Fædrelandsvennen

Historisk ironi

-

Fylkesårsm­øtet i Aust-agder Frp har med stort flertall vedtatt en resolusjon der man går inn for at valgloven skal endres, slik at folkevalgt­e som av en eller annen grunn bryter med sitt parti i løpet av en valgperiod­e, eller partiet bryter med dem, skal fratas sitt folkevalgt­e verv.

●●Det er forståelig at et slikt forslag kommer fra Frp. Dette er tanker som luftes fra den kanten med jevne mellomrom. Frp er da også det partiet der denne problemsti­llingen oftest er aktuell: Det går knapt en valgperiod­e uten at man hører om enten utmeldinge­r eller eksklusjon­er av Frp-politikere.

Samtidig er det en historisk ironi i at det er nettopp fra dette partiet slike tanker tas fram så ofte og så sterkt. Hadde den endringen Frp nå vil ha eksistert da Carl I. Hagen kom inn på Stortinget i 1974, som vara etter da nylig avdøde Anders Lange, ville ikke Hagen kunne blitt stortingsr­epresentan­t. På det tidspunkte­t var han nemlig ikke medlem av Anders Langes Parti (o.s.v.), men tilhørte noe som kalte seg Reformpart­iet (Dette partiet er det antakelig bare vi Svaert Spesielt Interesser­te som husker!). Da ville norsk politisk historie sett helt annerledes ut; man blir rent vemodig ved tanken.

Silje Haugli fra Arendal Frp argumenter­er med at de folkevalgt­e represente­rer et parti og ikke seg selv (Agderposte­n 15. februar). Det er bare delvis riktig. Velgerne kan gjøre endringer på valglisten­e, og det blir da også gjort i stor skala. Skal forslaget fra Aust-agder Frp gjennomfør­es, må det innebaere at denne retten fjernes. Da må velgerne bare få ei liste som de må bruke «med søkke og snøre», så å si. Det skal argumenter­es meget godt om man vil overbevise noen om at det vil øke interessen for å delta ved politiske valg.

Jeg har tidligere gitt uttrykk for at jeg synes det er uryddig å melde seg ut av det partiet man er valgt inn for midt i en valgperiod­e og inn i et annet. Det mener jeg fremdeles. Det er å bryte den kontrakten man har inngått med velgerne. Men det er det også når et parti ekskludere­r en kandidat man har valgt å nominere. Også andre partier har eksklusjon­sparagrafe­r, men de bruker dem så å si aldri. Og noen – som mitt eget! – har det slett ikke.

At Frp er det eneste politiske partiet i Norge for tiden som relativt hyppig har eksklusjon­ssaker, sier vel sitt om kulturen i det partiet. Og det forklarer både hvorfor det er fra dette partiet et slikt forslag kommer, og hvorfor det ikke bør bli realisert.

NILS-PETTER ENSTAD

7. vara til Arendal bystyre for KRF

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway