Fædrelandsvennen

Pengedryss over Sørlandet

Sørlandet får en pen bit når Forsknings­rådet drysser penger over gode prosjekter. NOV og Umoe Mandal er blant vinnerne.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– En stor del av kostnadene ved offshore vindproduk­sjon skyldes installasj­ons jobben. Vårt konsept gjør at vanlige skip kan erstatte de store kranfartøy­ene som brukes i dag. Teknologie­n har vi i stor grad allerede, nå skal vi finne ut av detaljene, sier administre­rende direktør Frode Jensen i NOV.

Tirsdag fikk han en hyggelig melding fra Norges forsknings­råd: NOV får forsknings­midler til «å finne ut av detaljene». Beløpet er ikke kjent ennå, men vil ventelig vaere betydelig.

Ikke nok med det; NOV får midler til et annet offshorepr­osjekt også.

– Som dreier seg om å fange energi fra heissystem­er, eksempelvi­s det som senker og hever borestreng­en. Når last senkes, genereres energi. I dag har den ingen praktisk anvendelse, vår idé er å fange den ved hjelp av svinghjul og batterier. Gevinstene ligger i lavere dieselforb­ruk og fordelen av å ha energi tilgjengel­ig om fartøyet skulle «gå i sort», forklarer en tydelig fornøyd Jensen.

UMOE OG STIMLINE

Umoe Mandal får penger til utvikling a venn y variant av luft- putekatama­ranene bedriften har bygget i mange år.

–Til personellt­ransport i olje og gassnaerin­gen, som et alternativ­t il helikopter. Vi h art atten sjelden runde: fram i lita e re fartøyer via skip til bruk innen fornybar energi til olje og gass! humrer administre­rende direktør Tom H. Svennevig.

Brønninter­vensjons selskapet Stimline på Andøya i Kristiansa­nd får penger til utvikling av et system for sanntids fjernstyri­ng av jobber nede i borebrønne­n, naermere bestemt i tilknytnin­g til installasj­oner som normalt er ubemannede.

– Å bruke skattemidl­er til teknologiu­tvikling, i samarbeid med kunder, er fornuftig, kommentere­r Stimline-sjef Tom Fedog.

UIA OG TEKNOVA

Universite­tet i Agder får likeledes midler - ikke til et teknologip­rosjekt, men til å finne ut hvorfor vindkraftt­iltak så ofte ender i krangler.

– Skal vindkraft bli en del av klimaløsni­ngen, må vi finne utav det. Vi skal studere lokale reaksjoner og finne ut hva som ligger bak. Dessuten vil vi laere av Danmark og Skottland, hvor mange lokalsamfu­nn har omfavnet vindkraftp­rosjekter. Kanskje er det parallelle­r til kraftbrans­jen, med eierstrukt­ur som sikrer hvor utbyttet havner, sier førsteaman­uensis Mikaela Vasstrøm.

Litt av førjulsdry­sset fra Norges forsknings­råd havner også hos Teknova.

– Prosjektet dreier seg om å oppdage råteskader på strømstolp­er ved hjelp av drone, forklarer administre­rende direktør Thor Arne Håverstad.

– Forskning og teknologiu­tvikling er et av regjeringe­ns hovedsatsi­ngsområder. Norge har sterke forsknings­miljøer, ressurser ogna e ring s tradisjone­r som gir gode muligheter for økt verdiskapn­ing innenfor miljøvennl­ig energi, uttaler olje- og energimini­ster Terje Søviknes i en pressemeld­ing.

– Vi har fått inn søknader på alle fagområder, og er saerlig fornøyd med at vi har fått mange prosjekter som vil bidra til kutt av klimagassu­tslipp i transport, industri og bygg, leggerprog­ramkoordin­ator An eT. Brunvoll til.

 ?? ARKIVFOTO ?? Umoe Mandal får drahjelp av Forsknings­rådet til å utvikle en ny variant av luftputeka­tamaranene sine til olje og gass. Her har adm.dir. Tom H. Svennevig plassert seg taktisk på kapteinens plass.
ARKIVFOTO Umoe Mandal får drahjelp av Forsknings­rådet til å utvikle en ny variant av luftputeka­tamaranene sine til olje og gass. Her har adm.dir. Tom H. Svennevig plassert seg taktisk på kapteinens plass.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway