Fædrelandsvennen

Jeg var livredd. Jeg turde ikke gå tilbake på jobb.

Fryktkultu­ren på rådhuset i Søgne ble satt ord på da de to ansatte som har saksøkt kommunen, gjennomfør­te sine partsforkl­aringer i går. Liv Tone Askildsen mener rådmannen ville kneble henne. – Det var mitt høyeste ønske å få det o tilbake på jobb, fortell

-

Fryktkultu­ren på rådhuset i Søgne ble satt ord på da de to ansatte som har saksøkt kommunen, gjennomfør­te sine partsforkl­aringer i går.

Liv Tone Askildsen (48) var tillitsval­gt for Parat da hun ble sykmeldt fra jobben i servicetor­get i Søgne kommune.

– Jeg ble sykmeldt fordi jeg var så nedkjørt av måten jeg ble møtt på da jeg stilte kritiske spørsmål. Jeg tenkte at jeg hadde tre valg: slutte, gå tilbake på jobb og lukke øynene for det jeg så, eller ta opp kampen.

REDD FOR RÅDMANNEN

– Du valgte å varsle, det er en tornefull vei. Kunne du ikke vurdert noe annet, spurte hennes advokat, Christen Horn Johannesse­n.

– Som tillitsval­gt kunne jeg ikke gå med på at kritiske ansatte ble fryst ut. Jeg hadde ikke noe annet valg. Selv om jeg ble kneblet, tenkte jeg at det ville aldri gi seg. Det vil komme nye som opplevde det samme som meg, sa Askildsen.

Meddommer Rolf Terje Klungland ville vite om det var enkeltpers­oner eller kommunen som organisasj­on hun fryktet da hun ikke våget å gå på jobb.

– Etter det med rådmannen som oppsøkte regionkont­oret til Parat, da var det han. Jeg turde ikke, svarte Askildsen. stusset over det, dette var mine kolleger, men hun var jo lederen min, sa Askildsen.

Monica Nordnes, som vitnet tirsdag, sier hun tar avstand fra det Askildsen sier.

– Det kjenner jeg meg ikke igjen i, sier Nordnes til Faedreland­svennen.

I likhet med Randi Fidje ble Askildsen etter hvert sterkt kritisk til prosessen kommunen førte i etterkant av varslingen­e i 2015, og Arbeidstil­synets pålegg.

– Jeg synes det var rart vi kunne fortsette prosessen når en kollega var fryst ut som følge av at hun var kritisk til det som foregikk, sa hun.

Dette skal Askildsen ha tatt opp med andre tillitsval­gte, men de skal ikke ha hatt innvending­er mot at prosessen gikk sin gang.

VILLE TIL BUNNS

Kollegaen som var blitt fryst ut, er Randi Fidje, den andre ansatte som saksøker Søgne kommne.

Hun fortalte hvordan alt snudde seg mot henne etter at hun i et seminar på Fevik sa de måtte til bunns i saken.

– Jeg skjønte at her skulle vi bare gå rundt grøten, ikke ta fatt i det egentlige problemet, men organisere oss vekk fra det. Da rakk jeg opp hånda og sa at vi kan ikke ha det sånn lenger. Nå må vi til bunns og finne ut hvorfor folk er så redde for å si i fra. at det er en ryddig prosess. Du er i ledelsen.» Jeg viste til at de hadde sagt det skulle vaere takhøyde, men han krevde av meg at jeg måtte støtte opp, fortalte Fidje.

I retten krever hun sin stilling som fagleder personal tilbake.

KOMMUNEN BRUKTE MYE RESSURSER

Kommunens advokat, Frode Lauareid, stilte spørsmål til de ansatte om hva med prosessen som var uryddig, når kommunen brukte mye ressurser for å ordne opp.

– Kommunen har jo engasjert Agenda Kaupang, og Arbeidstil­synet er fornøyde. Hva ville du gjort annerledes?

– Nummer en i en sånn prosess er å opptre tillitvekk­ende. Det skjedde ikke når Agenda Kaupang velges uten drøfting, vi ikke får referater fra individuel­le samtaler, at rådmannen peker ut de tillitsval­gte, og at alt hastet veldig, svarte Randi Fidje.

 ?? Foto: Kjartan Bjelland ?? Saksøkerne Liv Tone Askildsen (f.v.) og Randi Fidje vitnet i Kristiansa­nd tingrett i går.
Foto: Kjartan Bjelland Saksøkerne Liv Tone Askildsen (f.v.) og Randi Fidje vitnet i Kristiansa­nd tingrett i går.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Randi Fidje og Liv Tone Askildsen ga sine partsforkl­aringer i Kristiansa­nd tingrett tirsdag.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Randi Fidje og Liv Tone Askildsen ga sine partsforkl­aringer i Kristiansa­nd tingrett tirsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway