Fædrelandsvennen

To verdener

Uten å ta stilling til de juridiske vurderinge­ne som retten skal ta avgjøre: Det var en sterk opplevelse å høre skildringe­ne av arbeidsmil­jøet fra de som har kritisert ledelsen.

-

delingen er redde for å bli assosiert med varslerne og viklet inn i prosesser som dette.

●●Der tilbud om oppfølging fra psykolog under sykemeldin­g sikkert er godt ment fra ledelsen, tolkes det på motsatt side som at problemene flyttes over på varsler. «Vi varsler på ledelse, men hvem blir sittende med problemet?» spurte Liv Tone Askildsen.

●●Der varslerne forteller om skinnprose­sser, styrt av rådmannen, for å kneble kritikk, forteller ledelsen om samtaler, prosesser, involverin­g av (andre) fagforenin­ger, verneombud og bruk av eksterne firmaer.

●●Der varslerne forteller om frykt for å stå åpent fram med kritikk av ledelsen, forteller ledelsen om at man vanskelig kan forholde seg til anonym kritikk.

●●Det som er åpenbart er at arbeidsmil­jøet har vaert forferdeli­g for flere ansatte. Dette bekreftet også Skretting, om enn med et annet perspektiv, da han fortalte retten at han hadde formant de ansatte om at «vi skal hilse på hverandre, det trenger ikke vaere kjaerlig, men i alle fall et nikk». Slike formaninge­r trengs heldigvis ikke på de fleste arbeidspla­sser.

●●Samme Skretting ga en troverdig fremstilli­ng av sitt eget ønske om å inkludere de to varslerne og komme videre. «Det var mitt høyeste ønske å få de to tilbake på jobb», sa han. Han refererte også tall som viste at de to saksøkerne har hatt bedre lønnsutvik­ling de siste årene enn gjennomsni­ttet i kommunen. Det kan svekke deres krav om at de ble utsatt for gjengjelde­lse da de ikke fikk del av den lokale lønnspotte­n etter at de varslet.

●●Men han var svakere på hvem som ga beskjed om at Randi Fidjes kontor skulle ryddes mens hun var sykemeldt, og hvorfor hun ikke fikk innsyn i et dokument om seg selv.

●●Og når det gjelder arkivrutin­er, var vi trolig flere som satt tilbake med ubesvarte spørsmål etter at Mona Danielsen fortalte om varslingen fra de 16, som ikke ble arkivert før etter et helt år. Til tross for gjentatte purringer fra hennes side. Det er graverende. Og utløser spørsmålet: Var det noen som ønsket å forhindre at dette kom til arkivet og ble søkbart?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway