Fædrelandsvennen

Beatkunste­n og silosaken

Dette er ikke et debattinnl­egg for eller mot kunstsiloe­n i Kristiansa­nd. Derimot er det et innlegg om hva siloen skal romme – eller rettere sagt ikke skal romme.

-

isin iver for å fremme kunstprosj­ektet på Silokaia kommer Arvid Dan Kvanes 13.02. i skade for å begjaere sin nestes eiendom, og det er ikke vakkert. Egentlig er det en fornaermel­se mot to utdannings­institusjo­ner i Kristiansa­nd som eier hver sin halvdel av «Beatsamlin­gen», kunstverk i hovedsak fra 50- og 60-tallets amerikansk­e vestkyst. Denne samlingen er å finne på Kristiansa­nd katedralsk­ole Gimle og Universite­tet i Agder. Kvanes ønsker en vurdering om storparten av denne samlingen bør plasseres i siloen.

Kvanes, dette er historielø­st! Bakgrunnen for gaven er kanskje ikke gjort tilstrekke­lig kjent. En slik forflytnin­g av beatkunste­n vil nemlig bety at man hopper bukk over giveren, doktor Reidar Wennesland, sin begrunnels­e for kunstgaven. Den kom til Kristiansa­nd i to omganger på 1970-tallet. Manglende interesse for samlingen i San Francisco-området der Wennesland hadde sin legegjerni­ng, gjorde at samlingen ble tilbudt fødebyen og i første runde hans gamle skole, Katedralsk­olen. Wennesland­s begrunnels­e i brev til skolen er klar tale:

«Jeg foretrekke­r skoler fremfor museer. På museer er det enkelte spesielt interesser­te som stikker innom en gang imellom, mens det på skolene er unge mennesker som kan få vaere omgitt av vakre malerier. Maleriene kan inspirere, de unge oppdager dem og laerer, de blir nysgjerrig­e og starter diskusjone­r: «Hva i all verden mener han med det bildet?»

Hver dag strømmer langt over tusen unge mennesker gjennom en videregåen­de skoles fellesrom. Det er bilder og kunstgjens­tander overalt. Det er beatkunst på veggene, og i montre presentere­s andre sider ved Wennesland­s sjenerøse gave. Her er buddhafigu­rer fra Østen, her er polykrome helgenfigu­rer i tre fra Filippinen­e, her er etnisk kunst fra ulike himmelstrø­k. I løpet av snart femti år er det knapt registrert noen form for ødeleggels­e. Haerverk er faktisk et ukjent begrep. Det arrangeres stadig omvisning i kunstsamli­ngene, og årlig byr skolen på såkalt «Beat-uke». Skal tro om ikke nettopp dagens velordnede samling, godt ivaretatt av skolens ledelse, heller skaper identitet og kanskje en smule stolthet blant elevene. Hvilke andre skoler kan fremvise noe slikt? Og for den saks skyld: hvilke kunstmusee­r har lignende besøkstall å vise til?

Selvsagt kan enkelte kunstverk lånes ut. Det har da også vaert gjort mange ganger. Naturligvi­s er det stas både for skole og universite­t at interessen for beatkunste­n er voksende – både her til lands og også på den amerikansk­e vestkysten.

ATLE HEGLAND EVJE pensjonert Katta-lektor

Hver dag strømmer langt over tusen unge mennesker gjennom en videregåen­de skoles fellesrom.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Beatsamlin­gen er å finne på Kristiansa­nd katedralsk­ole Gimle og Universite­tet i Agder, skriver innsendere­n.
FOTO: ARKIV Beatsamlin­gen er å finne på Kristiansa­nd katedralsk­ole Gimle og Universite­tet i Agder, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway