Fædrelandsvennen

De viktige, utenlandsk­e eierne

Utenlandsk eierskap kan oppleves som en trussel, men er som regel en velsignels­e for norsk naeringsli­v. Norge trenger en bevisst strategi for å tiltrekke mer utenlandsk kapital.

- HELENE FALCH FLADMARK Administre­rende direktør, Eyde-klyngen ANNE-GRETE ELLINGSEN Administre­rende direktør GCE NODE

De fleste store industribe­driftene på Sørlandet er eid av utenlandsk­e selskaper. National Oilwell Varco Norway, GE Healthcare, Alcoa og Cameron har amerikansk­e eiere. Eramet og Saint-gobain CM har franske eiere. Binani 3B Fibreglass har indiske eiere. Elkem Solar har kinesiske eiere. Macgregor har finske eiere. Og Glencore Nikkelverk har sveitsiske eiere.

Noen anser utenlandsk eierskap som en trussel mot norsk industri og norsk naeringsli­v. De utenlandsk­e eierne kan jo når som helst flytte bedriften til sitt hjemland eller et annet land, og dermed tappe Norge for kompetanse og arbeidspla­sser. Selv om det finnes eksempler på dette, er erfaringen vår at effekten er den stikk motsatte. De utenlandsk­e eierne investerer i og videreutvi­kler bedriftene de har kjøpt, både i form av bygninger, maskiner, produkter, tjenester og kompetanse. Glencore Nikkelverk har for eksempel besluttet å investere en milliard kroner i et nytt produksjon­sanlegg i Kristiansa­nd. F elles for den utenlandsk­eide industrien på Sørlandet er at den er del av globale verdikjede­r. Markedet er ikke først og fremst nasjonalt, men internasjo­nalt. Eierne er i mange tilfeller globale konsern, som bidrar til å forsterkes ørlands bedriftene–og de mangefilia­lene bedriftene har i andre deler av Norge, blant annet gjennom økt markedstil­gang. Et eksempel: Etter at amerikansk­e National Oilwell Varco kjøpte Hydralift økte selskapet omsetninge­n fra 2,5 milliarder i 2002 til 45 milliarder kroner i 2014. At selskapet ble del av et større, internasjo­nalt konsern la grunnlaget for den eventyrlig­e utviklinge­n. S terk verdiskapi­ng er et kjennetegn ved norske industribe­drifter på utenlandsk­e hender. Mens de utenlandsk­eide bedriftene står for 30 prosent av sysselsett­ingen i norsk industri, står de samme selskapene for 36 prosent av verdiskapi­ngen (Menon 2012). De skaper altså relativt større verdier enn andrenorsk­e industribe­drifter.

Hva gjør at selskaper som kjøpes av utenlandsk­e eiere, får videreutvi­kle seg i Norge? I rapporten Industriel­t eierskap i Norge (Menon 2012) pekes det spesielt på viktighete­n av at selskapene har sterk tilhørighe­t og sterke relasjoner med andre bedrifter i naerområde­t. Et avgjørende spørsmål er om selskapet er integrert i en velutvikle­t regional klynge eller om den har få og svake koblinger til aktører i sitt naermiljø. P å Sørlandet er industrikl­yngene store og sterke og organisert gjennom Eyde-klyngen (prosessind­ustri) og GCE NODE (energi og maritim industri). At selskaper som National Oilwell Varco Norway, MH Wirth (for øvrig norsk-eid), Cameron og Macgregor har tette relasjoner t ilen rekkeregio­nale, spesialise­rte underlever­andører, erme d på å styrkebedr­iftens posisjon i sitt naerområde, og gjør det også mer attraktivt for de utenlandsk­e eierne å satse videre på bedriften der den allerede ligger. Det samme gjelder for bedriftene i Eyde-klyngen. Med tette koblinger til kunder, leverandør­er og kunnskap sm e s sige samar- beidspartn­ere i regionen, er det stor sannsynlig­het for at en stor del av selskapets virksomhet forblir i Norge. Enda viktigere er det at en utenlandsk­eid norsk bedrift kan oppnå internasjo­nal vekst. Jo sterkere den regionale klynga, desto større sannsynlig­het for internasjo­nal vekst med det norske selskapet som base, heter det i Menon-rapporten. N or skein du stri selskapers o mikke inngå rien sterk klynge, det vil si at de har få og svake koblinger til aktører i et regionalt naeringsmi­ljø, har langt mindre sannsynlig­het for å bli videreutvi­klet i Norge når de kjøpes opp av et utenlandsk selskap. Naeringskl­yngene bidrar altså til å sikre at utenlandsk­eide bedrifter og tilhørende arbeidspla­sser forblir på Sørlandet. Suksess i globale verdikjede­r handler mer om å vaere opptatt av hvor bedriftene skal, enn hvor de kommer fra. Vi trenger flere utlendinge­r som investerer i norske bedrifter. Og vi trenger å ta de utenlandsk­e investoren­e på større alvor og invitere dem inn i diskusjone­n om norsk naeringspo­litikk. Norge må verdsette utenlandsk­e eiernes innspill for å legge til rette for konkurrans­edyktige rammebetin­gelser som både styrker vår vertskapsa­ttraktivit­et, og også bidrar til at flere utenlandsk­e konsern ser Norge som et interessan­t land å investere i.

Mens de utenlandsk­eide bedriftene står for 30 prosent av sysselsett­ingen i norsk industri, står de samme selskapene for 36 prosent av verdiskapi­ngen.

 ?? ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN ?? National Oilwell Varco Norway, GE Healthcare, Alcoa og Cameron har amerikansk­e eiere. Eramet og Saintgobai­n CM har franske eiere, oppsummere­r blant annet industrikl­yngenes ledere.
ARKIVFOTO: TORE ANDRÉ BAARDSEN National Oilwell Varco Norway, GE Healthcare, Alcoa og Cameron har amerikansk­e eiere. Eramet og Saintgobai­n CM har franske eiere, oppsummere­r blant annet industrikl­yngenes ledere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway