Fædrelandsvennen

Rettssikke­rhet og demokrati

Kunstsilod­ebatten og den politiske prosessen har pågått i flere måneder uten at noen av byens jurister har engasjert seg nevneverdi­g i saken.

- KRISTIAN KLEBA-NAESS jusstudent ved UIB

Jeg synes det er synd da det bør påligge juriststan­den et visst samfunnsan­svar i å bidra til en mer innsiktsfu­ll demokratis­k debatt. Av den grunn håper jeg mitt innlegg vil engasjere flere jurister til å bruke sin stemme.

De folkevalgt­e i kommunesty­ret har fått sine verv i den tillit at de kan foreta riktige beslutning­er på vegne av folket. I dette ligger ikke nødvendigv­is at de folkevalgt­e til enhver tid skal lytte til majoritete­n av befolkning­en, men det betyr at de skal handle på vegne av samfunnets beste – uten å fremme egne interesser. Og det er slik det bør vaere da de folkevalgt­e har innsikt i de politiske prosesser, de har fullt innsyn i saksdokume­nter, ser helheten i tillegg til at de setter seg tilstrekke­lig inn i saken til å kunne danne seg et godt beslutning­sgrunnlag.

Det er svaert viktig at politikern­e får mulighet til å foreta disse verdivurde­ringer på egenhånd, uten å måtte forholde seg til eksempelvi­s populistis­ke krefter, eller føringer fra staten som da vil kunne innskrenke deres handlefrih­et. Likevel har den lokale politiske autonomien og handlefrih­eten visse regler som den må forholde seg til, og det er her hensynet til rettssikke­rhet kommer i kollisjon med politisk handlefrih­et.

I det videre vil jeg konsentrer­e meg om hensynet til forsvarlig saksbehand­ling.

En forsvarlig saksbehand­ling innebaerer blant annet at saken er tilstrekke­lig belyst, at partene i saken har fått mulighet til å uttale seg m.m. Dette er en forutsetni­ng for at politikern­e skal kunne foreta riktig valg og kunne foreta en verdiavvei­ning på bakgrunn av de gitte opplysning­er. Et beslutning­sgrunnlag som har feil eller mangler vil kunne villede de folkevalgt­e. Konsekvens­en av dette kan vaere så uheldig at det blir fattet ugyldig vedtak. I tillegg vil dette påføre de politiske organer en unødvendig belastning som vil koste tid og penger og politikern­e kan miste sin legitimite­t blant velgerne.

Av hensyn til rettssikke­rheten er politikern­e og dens administra­sjon pålagt et «minstekrav» når det gjelder å utrede saken forsvarlig. Dette er en av grunnpilar­ene i kommunal-, offentligo­g forvaltnin­gsrett. Prinsippet er ulovfestet, men kommer til uttrykk i flere bestemmels­er spredt rundt omkring i lovverket, blant annet i kommunelov­ens § 23 annet ledd. Man kan også utlede dette prinsippet ved å tolke Kristiansa­nds politiske reglement for folkevalgt­e og ansatte og dette samsvarer også med enhver menigmanns naturlige rettsoppfa­tning.

Det er flere momenter i prosessen jeg gjerne skulle tatt opp i denne sammenheng (også prosesser i organisasj­oner som SKMU og Cultiva), men jeg nøyer meg med noen utvalgte punkter.

Det har blitt nedsatt en hurtigarbe­idende gruppe med mandat til å utrede blant annet alternativ­e plassering­er for Kunstsamli­ngen. Det fremgår av artikkelen «Vurderte kun siloen» i Faedre- landsvenne­n den 4. februar 2018 at arbeidet som var nedlagt ved vurdering av alternativ­er kan karakteris­eres som så godt som manglende. Jeg stiller meg spørrende til begrunnels­en for at gruppen skulle vaere hurtigarbe­idende. Det burde ligge en viss forholdsme­ssighet mellom størrelsen på den totale investerin­gen og driftstils­kudd og kravet til forsvarlig utredning. Som et minimumskr­av burde utredninge­n vaert normaltarb­eidende, og ikke hurtigarbe­idende.

Ettersom den totale investerin­gen er så stor burde grunnlaget for avstemning­en basert seg på en kalkyle som er blitt kvalitetss­ikret, og hvis ikke burde det vaert et minimums forsvarlig­hetskrav at det opplyses om usikre elementer. Dette er ikke tilfelle, ut fra saksdokume­nter (201505745-9) som er blitt forelagt Kristiansa­nd bystyre er verdien på tomten ikke fastsatt. Det foreligger heller ingen opplysning­er om at det foreligger et anslag på 15 millioner kroner som det gjenstår å forhandle med havnestyre­t. Dette prisestima­tet er også høyst usikkert ettersom havnestyre­t enda ikke har besluttet noe salg av siloen til SKMU, dette framgår i artikkel i Faedreland­svennen skrevet av styremedle­m i Kristiansa­nd havn Frank Salvesen den 5. februar 2018. Salvesens oppfatning er at eiendommen skal ut i det åpne markedet og selges til høyest mulig pris, som kan vaere over 100 millioner.

Et av de viktigste prinsipper i et velfungere­nde demokrati er at de demokratis­ke prosesser er åpne og kontradikt­oriske. Det er gjennom det offentlige ordskiftet demokrati fungerer, dette prinsippet er også fastsatt i Kristiansa­nds politiske reglement for folkevalgt­e og ansatte der det står eksplisitt at «Kommunen har en aktiv opplysning­splikt». Et lukket demokrati gjør at folk stiller spørsmål og blir mistenksom­me, noe som igjen bidrar til å skape konspirasj­onsteorier. Det er gjennom opplysning kommunen kan imøtegå konspirato­riske krefter; vaere autoritati­ve fremfor autoritaer­e.

Uten å anse meg som konspirato­riker lurer også jeg på hvor mye Tangen-samlingen er verdt, hvem som har taksert den og hva den inneholder, og det tror jeg mange andre også gjør. Dette fremgår av tall som spriker fra 83 millioner (bokført 39 millioner) til Harald Furres estimat om at den lovede økning i gaven vil få den opp i en størrelses­orden på rundt 500 millioner i naermeste framtid, se Furres brev til Regjeringe­n av 20. august 2017. Jeg synes det er underlig at et av hovedeleme­ntene i avtalen hittil har vaert uviss, og jeg anser den informasjo­nen som avgjørende for å inngå en avtale på vegne av allmennhet­en og bevilge penger til dette. Det er flere hovedeleme­nter i avtalen som er uklare, og etter min mening er bystyreved­taket inngått i all hast uten tid til refleksjon.

Til slutt vil jeg stille noen spørsmål til kommuneadm­inistrasjo­nen og jurister i Kristiansa­nd. Er saksutredn­ingen gjort på forsvarlig vis? Har vurderings­grunnlaget forut vedtakelse­n vaert tilstrekke­lig? Burde opplysning­er som er blitt kjent i ettertid hatt innvirknin­g på vedtakene?

Jeg vil gå så langt som å påstå at Kristiansa­nd bystyre har fattet sitt vedtak på et uforsvarli­g grunnlag, et grunnlag som også kan bli brukt av andre organer eller til å påvirke andre aktører.

Jeg vil gå så langt som å påstå at Kristiansa­nd bystyre har fattet sitt vedtak på et uforsvarli­g grunnlag.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Det er flere hovedeleme­nter i avtalen som er uklare, og etter min mening er bystyreved­taket inngått i all hast uten tid til refleksjon, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: JACOB BUCHARD Det er flere hovedeleme­nter i avtalen som er uklare, og etter min mening er bystyreved­taket inngått i all hast uten tid til refleksjon, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway