Fædrelandsvennen

Skaper 100.000 nye årsverk

I 2017 er det blitt levert planer om utbygginge­r av oljefelt til 125 milliarder kroner. Til sammen betyr det 100.000 nye årsverk, ifølge beregninge­ne.

- NTB

Olje- og energimini­ster Terje Søviknes (Frp) mener han har hatt verdens kuleste adventskal­ender. I snitt har han fått nye planer om utbygging og drift av felt hver tredje dag i desember.

– Dette er en fantastisk jul i Olje- og energidepa­rtementet, sier han.

Statsråden vil ikke eksplisitt erklaere oljekrisen for over, men mener at bunnen er nådd.

– Ja, det er åpenbart at vi nå er ved et vendepunkt, sier han.

100.000 NYE ÅRSVERK

Tirsdag formiddag troppet ytterliger­e to oljeselska­per opp på statsråden­s kontor for å levere planer for utbygging og drift av oljefelt på norsk sokkel.

VNG Norge hadde med seg utbyggings­planer på Fenja-feltet med investerin­ger til 10,2 milliarder kroner, mens Repsol hadde med seg planene om å bygge opp igjen Yme-feltet, med investerin­ger på åtte milliarder kroner.

Etter planen kommer det enda en utbyggings­plan på torsdag, nemlig Snorre expansion.

Dermed kan 2017 oppsummere­s slik: Ti planer om utbygginge­r, med investerin­ger på til sammen 125 milliarder kroner, ifølge departemen­tet.

– Disse prosjekten­e vil i sum gi en sysselsett­ingseffekt på 100.000 årsverk i utbyggings­fasen. Investerin­gene vil generere 100.000 årsverk i Norge, ifølge beregninge­ne fra selskapene, sier Søviknes.

FLERE KONTRAKTER TIL NORGE

Han er spesielt glad for at mange av kontrakten­e på de nye prosjekten­e har gått til norske leverandør­er.

– Det skyldes at man har jobbet ekstremt godt i leverandør­industrien og har klart å bli mer konkurrans­edyktige, man har klart å ta ned kostnadene, sier Søviknes.

– Det er bare helt fantastisk for leverandør­industrien som har hatt tøffe år. Både store og små aktører melder om at de ser lyst på 2018 og årene som kommer, sier han.

Det gleder Søviknes, som i går rundet ett år i sjefsstole­n ved Olje- og energidepa­rtementet.

– Jeg reflektert­e over det i helgen. Du verden for et år det har vaert, sier han.

FULL FRES FRAM TIL 2020

Selv om pilene peker oppover, har ikke alt løsnet helt for industrien ennå.

– Det er fortsatt noen segmenter i industrien som har det tøft, for eksempel riggmarked­et. Men i det store bildet tyder alt på at vi har nådd bunnen og er på vei oppover igjen, sier Søviknes

Norsk olje og gass har uttrykt bekymring for at aktivitete­n i naeringen vil falle merkbart fra 2021.

– Det ser veldig lyst ut for 2018, 2019 og 2020, men litt utpå 2020-tallet er det åpenbart at jeg gjerne skulle hatt noen nye funn, sier Søviknes.

Årets største utbyggings­plan kom 5. desember, da Statoil leverte planene for det enorme Johan Castberg-feltet.

Planlagt oppstart er 2022, og investerin­gskostnade­ne beregnes til 49 milliarder kroner. Mellom 450 og 650 millioner fat oljeekviva­lenter forventes å kunne utvinnes.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Oljealdere­n ser ikke ut til å vaere over. Stadig nye felt skl bygges ut. Her ser vi mot Edvard Griegplatt­formen fra Ivar Aasen-plattforme­n.
FOTO: NTB SCANPIX Oljealdere­n ser ikke ut til å vaere over. Stadig nye felt skl bygges ut. Her ser vi mot Edvard Griegplatt­formen fra Ivar Aasen-plattforme­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway