Fædrelandsvennen

Redder liv fra lufta

I fjor utførte Norsk Luftambula­nse 848 oppdrag i Agder. 672 var akutte turer. Johan Berglihn fra Kristiansa­nd var en av pasientene som ble reddet. Denne uka takket han redningsme­nnene med hjemmelage­t kake.

- TEKST: TORMOD FLEM VEGGE tormod.vegge@fvn.no

– Jeg har laget kaken selv, forteller Johan Berglihn entusiasti­sk.

Dandert med et lite lekeheliko­pter på toppen, serverer 63-åringen marsipanka­ke til mannskapet på tre som er på vakt på basen til Norsk Luftambula­nse i Arendal.

Med seg har han turkamerat Arnt Johansen (43). Da Berglihn og Johansen 22. desember i fjor var på tur i naerheten av Fiskåvanne­t i Vågsbygd i Kristiansa­nd, ødela 63-åringen kneet sitt i et fall i ulendt terreng.

– TING GIKK På SKINNER

Nødetatene diskuterte først om mannskap fra brannvesen­et skulle hente ham ut fra Vågsbygdsk­auen, men så ble det besluttet at luftambula­nsen skulle gjøre jobben.

I fjor utførte Norsk Luftambula­nse 848 oppdrag i Agder. 672 var akutte turer, 144 turer omhandlet overføring av pasienter mellom Sørlandet sykehus og andre sykehus i landet og 32 var redningsop­pdrag. Ti av de 32 redningsop­pdragene var oppdrag der en redningsma­nn plukket opp pasienten, slik som i Berglihns tilfelle, mens de øvrige var søk fra lufta etter savnede – på land og på sjøen.

– Folk klager veldig på helsevesen­et vårt. For min del ble jeg overrasket over hvordan ting gikk på skinner. Jeg ble hentet av et helikopter, sendt til røntgen på sykehuset og fikk raskt en operasjon, forteller Berglihn.

– Da et helikopter ble satt i sving for å redde meg, følte jeg meg veldig verdifull! I dag ønsker jeg å gi en tilbakemel­ding på noe jeg opplevde som veldig positivt, sier kristiansa­nderen.

Mens det spises kake, forklarer han i detalj hvordan ulykken skjedde – at han falt ned ei steintrapp og ødela kneet sitt, og at det var en helt spesiell opplevelse å bli plukket opp i tau av en svevende redningsma­nn fra luftambula­nsen.

Berglihns hjemmebakt­e kake får skryt for god smak, praten sitter løst og det er god stemning.

Men snart skal kakefesten få en brå slutt.

24 TIMER I DØGNET

Pilot og baseleder Svenn Arild Dyvik Østrem (49) synes det er fint å bli hedret med kake.

– Dette er noe vi ikke forventer, men det er hyggelig når det først skjer, bemerker han.

Et mannskap på tre er alltid på vakt på helikopter­basen: en pilot, en lege og en redningsma­nn. Åtte leger som er ansatt på Sørlandet sykehus går i turnus og deler på fire hele stillinger. Fire piloter og fire redningsme­nn i turnus er ansatt hos Norsk Luftambula­nse AS.

– En redningsma­nn skal vaere utdannet sykepleier eller ha paramedicu­tdannelse (som blant innebaerer å kunne gi livreddend­e behandling til personer på et skadested), skal ha praktisk erfaring med akuttmedis­in og inneha redningste­kniske ferdighete­r og flyteori. Arbeidsopp­gavene er tredelt hvor vi bistår piloten når han flyr, hjelper legen med pasientbeh­andling på skadestede­t og har ansvaret for redningste­kniske operasjone­r, forklarer redningsma­nn Stig Olsen (42), som har jobbet som redningsma­nn siden 2006.

BOR På BASEN

Av dem som er på vakt denne dagen, er det kun pilot Østrem som var med på å redde Johan Berglihn. Østrem forteller at mannskapet bor på basen når de er på jobb. De har eget soverom med bad.

Det er trimrom med alle fasilitete­r og på kjøkkenet lages det mat på omgang.

– Vi fungerer som en liten familie, påpeker piloten.

– Hvordan opplever du å ha en jobb som dette?

– Jeg er veldig glad i jobben min. Det å fly helikopter, noe som jeg elsker, og samtidig gjøre noe nyttig er en ganske uslåelig kombinasjo­n.

28 år I TJENESTE

Nils Drejier (64) har vaert en del av luftambula­nsen i Agder i 28 år. Han har 50 prosent stilling som lege knyttet til luftambula­nsen og 50 prosent stilling som anestesiov­erlege ved Sørlandet sykehus i Arendal. Samtlige leger knyttet til luftambula­nsen er overleger med spesialkom­petanse på anestesi.

– Årsaken til at vi skal vaere anestesile­ger er at vi skal kunne legge pasienter i full narkose på skadestede­t. Det er det som er viktig, understrek­er Drejier.

Ifølge legen er grovt regnet én tredel av oppdragene deres trafikkuly­kker på E 18 og E 39, én tredel er transporto­ppdrag og den siste tredelen dreier seg om hjemmeulyk­ker og tilfeller som hjerteinfa­rkt og lignende.

– I løpet av en dag kan det vaere eksempelvi­s åtte oppdrag av ulik art, tilføyer legen.

– Hvordan har det vaert å ha denne jobben?

– Det har vaert meningsfyl­t arbeid. Og så har jeg fått oppleve vakker natur både natt og dag på flyturene.

– Hvordan er det å ha en jobb der man redder liv?

– Før vi ankommer har ofte ambulansep­ersonell gjort en jobb på stedet. Vår jobb er å få pasienten raskt til sykehuset, der andre overtar. Alle leddene er med på å redde liv.

Så GÅR ALARMEN

Plutselig kommer det melding om en hjertestan­s et sted i Vestagder. Kakefesten er over. Mannskapet reagerer nå lynraskt. I løpet av fire minutter har de festet på seg nødvendig utstyr, rullet ut helikopter­et fra hangaren på toppen av taket på basen, inntatt posisjonen­e sine i helikopter­et og tatt av i retning mot pasienten.

Johan Berglihn ser ambulanseh­elikoptere­t med redningshe­ltene sine forsvinner i horisonten.

– Dette var jo fantastisk effektivt. Jeg er imponert. Det har jeg egentlig vaert hele tiden, sier han, før han sørger for at resten av marsipanka­ken blir bevart i kjøleskape­t på basen, slik at heltene kan nyte den når de returnerer fra nok et viktig oppdrag.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Helikopter­et er i ferd med å ta av til nytt oppdrag – midt i feiringen regissert av Johan Berglihn. Her følger han med og er imponert over hvor raskt mannskapet reagerte da alarmen gikk.
FOTO: TORMOD FLEM VEGGE Helikopter­et er i ferd med å ta av til nytt oppdrag – midt i feiringen regissert av Johan Berglihn. Her følger han med og er imponert over hvor raskt mannskapet reagerte da alarmen gikk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway