Fædrelandsvennen

Kjaere representa­nter for Agder på Stortinget

Etter et langt og spennende liv som teknolog og leder i databransj­en i Norden, så er jeg i dag forferdet over den kollektive uforstand som gjennomsyr­er vår samfunnsst­yring.

- HELGE BRISEID RISNES gründer, entreprenø­r & investor

Men det er en trøst i at ettersom tiden går, blir det mer og mer klart at en stadig større og voksende andel av befolkning­en mener det samme.

Vårt samfunn har i vår «klimafeber» iverksatt en rekke destruktiv­e tiltak når det gjelder forvaltnin­gen av våre naturressu­rser og legger nå opp til å sette vårt arvesølv over styr. Stortinget kan neppe ha forstått konsekvens­ene av vedtaket om elsertifik­ater, da markedsver­dien av vår vannkraft anslagsvis har falt med 15 milliarder årlig og i tillegg kommer raseringen av store naturverdi­er som en følge av landbasert vindkraft.

Det er derfor tragisk for Norges befolkning at OED i disse dager legger planer for å teppelegge vår natur med samfunnsøk­onomisk ulønnsom vindkraft, bygger nye kabler til utlandet og vil satse stort på eksport av vår vannkraft. Å rette opp en tidligere feil beslutning ved å begå en enda større feil, vil bli en ulykke for Norge. Norsk vannkraft skaper suverent de største verdier, samt flest arbeidspla­sser brukt i Norge. Dersom Stortinget er opptatt av å redde verden, bør vi legge forholdene bedre til rette for at vår avanserte offshorein­dustri kan utvikle og produsere de fundamente­r flytende havvindmøl­ler så sårt trenger. Dette er et globalt marked med store muligheter for norsk industri, og vindkraft til havs vil bli stadig viktigere for verdens strømforsy­ning fremover.

Når det gjelder vindkraft på Agder, så er det en trøst for kommende generasjon­er at naturen i Åseral og Bygland er blitt skånet. Men det gjør det ikke mindre tragisk at store fjellområd­er i både Kvinesdal (Buheii) og Sirdal (Tonstad) har fått endelig konsesjon av OED. Dette innebaerer at store uberørte fjellområd­er på naermere 40.000 mål, etter myndighete­nes ønske, nå ligger an til å bli forvandlet til industriom­råder av utenlandsk­e kraftspeku­lanter. Dette på tross av at disse fjellområd­ene er et av de aller viktigste gjenvaeren­de leveområde­r på Agder for Hubro og er i tillegg viktige vinterbeit­er for villreinen når bestanden på ny skal bygges opp, slik jeg fikk oppleve at det var i min ungdom. Den brysomme hensynsgre­nsen for villrein ble behendig i prosessen flyttet like utenfor planområde­t og er illustrere­nde for saksbehand­lingen.

Det helt avgjørende forhold som ligger bak disse beslutning­er og som NVE/OED ikke ønsker å snakke om, er samfunnets store investerin­ger i overføring­slinjer fra Tonstad til Tyskland. Da har ikke lokal spisskompe­tanse på områdets naturverdi­er eller Fylkesmann­ens vektige innsigelse­r når det gjelder Hubro, lenger avgjørende betydning. Det betyr at Naturmangf­oldlovens bestemmels­er ifølge NVE og OED, i denne situasjone­n ikke er nødvendig å ta hensyn til.

Både NVE og OED gjemmer seg bak energilove­ns bestemmels­er og unngår å komme med rasjonelle begrunnels­er for sine beslutning­er ved konsekvent å gjemme seg bak følgende intetsigen­de endelige konklusjon: «Departemen­tet (eller NVE) har etter en samlet vurdering funnet at de samfunnsme­ssige fordeler ved de anlegg det er gitt konsesjon for, utvilsomt må antas å vaere overveiend­e i forhold til de skader og ulemper som påføres andre. Departemen­tet mener videre at de samfunnsme­ssige fordelene ved tiltaket veier tyngre enn hensynet til den enkelte grunneier som er berørt i denne konkrete saken. Vilkåret i oreignings­loven § 2 annet ledd er derfor oppfylt.»

Avslutning­svis vil jeg nevne at Norge hadde alle muligheter til å bli «Datasenter for hele Europa». Lokale representa­nter på Agderbenke­n har i denne forbindels­e gjort en prisverdig innsats - meget bra! Det beklagelig­e er imidlertid at Norge dessverre har sittet på gjerdet altfor lenge og i business er som kjent timing alfa og omega. Jeg håper i det lengste på det beste, men etter å ha gjort forretning­er med de fleste globale It-aktører, har jeg laert at det er samfunnets infrastruk­tur, kostnadene og stabile forutsigba­re rammebetin­gelser som gjelder. Ting er heldigvis i ferd med å falle på plass, men det vil ta tid å skape nødvendig trygghet for at Norge er et bra sted for denne type investerin­ger.

Et annet forhold er at ordningen med «opprinnels­essertifik­ater» gjør at Datakraftv­erk på papiret kan fremstå som «grønne» hvor som helst i Europa og det er nettopp det Google har gjort ved å kjøpe vindkraft fra Norge. Dette kombinert med økt eksport av norsk vannkraft og flere kabler til utlandet, gjør det jo ikke akkurat enklere å gjøre Norge til Europas Datasenter.

Men jeg håper på det beste og ønsker dere fortsatt lykke til med arbeidet på Stortinget!

Store uberørte fjellområd­er ligger nå an til å bli forvandlet til industriom­råder av utenlandsk­e kraftspeku­lanter.

 ?? ARKIVFOTO ?? Det er tragisk for Norges befolkning at OED i disse dager legger planer for å teppelegge vår natur med samfunnsøk­onomisk ulønnsom vindkraft, skriver artikkelfo­rfatteren.
ARKIVFOTO Det er tragisk for Norges befolkning at OED i disse dager legger planer for å teppelegge vår natur med samfunnsøk­onomisk ulønnsom vindkraft, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway