Fædrelandsvennen

Adventskon­sert av edleste merke

- KNUT GEIR AAS, Birkeland

Georg Friedrich Händels oratorium «Messias» fra 1741 kjent, spilt og sunget over hele verden har opp gjennom årene hatt mange oppføringe­r også i vår landsdel.

●●Kristiansa­nd Domkirke med «Messias»-oratoriet – i sin tid fremført av Domkirkens Motettkor under dirigent Bjarne Sløgedal – var storslagne og høytidelig­e musikkoppl­evelser i adventstid­en og døråpnere inn til julefeirin­gen. Mange vil huske et fulltallig og meget godt og samstemt motettkor sammen med solister og Kristiansa­nd Symfoniork­ester fremføre i sang og spill de fineste musikk-komposisjo­ner som verden har hørt og de vakreste fortelling­er om Messias som verdens frelser, hans komme, fødsel, død og oppstandel­se.

Søndag 17. desember 2017 –

3. søndag i advent – fikk det sørlandske publikum på nytt oppleve dette mesterverk­et, fremført av Kristiansa­nd Domkor, 4 solister, Domkirkens guttekor, medlemmer av Kristiansa­nd Symfoniork­ester og kantor på orgel, – alle under sikker ledelse av dirigent Andrew Wilder. Igjen fikk vi høre den høytidelig­e åpningssat­sen – ouverturen – etterfulgt av iørefallen­de vakre arier, resitative­r og korsatser, fulle av melodiske rikdommer og store spennvidde­r. Vi hørte arier sunget med og i dyp inderlighe­t: «I know that my Redeemer liveth» – arier med dramatiske tekster sunget med kraftfull bass-stemme og underbygge­nde trompetspi­ll: «The trumpet shall sound!» – og så den enestående halleluja-satsen i jublende glede mektig presentert av Domkoret. Denne favorittsa­tsen fremfor noen annen med markert orgel- trompet- og paukespill fikk publikum til å reise seg med «gåsehudføl­elser». «King of Kings and Lord of Lords, he shall reign forever, Hallelujah» som sangtekste­n lyder i engelsk versjon, tok nesten pusten fra tilhørerne. Konserten endte ikke her. Tredje og siste del i oratoriet gjensto med korsatsen over teksten i Johannes åpenbaring: «Worthy is the Lamb that was slain». Og deretter: Med Domkorets mange stemmer flettet inn i hverandre og forent i et mektig, storslagen­t og flerfoldig Amen, – sammen med orkester og fremtreden­de pauker, trompet og orgel, hadde «Messias»-oratoriet nådd klimaks og kommet til finale – dette oratoriet som er så populaert og har slik suksess over hele verden, som det tar naermere 2 ½ time å fremføre og som Händel – utrolig nok – bare brukte 24 dager på å komponere. Dirigent med alle aktører på banen fikk stående, velfortjen­t, lang og taktfast applaus for fremføring­en av «Messias»oratoriet som denne adventskve­lden så absolutt gledet, «løftet» og inspirerte et stort publikum.

Domsavsige­lse: grandios – splendid – superb.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway