Bekymret for økt ungdomsvold i sentrum
På tre år er antall voldssaker på Sørlandet med gjerningsperson under 18 år doblet. Politimesteren i Agder politidistrikt er bekymret.
På tre år har antall voldssaker med personer under 18 år doblet seg på Sørlandet.
– Ungdomsvolden i sentrum av de store byene våre øker. Det er bekymringsfullt, sier politimester Kirsten Lindeberg.
I fjor ble det registrert 274 voldssaker der mistenkte, siktede eller domfelte var under 18 år. I 2016 var dette tallet 207 og året før der igjen 122. Det er mer enn en dobling på tre år.
I 2017 var 642 personer under 18 år i Agder politidistrikt mistenkt, siktet eller domfelt for 1259 straffbare forhold. Andelen som gjelder narkotika holder seg stabilt, mens det er en økning av skadeverk og vold.
Politimesteren sier det allerede er etablert et godt samarbeid mellom politi og kommunene for å snu den negative trenden i ungdomskriminalitet i landsdelen.
– Politidistriktet utarbeider nå en analyse som vil gi oss et bedre grunnlag for å finne de riktige tiltakene, sier Kirsten Lindeberg.
Visepolitimester Arne Sundvoll sier forebyggende arbeid og bekjempelse ungdomskriminalitet vil ha topp prioritet i 2018. Politiet vil avvente resultatene av analysearbeidet før de uttaler seg om årsakene til den kraftige økningen i lovbrudd begått av mindreårige.
FAERRE BOLIGINNBRUDD
Det var i fjor en solid nedgang i antall innbrudd og tyverier fra boliger på Sørlandet. Mens det i 2016 ble registrert 268 boliginnbrudd i Agder politidistrikt, var antallet i fjor redusert til 181. Rekordåret for boliginnbrudd i landsdelen var 2013, da det ble registrert så mange som 276 saker.
– Politiet har i flere år jobbet målrettet for å redusere antall grove tyverier fra boliger i Agder, og det har vaert egne etablerte prosjekter med spesielt fokus på etterretning og forebygging av boliginnbrudd, sier Kirsten Lindeberg.
Agder politidistrikt registrerte i fjor faerre innbruddsraid fra øst- europeiske kriminelle enn tidligere. Det tror politimesteren henger sammen med at de har oppklart og fått flere domfellelser i seriesaker.
FORNØYD POLITIMESTER
– Til tross for at vi er inne i en politireform så har det vaert høy produksjon og stor grad av effektivitet i sakshåndteringen. Det er derfor ekstra gledelig at resultatene er gode. Spesielt gledelig er det at den registrerte kriminaliteten går nedover, sier Kirsten Lindeberg.
ETT DRAP
I 2017 ble det registret ett drap i Agder politidistrikt. Det skjedde på Sørlandssenteret i juli.
Det ble i fjor anmeldt 304 sedelighetsforhold mot 280 året før. Altså en økning i seksualforbrytelser på 8,6 prosent. I så mange som 142 av sedelighetssakene var fornaermede under 16 år og i 99 av sakene var fornaermede under 14 år.
740 ULOVLIGE VÅPEN
I fjor tilbakekalte Agder politidistrikt 40 våpenkort. Under våpenamnestiet våren 2017 ble det ble levert inn 740 ulovlige skytevåpen og 328 kilo ammunisjon.
2169 NARKOSAKER
Agder politidistrikt hadde i fjor 2169 narkotikasaker.
– Det har vaert en nedgang i registrerte narkotikasaker i 2017. Noe av forklaringen ligger i prioriteringene. Jeg er godt fornøyd med både satsing og resultater vi har oppnådd ved å legge ned store ressurser i større narkotikaprosjekter. Dette har resultert i mange domfellelser og tiltaler, samt betydelige beslag og inndragninger, sier Kirsten Lindeberg.
SVAKERE OPPKLARINGSPROSENT
Agder politidistrikt hadde i fjor en oppklaringsprosent på 54,6 prosent. Det er en nedgang fra 56 prosent fra året før.
– Vi er godt fornøyd med oppklaringsprosenten, og ikke minst at det totale antall anmeldte lovbrudd har gått ned. I noen saker som for eksempel overgrep kan det vaere bra at antall saker øker, da det her kan vaere store mørketall som aldri blir anmeldt, sier Arne Sundvoll.
Politidistriktet hadde i fjor en saksbehandlingstid på oppklarte saker på gjennomsnitt 73 dager, mot 84 dager i 2016.
143 UTVISNINGSSAKER
I fjor hadde Agder politidistrikt 143 utvisningssaker. Av disse var 44 fra Eøs-området, hvorav 13 fra Romania, 7 fra Polen og 5 fra Litauen.