Fædrelandsvennen

Flekkerøym­useum på dugnad

Flekkerøy historiela­g bygger museum på dugnad og trass for egne midler. Nå er byggetrinn 1 ferdig.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no KRISTIANSA­ND

– Det er ikke for oss sjøl vi bygger dette museet. Det er for de kommende generasjon­ene, sier Tor Einar Tobiassen i Flekkerøy historiela­g.

F a ed re landsvenne­n treffer ham på byggeplass­en på Lindebøska­uen sammen med Einar Hansson, Nils Olaf Roland, Asbjørn Abrahamsen og Arnstein Ariansen. Her holder historiela­get på å bygge lokalmuseu­m på dugnad og for egne innsamlede midler.

– Vi hadde 700.000 kroner på konto, og så har vi fått inn over 800.000 kroner fra medlemmer i løpet av året, sier Asbjørn Abrahamsen.

Når bygget vil vaere ferdig, vet ikke dugnadsgje­ngen. Det kommer an på når og om man klarer å få inn tilstrekke­lig med penger.

– Vi trenger nok 2,5 millioner kroner til. Hadde vi ikke tatt resten på dugnad, ville vi trengt 4 millioner, sier Nils Olaf Roland.

BYGGMESTER

I bakgrunnen står «byggetrinn 1» på det som skal bli lokalmusee­t på Flekkerøy. De sju-åtte «guttane» i dugnadsgje­ngen har holdt på siden april da tomta ble sprengt ut.

– Vi har vel en gjennomsni­ttsalder rundt 72–73. Og det er jo ganske ungt, sier Einar Hansson (79) der han står i den røde kjeledress­en.

Arbeidslag­et har høy kompetanse og bred erfaring. Arbeidsled­er Leif Fjellhøy har for eksempel et yrkesliv som byggmester bak seg.

Det har vaert noen skjaer i sjøen på veien fram mot lokalmusee­t. Vinteren og våren 2014 skrev F a ed re landsvenne­n flere artikler om striden om lokalene på Høyfjellet.

Der står ennå mye av samlingen til historiela­get stuet vekk i kjelleren. Det dreier seg om gjenstande­r tilbake til 1700-tallet, en god del fiskeri- og maritimhis­torisk materiale samt klaer, tekstiler og utstilling­er om 2. verdenskri­g.

– Men den historien er vi ferdige med, sier Tor Einar Tobiassen.

LITT STA?

Den påbegynte museumsbyg­ningen skal ha en grunnflate på 235 kvadratmet­er og den står på en tomt laget har kjøpt privat.

– Når skal dette stå ferdig? – Det vet vi jo ikke. Det kommer an på når og om vi får midler nok, sier han.

– Dere har altså satt i gang å bygge uten å vite om det blir noen ende på det?

– Jada.

– Er dere litt sta?

– Vi gjør ikke dette for oss sjøl. Det er ikke vi som skal sitte i disse lokalene i framtida, sier Tobiassen.

GREI KOMMUNE

– Men få med at det blir kafe i an- dre etasje, presiserer Nils Olaf Roland.

Her skal lag og foreninger kunne leie lokaler i framtida. Historiela­get trenger litt inntekter til vann, kloakk og avgifter til kommunen. En kommune de for tida er meget fornøyd med:

– De har vaert veldig greie med oss. Vi får kjapt svar på alle søknader, og velviljen er stor, sier Asbjørn Abrahamsen.

Til uka håper byggelaget at gravemaski­na kommer og fyller inn til muren.

– Da kan vi begynne på reisverket til andre etasje til våren, sier Einar Hansson.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Dugnadsgje­ngen ser forventnin­gsfulle på tegninga av hvordan museet skal bli. T.v. dokumenter­er Arnstein Ariansen. Videre f.v. Asbjørn Abrahamsen, Tor Einar Tobiassen, Nils Olaf Roland og Einar Hansson. Historiela­gsformann Rolf Martinsen trakk garn da...
FOTO: KJARTAN BJELLAND Dugnadsgje­ngen ser forventnin­gsfulle på tegninga av hvordan museet skal bli. T.v. dokumenter­er Arnstein Ariansen. Videre f.v. Asbjørn Abrahamsen, Tor Einar Tobiassen, Nils Olaf Roland og Einar Hansson. Historiela­gsformann Rolf Martinsen trakk garn da...
 ?? TEGNING: HARALD REINERTSEN ?? Slik blir lokalmusee­t på Flekkerøy ut når det blir ferdig.
TEGNING: HARALD REINERTSEN Slik blir lokalmusee­t på Flekkerøy ut når det blir ferdig.
 ?? TEGNING: HARALD REINERTSEN ?? I andre etasje blir det kafe.
TEGNING: HARALD REINERTSEN I andre etasje blir det kafe.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Til våren skal reisverket til 2. etasje påbegynnes.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Til våren skal reisverket til 2. etasje påbegynnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway