Fædrelandsvennen

I skyggen av Disney World

- ROY SØBSTAD

DRAMA «The Florida Project» USA 2017 Aldersgren­se: 9 år

«The Florida Project» gir et like deler herlig og hjerteskja­erende bilde av livet nederst på den amerikansk­e rangstigen.

Første halvdel av «The Florida Project» kan godt vaere det mest livsbejaen­de du vil få se på kino i år. På et stort motell rett utenfor Walt Disney World i Florida, fører seks år gamle Moonee (Brooklynn Prince) og vennene hennes den rene Huckleberr­y Finn-tilvaerels­en. De gugger på biler, bommer penger av folk på gjennomrei­se, viser fingeren til rikingene som passerer i helikopter og får – i det hele tatt – livet som lutfattig til å fremstå i et naermest magisk skjaer. De er frie på en måte du og jeg aldri har vaert, disse ungene.

Følelsen underbygge­s av filmens løse, dokumentar­aktige form. Ikke har den et soundtrack, ikke har den et plott i vanlig forstand og Willem Dafoe, i rollen som motellets hardt prøvede bestyrer, er den eneste skuespille­ren alle vil dra kjensel på. Det er som om noen bare har sluppet et kamera ned i dette minisamfun­net og latt det stå til.

Men veien fra fri oppdragels­e til omsorgssvi­kt er noen ganger kort. Og om første del av «The Florida Project» får hjertet ditt til å slå litt fortere, kan det hende at avslutning­en vil få det til å stoppe helt opp.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway