Fædrelandsvennen

Utrygge stillinger gir ikke flere jobber

-

Svekkelsen­e i Arbeidsmil­jøloven og økt tilgang til å ansette folk midlertidi­g i stedet for fast har ikke gitt flere jobber, viser nye undersøkel­ser. I stedet har vi fått økt utrygghet og mer makt til arbeidsgiv­er på ansattes bekostning.

●●Da Solberg-regjeringe­n i 2015 gikk til angrep på Arbeidsmil­jøloven gikk en samlet fagbevegel­se til politisk streik over hele landet. Likevel tvang regjeringe­n gjennom svekkelsen av faste ansettelse­r, til protester også fra Arbeidstil­synet, Norges Handikapfo­rbund mfl. Argumentet fra regjeringe­n var at økt tilgang til midlertidi­ge stillinger ville gi flere jobber og senke terskelen inn i arbeidsliv­et for utsatte grupper. Men en ny rapport fra Institutt for samfunnsfo­rskning (ISF) konkludere­r med at det ikke ble skapt flere jobber det første året etter at lovendring­en kom. Unge, innvandrer­e og mennesker med nedsatt arbeidsevn­e har fått økt utrygghet i stedet for flere muligheter.

Leder av forsknings­prosjektet Marte Strøm sier til NRK: «Etter denne reformen er det ikke flere som har fått jobb. Det har blitt vanskelige­re å få en fast jobb og lettere å få en midlertidi­g.» Til ANB presiserer hun: «Samtidig som midlertidi­gheten øker, ser vi at den lille sysselsett­ingsvekste­n som kommer i norsk økonomi saerlig kommer innenfor inn- og utleie av arbeidskra­ft. Det betyr at stadig flere nordmenn får en løsere og mer utrygg tilknytnin­g til arbeidsliv­et.»

Alle vet at en fast jobb er det som sikrer deg økonomisk trygghet og forutsigba­rhet. Fast jobb gir også en sterkere tilknytnin­g, med bedre muligheter for utvikling og medbestemm­else. Fast ansatte står sterkere som varslere. Analyser fra Arbeidstil­synet og Statens Arbeidsmil­jøinstitut­t viser også at fast ansatte er mindre utsatt for arbeidsuly­kker og helserisik­o enn midlertidi­g ansatte. Fast ansettelse er spesielt viktig for unge og mennesker i etablering­sfasen. 9 av 10 unge i alderen 18–29 år sier at fast jobb er viktig eller svaert viktig for dem, i følge en undersøkel­se fra Norstat.

Likevel ivrer regjeringe­n for økt bruk av midlertidi­g ansatte, og gjerne gjennom bruk av kommersiel­le vikarbyråe­r. Så langt har dette ikke ført til flere jobber eller økte muligheter for dem som vanligvis blir stående utenfor. Snarere har det svekket tryggheten for mange i arbeidsliv­et, spesielt for unge og allerede utsatte grupper.

LARS KLOTTRUP BERGE faglig ungdomssek­retaer, LO i Vest-agder

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway