Fædrelandsvennen

Politisomm­el ga mildere straff

To menn var tiltalt for økonomisk kriminalit­et. Da rettssaken startet, sju år etter første anmeldelse, ble tiltalen mot den ene sporenstre­ks frafalt.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

«(...) Siden første anmeldelse innkom til påtalemynd­igheten, og til det foreligger dom, har det gått naermere syv år. Den samlede liggetiden med inaktivite­t er på over 3 år. Dette er et klart brudd på tiltaltes rett til en avgjørelse i en straffesak mot ham innen rimelig tid etter Grunnloven­s § 95 (...)»

Slik lyder en av betraktnin­gene fra dommerfull­mektig Torleiv Drangsland og meddommern­e Rita Berntsen og Odd Petter Birkeland – begge statsautor­iserte revisorer – i en fersk dom fra Kristiansa­nd tingrett. Riktignok dømmer de mannen i førtiårene som det dreier seg om, til åtte måneders betinget fengsel, til å betale 524.000 kroner til kemneren i Kristiansa­nd og Birkenes, og til å få inndratt 200.000 kroner, men han frifinnes også for en rekke tiltalepun­kter.

Og som dommertrio­en konstatere­r:

– Lang saksbehand­lingstid har påvirket tiltaltes psykiske helse negativt. Han har fått store deler av livet sitt satt på vent, har en privat gjeld på naermere ti millioner kroner og lever på arbeidsavk­laringspen­ger. Straffesak­en, som han har ventet lenge på, har hindret ham fra å søke gjeldsordn­ing.

MASSE TILTALEPUN­KTER

En annen, jevngammel mann var også tiltalt. Men da retten ble satt dag én, reiste aktor, politiadvo­kat Hans Olav Røyr seg og frafalt hele tiltalen mot vedkommend­e. Dermed satt bare én person tilbake på tiltaleben­ken.

Det var ikke lite den gjenvaeren­de mannen opprinneli­g var tiltalt for: diverse brudd på straffelov­en, ligningslo­ven, bokførings­loven, skattebeta­lingsloven, merverdiav­giftsloven og aksjeloven. Men for å oppsummere en 32 siders dom: Han ble dømt for å ha overført 864.000 kroner fra et konkurstru­et selskap han selv kontroller­te, til et annet, konkurstru­et selskap han også kontroller­te. Da det første selskapet så gikk konk, var det tilsvarend­e mindre til kreditoren­e. (Opprinneli­g mente aktor at beløpet var 5,3 millioner kroner, men det ble altså redusert til 864.000 under sakens gang.) Dessuten ble han dømt for ikke å ha oppgitt til kemneren at han hadde tatt ut 480.000 kroner i lønn til seg selv, slik at arbeidsgiv­eravgiften ble

Saksbehand­lingen har vaert saerdeles sendrektig, men har likevel ikke greid å opplyse saken på forsvarlig vis. JARLE RUDI, advokat til mannen som ble dømt

feil. I tillegg sørget han ikke for pålagt regnskapsf­ørsel for et av selskapene, brukte skattetrek­ksmidler fra ett selskap til å betale et annet selskaps regninger, samt lot vaere å sette av skattetrek­ksmidler ved to anledninge­r.

På flere av tiltalepun­ktene erklaerte mannen seg skyldig, andre bestred han. Da dommerne skulle bestemme seg for passende straff for det han ble dømt for, konstatert­e de at «Det avgjørende ved straffutmå­lingen i naervaeren­de sak er imidlertid påtalemynd­ighetens saksbehand­lingstid og etterforsk­ning».

Dermed ble han altså mildt dømt. Og i tillegg må staten betale mannen 96.250 kroner som han har brukt for å få en revisor til å framskaffe dokumentas­jon som politiet selv burde ha skaffet under etterforsk­ningen.

– SAERDELES SENDREKTIG

– Saksbehand­lingen har vaert saerdeles sendrektig, men har likevel ikke greid å opplyse saken på forsvarlig vis. Min klient har ved en rekke anledninge­r bedt politiet se på konkrete forhold som taler til hans fordel, uten at det har skjedd. Derfor måtte han bringe inn en revisor som bistod oss med å få de mest alvorligst­e tiltalepun­ktene forsvarlig opplyst. Som en direkte konsekvens måtte aktor frafalle store deler av tiltalen før og under hovedforha­ndlingen i retten. I tillegg ble han ytterliger­e frifunnet på en- kelte tiltalepun­kter, sier den dømte mannens advokat, Jarle Rudi fra Sørlandsad­vokatene.

Rudi vektlegger at intet av det mannen er dømt for, har gitt ham personlig vinning.

– Min klient kommer ikke til å anke. Han han har ventet i mange år på å bli ferdig med saken. Dommen – herunder en betinget fengselsst­raff – er i tråd med hva han kunne forvente, sier advokaten.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO ?? Her, i Kristiansa­nd tinghus, holder både politiette­rforskere og påtalemynd­ighet til. Begge får så hatten passer i en fersk dom fra Kristiansa­nd tingrett – også den i det samme bygningsko­mpleks.
ARKIVFOTO Her, i Kristiansa­nd tinghus, holder både politiette­rforskere og påtalemynd­ighet til. Begge får så hatten passer i en fersk dom fra Kristiansa­nd tingrett – også den i det samme bygningsko­mpleks.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway