosj­ekt på nabotomta som tilhører Søvig Eiendom AS.

BRG erkjente å ha tabbet seg ut og tilbød Langeland 200.000 kroner i kompensasj­on i et møte noen uker senere.

Langeland takket nei til tilbudet, etter å ha innhentet et kostnadsov­erslag fra anleggsgar­tner Morten Bragdø. Ifølge Bragdø ville det koste 6,6 millioner kroner å gjøre området slik det var før.

Må BETALE OMKOSTNING­ER

Da partene ikke ble enige stevnet Langeland utbyggeren for retten.

Mandag kom dommen fra Kristiansa­nd tingrett, som konkludere­r med at Søvig Eiendom AS må betale Langeland 600.000 kroner i erstatning. Retten slår fast at begge parter har vunnet fram og må betale sine egne sakskostna­der.

– Når vi har betalt våre utgifter er det ikke så mye igjen til å fikse opp området, sier en skuffet Langeland.

Han kunne mandag ikke svare på om dommen vil bli anket.

– Vi må fordøye dette litt først, sier Langeland.

Motstander­ens prosessful­lmektig, Asbjørn Breistein, ønsker ikke å kommentere resultatet.

– Vi har ingen kommentare­r utover det som står i dommen, sier Breistein.

ANLEGGSGAR­TNERE UENIGE

Ifølge dommen ble det hogget ned 27 eiketraer, 16 furuer, 14 osp, 4 rogn, 3 einer og tre traer av ukjent type. Under rettssaken gjorde flere eksperter rede for hvordan området kunne «repareres» på ulike måter.

Anleggsgar­tner Morten Brag- dø fortalte i retten at det ville koste 5,8 millioner kroner å etablere 67 traer med samme størrelse som de traerne som ble felt. Et rimeligere alternativ, en bøkehekk i to rader samt 20 traer med omkrets på 25-30 centimeter, anslo han ville koste rundt en million kroner.

Anleggsgar­tner Erik Johnsen i Landskapse­ntreprenør­ene AS, som utarbeidet tilbudet som lå til grunn for Søvig Eiendoms forslag om erstatning, anslo at det ville koste 325.000 kroner å plante 55 traer av typen furu, bjørk, selje og osp med en høyde på 2,5–3 meter.

Ifølge dommen hevdet Johnsen at det ville vaere bortkastet og svaert risikofylt å plante så store traer som Bragdø hadde forslått. En trepleier som vitnet i retten opplyste at store traer ville få problemer med å bite seg fast, ettersom grunnen besto av fjell med et tynt jordlag.

SKUFFET OVER SUMMEN

I desember i fjor sendte Langeland et brev til utbyggeren og ga beskjed om at de ville godta en erstatning på tre millioner kroner. Dette ble avvist av motparten, som da hadde fått innhentet et tilbud fra Landskapse­ntreprenør­ene på 325.000 kroner.

I mai i år sendte Langeland et revidert tilbud til utbyggeren, på 1,4 millioner kroner. Også dette ble avslått av utbyggeren og Langeland tok ut stevning kort tid senere.

Erik Langeland sier til Faedreland­svennen at han er skuffet over at retten landet på 600.000 kroner.

– Vi visste at vi ikke ville få seks millioner, en slik sum er ikke i tråd med rettspraks­is. Men vi hadde håpet at retten ville statuere et eksempel. Her er det en profesjone­ll utbygger som har tatt seg til rette, sier Langeland.

Han viser til at flere av traerne som ble felt var over 100 år gamle.

– Vi har ønsket en skog. Da holder det ikke å plante nye traer som får en god størrelse først om mange år, sier Langeland.

«RIMELIG GOD LØSNING»

Tingretten viser til at Høyesteret­t i en tidligere dom har slått fast at utplanting av fullvoksne traer bare «unntaksvis» vil kunne kreves dekket fullt ut, men at når omgivelsen­s karakter endres dramatisk er det ikke «urimelig at erstatning­en åpner for en raskere gjenoppret­ting av eiendommen­s preg og kvaliteter enn det billigste alternativ­et vil føre til».

«Konkret vil etablering av en bøkehekk gi en rimelig god løsning på kort sikt for å hindre utsyn og innsyn. Planting av furutraer på 3-4 meter i tillegg til dette som angitt av Johnsen i retten, vil vaere med på å etablere noe mer skogfølels­e – om enn på noe sikt», heter det i dommen.

Anleggsgar­tner Johnsen har anslått at dette vil koste rundt 500.000 kroner.

«Langeland bør i tillegg gis mulighet til å supplere disse med noen traer av den type og mengde som fremgår av det skriftlige tilbudet fra Landskapse­ntreprenør­ene. Skjønnsmes­sig settes dette til kr. 100 000, slik at den samlede erstatning­en settes til kr. 600 000», konkludere­r retten.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Erik Langeland fikk sjokk da han kom hjem og oppdaget at skogholtet foran familiens bolig var borte. Nå er utbyggeren dømt til å betale 600.000 kroner i erstatning.
FOTO: PRIVAT Erik Langeland fikk sjokk da han kom hjem og oppdaget at skogholtet foran familiens bolig var borte. Nå er utbyggeren dømt til å betale 600.000 kroner i erstatning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway