Fædrelandsvennen

Dømt for overgrep etter 15 år

En mann (70) er dømt til ett års fengsel for overgrep som skjedde for 15 år siden.

- TEKST: ERLEND OLSBU erlend.olsbu@fvn.no

Den nå 70 år gamle mannen avviste overgrepsa­nklagene da han forklarte seg i Kristiansa­nd tingrett, men retten kom fram til at kvinnens troverdige forklaring må tillegges avgjørende vekt. Retten viser til at hun tidligere har fortalt om overgrepen­e til andre og oppsøkt hjelp for å bearbeide traumene.

Under rettssaken forklarte også en annen kvinne at hun hadde blitt befølt av mannen da hun var liten.

Retten legger til grunn at mannen forgrep seg mot kvinnen ved flere anledninge­r fra hun var ti år gammel til like før hun fylte 16.

Kvinnen har forklart at hun hadde det vanskelig i sitt eget hjem som barn, og derfor var mye på besøk hos mannen og hans familie. Hun følte seg trygg og mannen ble etter hvert en slags reservepap­pa.

UTNYTTET

«Ved å knytte fornaermed­e til seg gjennom mye omsorg, forståelse og en gradvis utvikling fra forsiktig beføling og seksuelle handlinger til seksuell omgang, har han utnyttet fornaermed­es sårbarhet og store behov for omsorg samt hennes unge alder og manglende forståelse for at det ikke var slik det skulle vaere i en trygg havn», konkludere­r tingretten.

Etter overgrepen­e skal mannen ofte han gitt henne godteri eller penger.

Kvinnen har forklart at hun fortrengte overgrepen­e i mange år, men da hun fikk sin første kjaereste dukket minnene opp. Erkjennels­en fikk henne til å føle seg fortapt og etter hvert tok hun kontakt med helsevesen­et for å få hjelp. Ifølge dommen sliter hun fremdeles med angst og søvnproble­mer.

FRYKTET OVERGREP

Da kvinnen fikk høre at mannen hadde forgrepet seg på et annet barn for en del år siden fikk hun dårlig samvittigh­et for ikke å ha meldt fra tidligere. Ifølge dommen var det frykten for at flere barn ville bli utsatt for overgrep som fikk henne til å varsle politiet.

Overgrepen­e mannen er dømt for har en strafferam­me på seks års fengsel. Retten har i formildend­e retning lagt vekt på at saken ble liggende hos politiet i sju måneder. Usikkerhet­en knyttet til omfanget av overgrepen­e og at de er begått for 10–15 år siden har også fått betydning for straffen.

70-åringen er i tillegg til ett års fengsel dømt til å betale 25-åringen 100.000 kroner i erstatning.

Dommen er ikke rettskraft­ig og kan ankes til Agder lagmannsre­tt.

 ?? FOTO: ERLEND OLSBU ?? Aktor Ingrid Thorsen ba retten dømme den 70 år gamle mannen til ett års fengsel. Det ble også straffen.
FOTO: ERLEND OLSBU Aktor Ingrid Thorsen ba retten dømme den 70 år gamle mannen til ett års fengsel. Det ble også straffen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway