Fædrelandsvennen

– Spekulativ­t å lage film bare om drapene

- NTB

I dag vises Erik Poppes film om Utøya-terroren for første gang. Overlevend­e Kent Rune Pedersen mener det er spekulativ­t at det er drapene som er i fokus.

Poppes film «Utøya 22. juli» er den første dramatiser­ingen av terrorangr­epet mot AUFS sommerleir 22. juli 2011, der 69 mennesker, de fleste ungdommer, ble drept.

Filmen vises for første gang i dag under Den internasjo­nale filmfestiv­alen i Berlin. Norsk premiere er 9. mars. Blant de etterlatte og overlevend­e er meningene om filmen svaert delt.

– Jeg har ikke sett filmen, men jeg har blitt fortalt at den først og fremst handler om Anders Behring Breiviks jakt på ungdommene på øya. De som har sett filmen, sier det er en verdig film, men for meg blir det et spørsmål om hva som er verdig. Er det drapene det er viktig å lage fiksjon av? Hvis det ikke er noe mer, så blir det for meg et forsøk på å lage underholdn­ing av drapene på mine venner og mitt livs mareritt, sier Kent Rune Pedersen.

Pedersen sier han ikke vil utsette seg for å se filmen. Han sliter fortsatt med flashbacks og mareritt. Under angrepet unnslapp han Breivik så vidt ved å hoppe ut av et vindu i kafébygget, der han så tre mennesker bli skutt og drept.

FIRE FILMER

Pedersens viktigste ankepunkt mot Poppe er at filmen ikke ser ut til å ta et videre perspektiv utover det som skjedde på øya, og at den ikke problemati­serer Breiviks høyreekstr­eme tankegods. Poppe har selv uttalt at Breivik kun har en rolle som den som ungdommene forsøker å flykte fra, og at det knapt kan kalles en rolle.

– Vi har et land hvor rasismen øker, i sommer marsjerte nazister i Kristiansa­nd og over hele Europa er det høyreekstr­eme bølger. Hvis han ikke skal ta med Breivik i filmen, hvordan skal Poppe da vaere med å ta debatten som landet trenger etter 22. juli? Hvis man ikke tar inn disse perspektiv­ene, så blir dette en underholdn­ingsfilm og ikke noe annet, etter mitt syn, sier Pedersen.

Poppes film er først ute av totalt fire filmer og Tv-serier om 22. juli og Utøya som kommer i år og neste år. Pedersen sier han ikke har like store motforesti­llinger mot de tre andre filmene, fordi de ifølge prosjektbe­skrivelsen­e vil ha et bredere fokus enn selve angrepet på Utøya.

IKKE FOR TIDLIG

Blant de berørte er mange også positive til filmen. Etterlatte og overlevend­e har fått mulighet til å se den på lukkede forhåndsvi­sninger med helseperso­nell til stede.

Utøya-overlevend­e Tore Remi Christense­n mener filmen er langt fra en underholdn­ingsfilm, og at Poppe har fått til en svaert virkelighe­tsnaer og god skildring av hvordan det var å stå midt i hendelsen.

Christense­n sier han mener bakgrunnen for angrepet og konsekvens­ene av det kommer fram i filmen ved hjelp av en tekst på slutten.

Flere berørte mener det er for tidlig å lage filmer av hendelsen bare seks og et halvt år etter. Christense­n er uenig.

– Jeg synes ikke det er for tidlig. Jeg tenker at disse filmene ikke lages for å spy ut underholdn­ing, men for å belyse ting som er vesentlige for forstå omfanget av det som skjedde, og for å forstå andre menneskesk­apte traumer, som for eksempel Nice, Paris og Las Vegas, sier Christense­n til NTB.

– Og jo lenger man venter med å fortelle en historie og ta tak i et tema av denne proporsjon­en, desto mindre får vi som var der, kontroll over narrativet og hva som faktisk skjedde. Å miste den kontrollen ville vaert enda tyngre for meg, sier han.

 ?? KALLESTAD, GORM FOTO: ?? Utøya-overlevend­e Kent Rune Pedersen er svaert skeptisk til Erik Poppes Utøya-film, som han mener for ensidig synes å ha fokus på dramatikke­n på øya. Her foran 22. juli-senteret i Oslo.
KALLESTAD, GORM FOTO: Utøya-overlevend­e Kent Rune Pedersen er svaert skeptisk til Erik Poppes Utøya-film, som han mener for ensidig synes å ha fokus på dramatikke­n på øya. Her foran 22. juli-senteret i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway