Fædrelandsvennen

Ja til forbud mot spillrekla­me

Flere tv-kanaler truer nå med at populaere programmer vil forsvinne hvis det innføres forbud mot spillrekla­me fra utlandet. Den trusselen bør ikke politikern­e ta hensyn til.

-

Idag er det forbud mot reklame for pengespill fra kommersiel­le aktører i Norge. Det bare virker ikke sånn. Fordi store tv-selskaper omgår forbudet ved å sende fra utlandet.

Men i henhold til norske regler er det kun Norsk Tipping og Norsk Rikstoto som har lov til å markedsfør­e pengespill her til lands. Grunnen er dels hensynet til spilleavhe­ngige og et ønske om å hindre for aggressiv markedsfør­ing. Dels er hensikten å sikre inntekter til gode formål. Rundt to tredeler av overskudde­t fra Norsk Tipping går til idretten, og i underkant av 20 prosent går til henholdsvi­s kultur og humanitaer­e formål. Norsk Rikstoto er en svaert viktig finansieri­ngskilde for norsk hestesport.

men alle som ser på utenlandsk­eide tv-kanaler får aggressiv reklame for kommersiel­le spill-

Hverken det norske mediemangf­oldet generelt eller populaere serier spesielt kan baseres på aggressiv spillrekla­me sendt fra utlandet.

selskaper inn i skjermen. Fordi mange av dem sender fra Storbritan­nia, som ikke har slike regler. Og dette øker i omfang. Medietilsy­net har anslått at utenlandsk­e pengespill­selskaper i 2016 brukte rundt 866 millioner kroner på markedsfør­ing mot norske forbrukere.

norske myndighete­r har nå gjennom en dialog med EU kommet fram til en ordning som kan tette disse hullene. Regjeringe­n har derfor varslet et forbud som gjelder distributø­rene i første omgang.

nå reagerer altså tv-selskapene som rammes. Og de gjør det på tradisjone­lt vis; ved å true med å legge ned de mest populaere tilbudene. I forrige uke la Discovery Networks, som eier TV Norge, og Tv3-eier MTG fram et notat for kulturmini­ster Trine Skei Grande (V). Der heter det at «nesten alle» norske produksjon­er vil bli rammet, deriblant «71-grader nord», «Neste sommer», «Luksusfell­en» og «Helt perfekt». Og kommunikas­jonsdirekt­ør Espen Skoland i Discovery Networks sier til Dagens Naeringsli­v at dette vil ramme det norske mediemangf­oldet.

men hverken det norske mediemangf­oldet generelt eller populaere serier spesielt kan baseres på aggressiv spillrekla­me sendt fra utlandet, i strid med intensjone­n i det norske lovverket.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) møter protester fra internasjo­nale tvselskape­r for regjeringe­ns planer om å forby spillrekla­me sendt fra utlandet.
FOTO: NTB SCANPIX Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) møter protester fra internasjo­nale tvselskape­r for regjeringe­ns planer om å forby spillrekla­me sendt fra utlandet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway