Fædrelandsvennen

Kvad seg videre i «Norske talenter»

Vetle Hoslemo (13)

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

– Jeg ble kjempeglad da de ropte opp at jeg hadde gått videre, sier 13-åringen.

Over 1000 personer meldte seg på TV 2-programmet «Norske talenter». Etter kveldens episode er 13-åringen blant 100 deltagere som går videre i talentkonk­urransen.

GØY å KUNNE

Men Vetles «talent» skiller seg fra de tradisjone­lle interessen­e man finner blant dagens ungdom. Sørlending­en opptrådte nemlig med «kveding».

Kveding er en gren innenfor folkemusik­k, og knyttes tradisjone­lt til Setesdal, hvor Vetle også er fra.

– Det er en helt spesiell teknikk som ikke så mange kan. Derfor er det ekstra gøy å kunne synge det, sier 13-åringer som var på audition i Bergen.

Da han gikk på scenen i Bergen var Vetle derfor iført setesdalsb­unaden.

– Det er jo viktig å vise hvor man er fra, sier han videre.

SUNGET HELE LIVET

Vetle har sunget hele livet, men det var først for to år siden han bestemte seg for å spesialise­re seg på folkemusik­k.

– Mamma og sanglaerer­en min trodde det ville passe stemmen min, så oppdaget jeg også at det var skikkelig gøy.

13-åringen sier at han for to år siden nesten aldri hadde hørt på folkemusik­k, men at det ikke tok lang tid før det ble en av hans favoritter.

– Jeg hadde kun hørt mamma synge litt hjemme. Men det er ikke så uvanlig som man tror, sier Vetle og henviser blant annet til folkevisen «Eg heitar Håvar Hedde».

Det tok heller ikke Vetle lang tid å bli god. På under ett år klarte talentet å gi ham en billett videre til landsfesti­valen i UKM.

– Jeg har hatt mindre oppdrag hele livet, men aldri gjort noe så stort som UKM og Norske talenter.

VIKTIG å VIDEREFØRE

Vetle, som går på Bykle ungdomskol­e, sier at alle på skolen er støttende til hans musikkinte­resse.

– De fleste på min alder hører på pop. Men vennene mine synes også det er gøy at jeg synger folkemusik­k, sier han.

Folkemusik­ken har opp gjennom historien utviklet seg gjennom overleveri­ng fra en utøver til en annen, og ble ikke nedskrevet før det 20. århundre.

– Jeg synger folkemusik­k fordi det er viktig ikke å glemme det helt bort. Så er det jo kjekt at jeg og andre kan vaere med på å få det litt fram igjen, sier han.

Derfor tror også 13-åringen at han kommer til å synge folkemusik­k hele livet, men presiserer at også han innimellom hører på pop.

 ??  ??
 ?? FOTO: NORSKE TALENTER/TV 2 ?? Over 1000 meldte seg på TV 2-programmet «Norske talenter». Etter fredagens episode er 13 år gamle Vetle Hoslemo blant 100 deltagere som går videre i talentkonk­urransen.
FOTO: NORSKE TALENTER/TV 2 Over 1000 meldte seg på TV 2-programmet «Norske talenter». Etter fredagens episode er 13 år gamle Vetle Hoslemo blant 100 deltagere som går videre i talentkonk­urransen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway