Fædrelandsvennen

– Til tider var det som en søndagstur

Johannes Høsflot Klaebo hadde full kontroll i spurten på stafetten.

- TEKST: HALVOR EKELAND EVEN HYE TYTLANDSVI­K BARKA ERLEND NESJE ANNE-MARIT DAHL

Norge var den store favoritten på herrenes 4x10 kilometer stafett i OL. Men som de sier: stafett er stafett. 40 kilometer skulle gjennomfør­es før Norge kunne sikre seg Ol-gullet.

Norge lå langt bak lenge, men så gikk Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klaebo de to siste etappene for Norge.

– Til tider kjentes det ut som om det var en søndagstur. Det ble gått hardt da Spitsov kom opp der, men det ble ikke det kjøret jeg hadde fryktet. Det å ta flagget i OL, det er kult, sier Klaebo til Tvnorge.

– Jeg hadde ikke regnet med at han skulle få så stort forsprang at han kunne gå med flagget over målstreken, men det regner jeg med at han synes var stor stas, sier Johannes Høsflot Klaebos mamma, Elisabeth Klaebo.

FØRSTE SIDEN 2002

For Klaebo har vunnet omtrent alt han har stilt opp i denne sesongen. Med et enormt tempo og et like solid rykk, har det vaert få som har klart å henge på den norske kometen.

Det fikk han nok en gang vist frem på stafetten i OL.

– Johannes satset på sprintegen­skapene sine. Det ser ut som om han har ganske god kontroll, sier morfar og trener Kåre Høsflot.

Klaebo lå i rygg store deler av sin etappe. Da det gjensto en drøy kilometer, satte Klaebo inn superrykke­t. Han fikk umiddelbar­t ett og to og tre sekunder. Det ble mange meter ned til russiske Spitsov.

– Det kjentes bra ut. Jeg fikk det utgangspun­ktet jeg håpet på. Allerede på førsterund­en fikk jeg en luke i utforbakke­n, da skjønte jeg at det var der jeg skulle rykke, sier Klaebo.

Og på oppløpet var det ingen tvil. Med det norske flagget i hånden gikk Johannes Høsflot Klaebo inn til norsk Ol-gull, hele 9,4 sekunder foran Russland. Frankrike tok bronsemeda­ljen.

– Johannes var i egen klasse. Han bare ventet og ventet. Så tenkte han at han skulle vinne Olstafette­n. Han kan alt. Han kan avslutte ved store anledninge­r også. Vi har en ankermann for fremtiden, sier landslagst­rener Tor-arne Hetland til Tvnorge.

Dermed sikret han Norges første stafettsei­er i OL siden Salt Lake City i 2002.

MIRAKELET FRA KRÜGER

Allerede etter den første etappen var det meste snudd på hodet. Didrik Tønseth hang lenge med i ledergrupp­en, men sprakk mot slutten av etappen.

– Det ble stygt på slutten, konstatere­r Tønseth til Aftenposte­n.

Da måtte Martin Johnsrud Sundby og de andre norske jakte på ledende Russland. Det klarte han definitivt ikke, Sundby bare tapte tid til Russland. Da han sendte ut Simen Hegstad Krüger på den tredje etappen, lå Norge drøyt halvminutt­et bak Russland.

– Simen er i fantastisk form. Han kan levere mirakler, sa Tønseth.

Og mirakelet ble levert. Da tredjeetap­peløperne hadde gått én av de tre rundene, hadde Krüger tatt inn over halvparten av forsprange­t.

Da Johannes Høsflot Klaebo ble sendt ut på den siste etappen, ledet Norge, fire tiendedele­r foran Frankrike. Russland lå 16 sekunder bak. Da var det nok mange som hadde begynt å tro på norsk gull.

– I dag er jeg og Didrik veldig glad for at vi går på lag med Johannes og Simen. Vi har et fantastisk sterkt lag, og alle visste at de andre gjerne skulle gått i dag. Vi går for de andre og sender en hilsen til de, for det er mange som kunne gått stafetten i dag. Det er helt rått å få vaere på lag med disse gutta, sier Sundby til Tvnorge.

– Jeg måtte bare kjøre på. Jeg hadde rundt halvminutt­et opp. Jeg måtte gå mitt eget løp, så så jeg at han begynte å bli sliten. Det var en god følelse, sier Hegstad Krüger.

Resten er, som de sier, historie.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Johannes Høsflot Klaebo veivet med det norske flagget da han sikret seieren på stafetten.
FOTO: NTB SCANPIX Johannes Høsflot Klaebo veivet med det norske flagget da han sikret seieren på stafetten.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ??
FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway