Fædrelandsvennen

Slik vinner Assad krigen i Syria

Etter en sju år lang borgerkrig med hundretuse­ner av drepte og millioner på flukt kan seier vaere innen rekkevidde for Syrias president Bashar al-assad.

- NTB

– Dette er sannsynlig­vis den mest komplisert­e kampsituas­jonen jeg har sett i løpet av mer enn fire tiår med å håndtere kamp, sier USAS forsvarsmi­nister Jim Mattis.

Den erfarne generalen har den siste uka vaert i lange møter med tyrkiske ledere for å forsøke å finne en vei ut av krisen mellom de to Nato-landene.

USA og Tyrkia står på hver sin side i Nord-syria, der Tyrkia kjemper mot kurdiske YPG, militsen som har vaert USAS kanskje viktigste allierte i kampen mot ekstremist­gruppen IS.

USA og Tyrkia prøver å finne måter å samarbeide på, forsikrer Mattis.

– Men noen ganger gir krig deg bare dårlige alternativ­er å velge mellom, sier han.

STEDFORTRE­DERKONFLIK­T

Konflikten mellom Tyrkia og USA er bare ett eksempel på hvordan naboland og globale stormakter har kommet i klemme i Syria.

I løpet av bare noen dager har al-qaida-opprørere skutt ned et russisk kampfly, Syria skutt ned et israelsk F-16, Israel skutt ned en iransk drone og kurdere skutt ned et tyrkisk helikopter.

Forsvarsmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) beskriver situasjone­n som en stedfortre­derkonflik­t der mange land kjemper for å befeste sine posisjoner og sin innflytels­e.

Folket står igjen som den store taperen, mener hun.

– Hvordan ulike stormakter posisjoner­er seg, kommer til å ha mye å si for utfallet. Men jeg er langt mer opptatt av hvordan dette slår ut for syrerne, sier Søreide.

SELVSIKKER ASSAD

Norge er selv en aktør i konflikten som del av koalisjone­n som kjemper mot IS i Syria og Irak.

I dag er IS naer ved å bli knust som gruppe med geografisk kontroll. Men kampen mot IS har samlet aktører med sprikende interesser, og idet denne kampen går mot slutten, kommer gamle motsetning­er til overflaten igjen. Det store spørsmålet er hvem som skal overta områdene IS er fortrengt fra.

Syrias president Bashar al-assad går selvsikker­t fram. Med støtte fra Russland og Iran har regjerings­styrkene hans nå innledet nådeløse offensiver mot opprørere i Øst-ghouta og Idlib.

Assad framstår som overbevist om at han kan vinne på slagmarken. Dermed svinner også håpet om at han vil la seg overtale til å inngå et politisk kompromiss.

«UFATTELIG KOMPLISERT»

Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g forteller at han de siste dagene har brukt mye tid på å diskutere situasjone­n i Syria med amerikansk­e ledere som forsvarsmi­nister Mattis og nasjonal sikkerhets­rådgiver H.R. Mcmaster.

– Det er ufattelig komplisert, sier Stoltenber­g.

Han ser ingen utsikter til noen rask løsning. I første omgang mener han målet må vaere å forsøke å begrense skadene, å sikre at IS ikke får mulighet til å slå seg opp igjen, og å støtte opp om FNS forsøk på å få til forhandlin­ger om en politisk løsning mellom regimet og opprørerne.

Stoltenber­g mener det har vaert riktig av vestlige land å konsentrer­e seg om kampen mot IS, heller enn å ha det som mål å kaste Assad.

– Assad er hovedansva­rlig for tragedien i Syria. Men vi lever dessverre i en situasjon der det ikke fins noen ideelle løsninger, konstatere­r han.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? En soldat fra de Assad-loyale styrkene plasserer et flagg under kamper med opprørere tidlig i desember.
FOTO: AP/NTB SCANPIX En soldat fra de Assad-loyale styrkene plasserer et flagg under kamper med opprørere tidlig i desember.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway