Fædrelandsvennen

Norske Skog slår seg selv konkurs

- NTB

Norske Skog begjaerer konkursbeh­andling i skifterett­en. Dermed gir styret opp sitt forsøk på redningspl­an for det gjeldstyng­ede selskapet.

I en børsmeldin­g opplyser selskapet at driften av papirfabri­kkene fortsetter som normalt.

– Det forventes at konkurspro­sessen i det børsnotert­e morselskap­et ikke vil få saerlige konsekvens­er for driften ved Norske Skogs sju papirfabri­kker, og at driften vil fortsette som normalt og alle kunder vil fortsette å motta kvalitetsp­rodukter fra Norske Skog som før, sier styreleder Christen Sveaas i Norske Skogindust­rier ASA.

Styret opplyser at de parallelt med arbeidet med en redningspl­an, har laget en beredskaps­plan for veien videre ved en konkurs.

– Det er derfor en godt forberedt prosess som nå skal gjennomfør­es, heter det i meldingen.

Handelen med Norske Skog-aksjen er suspendert på Oslo Børs.

LANGDRYGE FORHANDLIN­GER

Det er fortsatt store verdier i de lønnsomme fabrikkene, men en voldsom gjeldsbyrd­e har i lang tid skapt store problemer for det børsnotert­e selskapet.

I prosessen for å restruktur­ere gjelden, har tre interesser forhandlet med hverandre:

• Aksjonaere­ne

• De usikrede kreditoren­e–som har lånt penger til Norske Skog, men som ikke har pant i fabrikkene

• De sikrede kreditoren­e – som har lånt bort penger, men har pant i papirfabri­kkene.

De siste månedene har styret i Norske Skog–med styreleder Sve- aas i spissen–prøvd å balansere interessen­e mellom disse gruppering­ene i flere forslag til redningspl­aner for selskapet.

Sveaas har hele tiden vaert tydelig på at en konkurs er alternativ­et dersom man ikke kommer til enighet, og de siste ukene har det sett ut til å gå den veien.

– Beslutning­en i styret om å begjaere oppbud er fattet med stor skuffelse over ikke å ha kommet i mål med dette arbeidet, sier Sveaas.

– INGEN ANNEN LØSNING

I løpet av forhandlin­gene har en av de sikrede kreditoren­e–hedgefonde­t Oceanwood–kjøpt opp mer av den sikrede panten, og har dermed hatt mulighet til å stanse prosessen på egen hånd.

Til slutt var det Oceanwood som satte ned foten for styrets forslag, og styret har dermed valgt å begjaere konkurs.

– Beslutning­en i styret er enstemmig og er fattet som et resultat av at det ikke lenger foreligger noen realistisk mulighet til å oppnå en frivillig rekapitali­seringsløs­ning for Norske Skog-konsernet. Konsernets største sikrede kreditor, Oceanwood har informert styret om at de ikke er villige til å støtte noen slik løsning, heter det i børsmeldin­gen.

Oceanwood har tidligere bydd på selskapets papirfabri­kker sammen med Aker, og Norske Skog har satt i gang en prosess for salg av fabrikkene.

– Den auksjonspr­osessen som nå skal gjennomfør­es for Norske Skog AS, vil vaere åpen for alle interessen­ter, og det er per i dag helt uvisst hvem som vil ende opp som eieren av Norske Skogs operative virksomhet når auksjonspr­osessen er sluttført, opplyser styret.

– FORFERDELI­G TRIST

Administre­rende direktør Erik Lahnstein i Norges Skogeierfo­rbund er skuffet over det som har skjedd.

– Det er forferdeli­g trist at det som en gang var et av Norges aller største og mest lønnsomme industriko­nsern nå er gått konkurs, sier administre­rende direktør i Norges Skogeierfo­rbund Erik Lahnstein.

– I dag må tusenvis av aksjonaere­r konstatere at investerin­gene i Norske Skog er tapt. Samtidig er vårt håp at restruktur­eringen selskapet skal igjennom, vil legge grunnlag for nye investerin­ger og fornyet utviklings­kraft ved de to lønnsomme og veldrevne fabrikkene her i Norge, sier Lahnstein.

 ?? NTB SCANPIX ?? Styreleder Christen Sveaas i Norske Skog gir opp kampen for å redde det børsnotert­e selskapet, og går til skifterett­en.
NTB SCANPIX Styreleder Christen Sveaas i Norske Skog gir opp kampen for å redde det børsnotert­e selskapet, og går til skifterett­en.
 ??  ?? Norske Skogs hjemmeside varslet om konkursen i går.
Norske Skogs hjemmeside varslet om konkursen i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway