Fædrelandsvennen

Fifty Shades: Antiklimak­s

- ROY SØBSTAD

DRAMA/ROMANTIKK «Fifty Shades Freed» USA 2018 Aldersgren­se: 15 år

Takk for alt, Anastasia og Christian. Det har vaert en pine.

«Fifty Shades Freed» tar opp tråden der «Fifty Shades Darker» slapp den i fjor: med at go’-jenta Anastasia (Dakota Johnson) og den superrike S&m-entusiaste­n Christian (Jamie Dornan) gifter seg. Alt ligger til rette for et liv i ubegrenset luksus – disse filmene er like mye forbrukerp­ornografi som noe annet – med plenty kinky sex attåt. Eneste mulige skår i gleden måtte vaere at Anastasias gamle sjef stadig er like oppsatt på å drepe de to.

Det beste med «Fifty Shades of Grey»-filmene er og blir de søte hovedrolle­innehavern­e. Ellers lider trilogiens siste under akkurat de samme svakhetene som de to første: et plott som kunne ha vaert løftet fra en hvilken som helst såpeopera, romantiske opptrinn som er så cheesy at de påkaller fnising, sexscener som er alt for kliniske til å oppleves, vel, sexy.

Når en ukebladfan­tasi med sadomasoch­istisk tilsnitt blir et så stort fenomen som «Fifty Shades of Grey» har blitt, sier det sikkert mye om hva slags dunkle drifter som skjuler seg i vår kollektive underbevis­sthet akkurat nå. Først og fremst sier det likevel at mange ikke ville ha kjent igjen en møkkafilm om den så ga dem ris på stumpen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway