Fædrelandsvennen

Jan Erik Varhaug til minne

- PER EYSTEIN LØNNING, ROLF KÅRESEN, ELLEN SCHLICHTIN­G, JOHN-HELGE HEIMDAL, STENER KVINNSLAND OG TURID AAS

●●Det var med sorg vi mottok budskapet om professor Jan Erik Varhaugs bortgang 14. desember. Han var født i Kristiansa­nd 1942, ble cand.med .1967 og dr.med. 1984. I 1991 ble han professor ved Universite­tet i Bergen, det første professora­tet i bryst- og endokrinki­rurgi i Norge. Han ble spesialist i generell kirurgi 1976 og i bryst- og endokrinki­rurgi 2007. Han bygde opp seksjon for bryst og end ok ri n kirurgi ved Haukeland Universite­tssykehus, der han var i full jobb inntil 2012.

Hans forskning har vaert knyttet til brystkreft og endokrinki­rurgi. Han var en pioner i samarbeidm­ellom basalfag og klinikk lenge før begrepet« translasjo­n s forskning» ble kjent. Innen brystkreft har han vaert sentral i tverrfagli­ge samarbeids­prosjekter. Han bidro fra 1991 ti lat pasienterm­e d lokalt avansert brystkreft i studier fikk medikament­ell behandling før operasjon, en behandling som da var kontrovers­iell, men i dag er etablert rutine. Han varen referansep­erson idet end ok ri n kirurgiske miljøet og fikk henvist pasienterm­e d vanskelige problemsti­llinger fra hele landet.

Jan Erik Varhaug var en av initiativt­agerne til opprettels­en av Norsk Brystkreft Gruppe (NBCG) og dens første leder 1988-91. Han var også sentral i oppbygging av nasjonale faggrupper og retningsli­njer innen kreft i andre endokrine organ.

Han var en av initiativt­akerne til egen spesialite­t innen Bryst- og endokrinki­rurgi. Han var aeresmedle­m i Norsk Kirurgisk Forening og i Norsk Forening for brystog endokrinki­rurgi. Han hadde bred internasjo­nal kontaktfla­te og flere studieopph­old i så vel Europa som i USA.

I 2008 ble han utnevnt til Ridder av St Olavs orden, 1. klasse. Jan Erik Varhaug var på egne vegne en svaert beskjeden mann til tross for den anerkjenne­lse han fikk. Han var gjennomgåe­nde grundig i alt han gjorde og opptatt av at medisinske avgjørelse­r i pasientbeh­andling var basert på evidens og forsknings­resultater.

Han etterlater seg et dypt savn. Jan Erik verdsatte familieliv­et høyt, noe han ofte ga uttrykk for. Våre tanker går til Inger Lene, barn, svigerbarn og barnebarn. Med ham er en hedersmann og nestor innen norsk medisin gått bort.

●●På vegne av kolleger og venner:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway