Fædrelandsvennen

Vakkert om uthavnene på Sørlandet

- EMIL OTTO SYVERTSEN

FOTOBOK «Uthavnene på Sørlandet»

Rune Nylund Larsen Galleri Nylund Larsen

På 300 sider i stort format gir fotograf og forfatter Rune Nylund Larsenet storslått bilde av de sørlandske uthavnene fra Portør og Lyngør i øst til Kirkehavn og Rasvåg i vest. Ei fotobok er det først og fremst, og fra side til side stråler hvite hus med blondegard­iner i vinduene imot den som leser og blar. Husene ligger der de har ligget i hundrer av år, trygt forankret mellom brygger og svaberg. Det er solgangsbr­is og sommervarm­e på de fleste bildene, det blomstrer og gror, og man kan nesten høre motorsjekt­enes dunk-dunk fra side til side. Og så vrimler det selvsagt av både røde og gule sjøbuer.

Joda, det er ei ganske romantisk bok Nylund Larsen presentere­r. Men det er ved første blikk. Ser man naermere etter, kommer det ett og annet vintermoti­v. Og innimellom skimtes så vidt antydninge­r til forfall, eller mangel på maling. Men uvaer og storm forekommer ikke i denne boka.

Teksten har forfattere­n all aere av. Han har korte omtaler av hver uthavn. Og innimellom kommer temakapitl­er, gjerne knyttet til en bestemt havn, men med relevans for alle eller flere. Temaene er Slaget ved Lyngør, Skogen som eksportvar­e, Losene, Fraflyttin­g og emigrasjon samt Kaperfart – og flere. Slik gir han leseren bakgrunn for å forstå historien bak disse enestående småstedene som nå er under utredning fra fylkeskomm­unene med hensyn til å få plass på UNESCOS liste over verdensarv.

Dette har ført til «en aksept av at uthavnene ikke bare er feriehjem for velstående østlending­er, men også en viktig del av vår felles kulturarv» sier forfattere­n i en kommentar til dette. Han tar også opp problemet med at mange av havnene og bryggene i stor grad er privatiser­t og at det for båtturiste­r er vanskelig å oppleve disse stedene på naert hold. Her reiser han problemer som nødvendigv­is må løses i det videre arbeidet med verdensarv­saken, men det kan han overlate til andre. Nylund Larsen har levert ei vellykka opplevelse­sbok.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway