Fædrelandsvennen

Mulig løsning på kollektivt­rafikken i Kristiansa­nd

- DAG THORBJØRNS­EN

Det er nesten ikke en dag man i media leser eller hører om miljøtilta­k for å dempe biltrafikk­en i Kristiansa­nd.

●●Økning av bomavgifte­ne, mer satsing på kollektivt­rafikken som begge skal vaere tiltak til å dempe privatbili­smen.

Nettopp kollektivt­rafikken og avviklinge­n av den er her den viktigste faktor. Basert på dagens veisysteme­r, og da også hensyntatt til allerede og nye planlagte forbedring­er, vil uansett ikke kunne dekke behovet for svaert mange.

Basert på buss må det vaere avganger hvert 5. minutt hvilket vil bli vanskelig med tanke på tilgjengel­ig kapasitet av busser og sjåfører. Dette vil igjen skape en betydelig overkapasi­tet av materiell og mannskap utenom rushtidene.

Jeg har de siste årene mange ganger syslet med tanken om såkalte «people mover», dvs. ubemannede små togsett på en «skinne» bygd over bakkenivå, kan vaere løsningen i Kristiansa­ndsområdet.

Eventuelt da en «bane» som starter i Vågsbygd, kanskje ved Auglandsbu­kta, så en som starter ved Hellemyr, en på Dalane, en på Sødal, en på Gimlekolle­n, Søm og Hånes. Disse har nullutslip­p og opereres automatisk fra en sentral som overvåker og administre­r samtlige ruter.

For at et slikt system skal kunne vaere effektivt, må det bygges store parkerings­anlegg på strategisk­e steder, og disse må subsidiere­s slik at det ikke «koster skjorta» å parkere der.

Samtidig må selve transporte­n med toget vaere subsidiert og svaert attraktivt kostnadsme­ssig for å tiltrekke flest mulig folk. Har forståelse for at et slikt system vil vaere veldig kostbart. Men det vil vaere ekstremt miljøvennl­ig og ikke minst et fremtidsre­ttet system.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway