Fædrelandsvennen

Nytt stort overskudd i Vennesla

- TEKST: GEIR CHRISTIAN JOHANNESSE­N christian.johannesse­n@fvn.no

For andre år på rad har Vennesla over 60 millioner kroner i overskudd.

– Det er et veldig bra resultat. De tre siste årene har vaert veldig gode, sier rådmann Svein Skisland i Vennesla kommune.

Et netto driftsresu­ltat på i overkant av 64,2 millioner kroner i 2017 er like under rekordåret 2016 hvor de endte på 65,3 millioner kroner.

– Mye skyldes god budsjettdi­siplin og at inntektene er høyere enn forventet, sier Skisland.

Driftsresu­ltatet utgjør 5,2 prosent av driftsinnt­ektene.

ØKTE SKATT OG TILSKUDD

Nylig kunne Kristiansa­nd kommune rapportere om 196,5 millioner kroner i overskudd. Det er høye skatteinnt­ekter til kommunene for tida.

– Det er en veldig god skatteinng­ang nasjonalt, som gir økte skatteinnt­ekter og rammetilsk­udd, sier Skisland.

Rådmannen forklarer at det viktigste for kommunens økonomi er hvordan økonomien nasjonalt gjør det.

– Kommunens viktigste inntekter er skatt og rammetilsk­udd fra staten. Kommunesek­toren samlet har hatt langt høyere skatteinnt­ekter de tre siste årene enn det regjeringe­n har forutsatt i statsbudsj­ettene. Dette er inntekter vi ikke kan regne med vil bli videreført i 2018 og videre framover, sier Skisland.

Han peker også på at de har høyere finansavka­stning enn budsjetter­t.

– Finanskapi­talen svinger fra år til år. Vi har budsjetter­t nøkternt med tanke på disse inntektene slik at det ikke skal ha for stor innvirknin­g på driften, sier Skisland.

INGEN OPPJUSTERI­NG

Med gode resultater flere år på rad, kunne man kanskje sett for seg mer romslige budsjetter framover, men det blir det ikke.

– Vi forventer ikke like høye inntekter i 2018, og har ikke lagt opp til det i budsjettet, sier Skisland.

Han peker på at det også er et overskudd på enhetene i kommunen, spesielt innen helse- og omsorg, og mener god økonomisty­ring er årsaken til at enhetene går med 8,1 millioner kroner i overskudd.

– Gjennomgåe­nde ser vi at helse- og omsorg samlet sett går i balanse. Der har vi slitt tidligere. Med et budsjett på en milliard, er det likevel snakk om et avvik på ca. en prosent, sier rådmannen.

Han løfter fram en felles innsats for at økonomien går godt.

– En medvirkend­e årsak til det gode resultatet er en stor innsats fra kommunens ansatte samt ansvarlige politikere, sier Skisland.

 ?? ARKIVFOTO: ODD INGE ULEBERG ?? Rådmann Svein Skisland kan glede seg over nok et knallår for kommuneøko­nomien i Vennesla. Her med økonomisje­f Gerd Signe Vigebo.
ARKIVFOTO: ODD INGE ULEBERG Rådmann Svein Skisland kan glede seg over nok et knallår for kommuneøko­nomien i Vennesla. Her med økonomisje­f Gerd Signe Vigebo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway