Fædrelandsvennen

Norsk mat på norske fat

- VIDAR KLEPPE Fylkesting­srepresent­ant for Demokraten­e i Vest-agder

Demokraten­e i Norge støtter norske bønders kamp for å kunne få mulighet til å fortsette med sin produksjon av norsk mat.

●●Her må stortinget og regjering forstå at å drive landbruk i Norge krever politisk vilje og handlekraf­t. Her er derfor noen av faktaene som jeg og Demokraten­e mener bør ligge til grunn for en fremtidig norsk landbruksp­olitikk:

1) Norske bønder må kunne leve anstendig av sitt arbeid, når vi vet at deres produkter holder kvalitet i verdenstop­pen grunnet Norges strenge krav til dyrehelse, som etter min mening på enkelte områder kan bli enda strengere og klarere.

2) Nordmenn er etter hvert blitt mer og mer klar over hva åpne grenser fører med seg av problemer og kriminalit­et på alle samfunnsom­råder. Ikke bare har vi utfordring­er med menneske smugling, narkotika og fri flyt over Norgesgren­sen av asylsøkere og innvandrer­e grunnet vårt medlemskap i EØS og Schengen.

3) Demokraten­e krever derfor at staten må iverksette tiltak som kan gjøre det interessan­t og lønnsomt å starte med jordbruk her til lands. Flukten fra landsbygda må stanses. Tusener av nedlagte småbruk - og større gårder ligger dessverre øde og forlatt med fullt dyrkbar mark, dette er tragisk. Derfor må det nå tilrettele­gges slik, at yngre folk og familier kan få realisert sine drømmer om egen gård.

Vi må bare sørge for at noen får lyst og økonomi til å gå i gang. Monopolet på skogsområd­ene hvor småbrukene ligger brakk, må oppheves, slik at nye bønder får «friere hender» til bokstaveli­g talt å «levere varene» til folk flest – gjennom et mer allsidig landbruk. Det norske folk og Demokraten­e vil også i framtida ha – Norsk mat på norske fat.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway