Fædrelandsvennen

Har tangert medaljerek­orden i OL

Etter en helt suveren Ol-søndag tangerte Norge sin medaljerek­ord med 26 pallplasse­ringer.

- TEKST: METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Øystein Bråten (22) klinte til med Ol-gull, gråt en skvett og forklarte hvorfor mange år med hallingdan­s har gjort ham til verdens beste slopestyle­kjører.

Øystein Bråten tok imot gullet og hørte Ja vi elsker. Han er 22 år og allerede stjerne i denne idretten, men ikke noe topper det som skjedde i Sør-korea søndag.

Da leverte han et «run» til 95 poeng på første forsøk i finalen. Han ga gass fra start, tvilte aldri og beviste det som alle sier om ham: Han er best under press. Bråten satte rekord i antall klemmer på den historiske dagen.

For da det var klart at han hadde tatt gull, løp lagkamerat­ene i vill begeistrin­g mot ham med åpne armer.

Og da Bråten hadde fått maskoten sin på pallen nederst i anlegget, var det tid for å takke alle som har hjulpet ham. De som hadde ropt høyt i vill begeistrin­g bare noen minutter tidligere.

Smørerne Paul Aunaas og Erik Lilleaas, landslagsk­ameratene, trenerne, den tidligere sportssjef­en Christophe­r Frankum, Andreas Håtveit – og ikke minst broren Gjermund var bare noen av alle som fikk naerkontak­t.

Da Bråten møtte de to sistnevnte, begynte han gråte. Det kjentes så sterkt å stå der etter å ha lykkes i det ekspertene mener er den beste slopestyle­konkurrans­en noensinne.

Og så fort han fikk mulighet, måtte han ringe hjem til foreldrene, som var på hytta på Ål.

– De gråt de også, av glede, forteller minstesønn­en.

LITT AV EN DANSELØVE

Akrobatikk­en han viste i Pyeongchan­g-luften søndag, ga ham gullet. Og ikke alle vet at dette eventyret startet med hallingdan­s.

For Norges første olympiske mester i freeski la hele grunnlaget for suksessen på dansegulve­t. Han var hallingdan­ser, født og oppvokst som han er på Torpo i Hallingdal.

– Fra jeg var to til jeg var 15 år gikk jeg på trening sammen med brødrene mine Gjermund (27) og Hallgeir (24), sier gullgutten, som laerte seg akrobatikk gjennom dansen.

– Ja, det var motorikk og kroppsbehe­rskelse som vi fikk inn tidlig. Gjennom hallingen ble jeg atletisk og la et bra grunnlag for kroppskont­roll. Dansen har hatt mye å si. Alt hjelper, sier den olympiske mesteren.

OPPTRÅDTE FOR 40 MILLIONER

På hjemstedet var denne aktivitete­n kultur. Men som på mange andre steder trakk også fotballen. Bråten ble med der, samtidig som det ble skikjøring, først i hagen.

Der var det en fin bakke med bra helling. Unggutten tilbrakte timevis ute.

Senere pleide pappa å ta med seg sine tre sønner til en større bakke.

Dansetrene­r Martin Myhr bodde like borti Torpovegen, naer familien Bråten. Han laerte guttene å beregne og å svinge seg rundt slik at de fikk fatt i hatten som var plassert på kjeppen.

– Det har jeg gjort mange ganger, ler Øystein.

Brødrene var flinke og det ble mange oppvisning­er. Som da de deltok i Melodi Grand Prix junior på Lillehamme­r i 2004. Finalen hadde 40 millioner Tv-seere.

Så IVRIGHETEN ALLEREDE DA

Myhr forteller at Øystein og Gjermund, de som begge skulle bli landslagsk­jørere, var veldig ivrige.

– Dansen har vaert ganske viktig. Øystein og jeg har aldri hatt noe saerlig kneskader. Det har vi ifra hallingdan­sen. Den får man ekstremt gode knaer og lårmuskler av. Så er det litt det med romfølelse. Øystein begynte tidlig å gjøre tricks og krumspring. Han sparket hatten, tok et hallingkas­t, sier Gjermund Bråten.

Dansetrene­r Myhr legger til at Øystein var en veldig treningsde­dikert og målbevisst utøver.

– Jeg tror at han kunne gjort det bra uansett hva han hadde valgt å satse på.

HOPPET AV SKOLEN

Skikjøring overtok etter hvert mer og mer av livet hans. Aktivitete­n med ski på bena skulle komme til å bli altoppsluk­ende. Og den utviklet seg fra lek med kompiser til en seriøs sport.

– Miljøet var godt, kjørerne ble venner. Alle hadde lyst til å vaere best. Det gjorde det kult, forteller mesteren.

16 år gammel fikk han sin første pallplass i en stor internasjo­nal konkurrans­e. Tenåringen skjønte at nivået var innen rekkevidde. Hele verden ble hans arena.

Da Øystein Bråten var ferdig med to år på videregåen­de på Gol, hadde han ikke tid mer og hoppet av. Freeski hadde tatt ham.

– Skal man gjøre noe man brenner for, skal man gjøre det ordentlig og ikke legge noe mellom.

 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Flagget og Øystein Bråten til topps. Det ligger mye hardt arbeide bak en slik suksess.
FOTO: NTB SCANPIX Flagget og Øystein Bråten til topps. Det ligger mye hardt arbeide bak en slik suksess.
 ?? FOTO: TORUNN AKERSVEEN LIED, HALLINGDØL­EN ?? Her er Ol-vinner Øystein Bråten i aksjon i hallingdan­s under Ål-utstilling­a i 2009. Øystein sparker hatten, Silje Risdal Liahagen holder.
FOTO: TORUNN AKERSVEEN LIED, HALLINGDØL­EN Her er Ol-vinner Øystein Bråten i aksjon i hallingdan­s under Ål-utstilling­a i 2009. Øystein sparker hatten, Silje Risdal Liahagen holder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway