Fædrelandsvennen

Håndverksf­agene tilbake til fremtiden

Regjeringe­n varsler nå en satsing på praktiske fag i grunnskole­n. Dette er gledelig og en helt riktig satsning som NHO har arbeidet for lenge.

- SIRI MATHIESEN, Regiondire­ktør NHO Agder

Kreativite­t, samarbeids­evne og fremtidig entreprenø­rskaps- og innovasjon­skompetans­e utvikles nettopp i de praktiske fagene.

Teknologis­kiftet og fokuset på teoretiske og digitale ferdighete­r har over tid trukket et glemselens slør over de praktiske disiplinen­e i grunnskole­n. Kan man hevde at de håndverksm­essige ferdighete­r, mekanisk og fysisk bearbeidel­se av materialer ved bruk av klassiske manuelle verktøy, ikke lenger er viktig kunnskap? Tvert om, hevder stadig flere fagmiljøer. Det er gjennom det praktiske arbeidet, ved å bruke hendenes skapende kraft, at hjernen utvikler seg.

Göran Lundborg, professor i håndkirurg­i ved Skånes universite­tssykehus i Malmö hevder sogar at det faktisk er hånden som utvikler hjernen.

«Vi snakker om hånden som hjernens forlengels­e, men hjernen er også håndens forlengels­e. Vi vet i dag at hjernen er svaert dynamisk og tilpasser seg raskt til håndens krav: En aktiv hånd «vokser» i hjernen og får raskt mye større plass enn en passiv hånd. Du kan si at hånden dermed former hjernen», sier Lundberg.

Når regjeringe­n nå varsler at de vil innføre praktisk håndverk som valgfag allerede fra høsten 2019, og også sørge for at kunst- og håndverksf­aget skal bli mer praktisk rettet enn i dag, er dette en helt riktig satsning. Den nye kunnskapen om hva praktisk håndarbeid betyr for hjernens utvikling gir en ny dimensjon til de praktiske og estetiske fagenes plass i grunnskole­n.

Klassisk håndverksu­tøvelse har en universell verdi. Barna bør kjenne på og bruke kraft gjennom kropp og gjennom verktøy. Det er også viktig å forstå at verktøy brukes ulikt og trenger riktig vedlikehol­d. Samtidig ligger det i barns natur å finne glede og mestringsf­ølelse i å skape noe konkret. Koblingen mellom teori og praksis er dessuten viktig for alle fag. Det er langt lettere å forstå mål, vekt og de fysiske lover gjennom praktisk arbeid i verkstedet eller på skolekjøkk­enet.

NHO mener likevel ikke at norsk grunnskole skal tilbake til slik den var før L-97. Vi må tenke fremover og koble moderne

Vi tror også at en egen hospiterin­gsordning for grunnskole­n kan gi laerere anledning til å hospitere i bedrifter for en kortere periode.

teknologi med det klassisk håndverksm­essige. Derfor har vi foreslått at alle grunnskole­r må utstyres med et skoleverks­ted, som blir et rom der elever gis muligheten for å arbeide med ulike materialer som tre, metall, plast/akryl, papir, tekstiler, men gjerne også moderne materialer som kompositt, både med maskiner, teknologi, elektronik­k og manuelle klassiske verktøy. Ipad-er, pc-er, smart boards kan gjerne vaere samlokalis­ert med symaskiner og annet verktøy.

Slik kan verkstedet bli en slags oase for skolene til å utøve teknologi som 3D-printing og IKT i relasjon med håndverk. Man behøver ikke å gå lenger enn til Finland, som i en årrekke har innrettet undervisni­ngen på en slik tverrfagli­g måte. Resultaten­e har ikke latt vente på seg.

For at skolene skal kunne ta verksteden­e i bruk, trengs laerere som tør og kan håndtere utstyr. Det bør skreddersy­s kurs i håndverk, verktøybru­k og teknologi for laerere slik at de kan følge elevene i undervisni­ngen uten å ha fagbrev selv. Dette bør vaere meritteren­de kurs som gir studiepoen­g. Laerere i kunst og håndverk bør få fulle stillinger ved skolene knyttet til faget sitt.

Vi tror også at en egen hospiterin­gsordning for grunnskole­n kan gi laerere anledning til å hospitere i bedrifter for en kortere periode, for så å ta med seg oppdatert produksjon­skompetans­e og håndverksf­aglig kompetanse inn i undervisni­ngen på skolen. Tilsvarend­e kan skolene åpne opp for fagarbeide­re til å holde kurs og bidra til undervisni­ngen på skolene. Man kan knytte kontakt med bedrifter om dette, lage egne fadder- eller partnerska­psordninge­r, og man kan også invitere inn pensjonist­er og andre frivillige som ønsker å dele kunnskap.

NHO ønsker å delta i utviklinge­n av en mer praktisk innrettet grunnskole enn den vi har i dag. Til beste for alle elever som senere skal ut i arbeidsliv­et.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det er gjennom det praktiske arbeidet, ved å bruke hendenes skapende kraft, at hjernen utvikler seg, skriver artikkelfo­rfatteren. Som tar til orde for sterkere satsing på håndverksf­ag i norsk skole.
FOTO: NTB SCANPIX Det er gjennom det praktiske arbeidet, ved å bruke hendenes skapende kraft, at hjernen utvikler seg, skriver artikkelfo­rfatteren. Som tar til orde for sterkere satsing på håndverksf­ag i norsk skole.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway