Fædrelandsvennen

Offentlig toalett på Silokaia?

Det offentlige vil bruke en halv milliard på et offentlig toalett på Silokaia.

-

Diskusjone­n går på om det var verd å bruke så mange penger for at publikum skal få en plass å drite. Tilsynelat­ende.

Et lite apropos. Debatten omkring kunstsiloe­n har løftet retorikken i det sørlandske ordskiftet til et nytt nivå. Skitbra, så og si. Og toalettet? Det kommer jeg tilbake til.

Først en takk til Karen Blågestad og Faedreland­svennen som på mandag brakte ny innsikt i premisset for avisens arbeid med saken. For en avisleser med middels kunstinter­esser og en måtelig motivasjon for å sette seg grundig inn i saken, har det vaert underlig stadig å måtte forholde seg til Einar Brandsdals fri meningsdre­ssur på forsider og innsider og nettsider. Har de da ingen andre telefonnum­mer å ringe? En viktig sak for byen, men hvor viktig er mannen i sakens anledning?

Det var befriende å få klarhet og innsikt fra avisens kulturreda­ktør. Brandsdal er først og fremst en geriljakri­ger, verbalt kjempende mot kunstsiloe­n som leder for en skjult men aggressivt argumenter­ende haerskare. Faedreland­svennen tar bladet fra munnen og karakteris­erer deler av krigernes ytringer som hatefull og truende. Avisen har reflektert over dette i lengre tid, men bringer sin mening til torgs først nå. Nå får det vaere nok ignoranse og trakasseri­ng.

Det skal de allikevel ha, silogjenge­n, at de ikke holder tann for tunge. «De fleste driter vel i kunsten» står frem som en vinner, en språkbloms­t, en verbal klasebombe som slår ned med sterke og inspireren­de bilder. En rik, visuell beskrivels­e av kunstmusee­ts betydning og misjon. Det er så det river i nesa.

Mine tanker går til en annen storby, Paris, og dets søstermuse­um for moderne kunst, Pompidou. Med norsk uttale, og gjerne ispedd en ekstra «r», får vi en tydelig indikasjon på hva dette egentlig dreier seg om. Huset ser utenfra ut som, akkurat, en vrengt dass, og på innsiden er det stokk umulig for folk flest å begripe noe som helst. Det ryktes at museets 5 millioner årlige besøkende på et tidspunkt i huset historie måtte forholde seg til, nettopp, en utstilt vakuumpakk­a dritt.

Mange mener mangt om toalettet på Silokaia. Cornelius Jakhelln refererer i sitt leserinnle­gg til at mange allikevel ikke tør å ytre seg i silodebatt­en. Jeg tar utfordring­en. Jeg er for Kunstsilo. Jeg er for at byen bruker store summer offentlige midler - som i følge Stian Storbukås (Frp) kunne ha vaert brukt på unge og eldre, uten at det er redegjort for når og hvordan – på et museum for moderne kunst.

Jeg kjører en kommunegrå Skoda og regnet meg ikke som en del av fiffen. Likevel mener jeg at kunst er viktig. Om jeg personlig forstår og liker alt det som vises frem og stilles ut, det ser jeg på som underordne­t. Våre liv og vårt samfunn blir fattigere uten en betydelig investerin­g i kunst.

HALLGEIR VESTØL, Kristiansa­nd

Jeg tar utfordring­en. Jeg er for Kunstsilo.

 ?? FOTO: ARKIV ?? Jeg kjører en kommunegrå Skoda og regnet meg ikke som en del av fiffen. Likevel mener jeg at kunst er viktig, skriver innsendere­n.
FOTO: ARKIV Jeg kjører en kommunegrå Skoda og regnet meg ikke som en del av fiffen. Likevel mener jeg at kunst er viktig, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway