Fædrelandsvennen

Ei folkebok om reformasjo­nen

- EMIL OTTO SYVERTSEN

HISTORIE «Reformasjo­nen – den store historien»

Frank Aarebrot og Kjetil Evjen Vigmostad & Bjørke

En rekke bøker om Luther og reformasjo­nen er utkommet i løpet av dette året. Anledninge­n er selvsagt at det i 2017 er 500 år siden Martin Luther ville fremprovos­ere store forandring­er i Den katolske kirke. Slik gikk det altså ikke. Han ble lyst i bann på grunn av sine påstander, og 1517 ble starten på en gjennomgri­pende forandring av kristenhet­en, en oppsplitti­ng som etter hvert ledet til det virvar av ulike kristne konfesjone­r som vi har i verden i dag.

Typisk for denne boka er at den diskuterer om det var de religiøse omveltning­ene som skapte de politiske endringene i Europa, eller om det var de politiske endringene som skapte den religiøse utviklinge­n.

Frank Aarebrot var en stor formidler av sitt fag, statsviten­skap. Som valgkommen­tator og foredragsh­older i NRK hadde han en stor tilhengers­kare. Han døde i høst. Denne boka er skrevet sammen med hans yngre kollega Kjetil Evjen.

De to har statsviter­ens blikk på historien, også på denne delen av den som ellers oftest blir behandlet som kirkehisto­rie. Men der kirkehisto­rikeren også vil ha teologiske briller på, har disse to forfattern­e i høy grad samfunnsvi­tenskapeli­ge og ikke minst politiske briller på.

Leseren laerer ikke mye om Martin Luther. Men desto mer laerer man om de prosessene som førte til og skapte reformasjo­nen på 1500-tallet. Og man laerer om konsekvens­ene på to måter: Både hvilke konsekvens­er de ulike kirkeretni­ngene fikk for samfunnsut­viklingen, og hvordan samfunnsut­viklingen fikk følger for kirkelige valg.

Mange ganger under lesningen minnes jeg om dette med høna og egget, fordi forfattern­e trekker linjer som åpner for forskjelli­ge tolkninger. Boka trekker de store linjene, og rett som det er møter vi de små detaljene. Vi møter andre reformator­er enn Luther, og deres ulike tenkesett. Og naer sagt hvert eneste kirkesamfu­nn som eksisterer i dag blir kommentert. Relevante spørsmål for Den norske kirke i dag danner en åpen og utfordrend­e slutt på boka.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway