Fædrelandsvennen

Bronsegutt­en fikk en mystisk sykdom og vurderte å gi seg

Skihoppere­n Robert Johansson har tatt steget frem i lyset. Han har to medaljer hittil i OL, men også en historie om trøbbel.

- TEKST: METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Lørdag fikk 27-åringen bronse i storbakken og er nå hopptroppe­ns mestvinnen­de. Mandag er Norge store favoritter i laghopping­en.

Lillehamri­ngen har brukt lang tid på å nå dit han er i dag, og er et av disse mange eksemplene på at man aldri skal gi opp.

For han har vaert igjennom en tøff periode.

– Det var veldig naerme å bli nok. Det skjedde rett før jeg slo igjennom i Vikersund med 243,5 meter i 2015/16-sesongen, sier utøveren med den etter hvert så berømte barten.

Han mener selv at han hadde mye motgang over lengre tid.

– Det hang igjen fra jeg var skadet, hadde kyssesyken og lungebeten­nelse, forklarer 27-åringen, som likevel ble mest redd da ansiktet hovnet opp tidlig i 2015.

Ingen skjønte noe. Det skjedde først på høyresiden, men så ble han bra igjen. Deretter skjedde det samme på venstresid­en.

– Ble du redd?

– Ja så klart. Jeg var til leger og spesialist­er, som ikke hadde noen forklaring. Første gang gikk det bare tilbake av seg selv. Andre gang det slo ut, tok jeg det litt mer seriøst. Jeg følte at jeg måtte ta noen grep.

Det betød å vaere nøye med hvile og søvn. På det verste var Johansson så hoven at han ikke så sitt eget øre i speilet, bare toppen av det. Og han hadde 40 i feber.

VILLE SLUTTE MED SKIHOPPING

Grepene han gjorde, mener han er blitt avgjørende for suksessen som toppidrett­smann.

Han har vaert stabil denne sesongen. Det eneste som ikke stemte, var da han mislykket under verdenscup­rennet i Zakopane etter jul. Der overbevist­e unggutten Marius Lindvik, et av norsk hoppsports store talenter.

Det ble hard diskusjon om Oluttak, og mange involverte, men til slutt skar landslagst­rener Alexander Stöckl igjennom.

Han mente det ble litt for tidlig for Lindvik og at Johansson burde få sjansen.

Den tålmodige skihoppere­n, som holdt på å legge opp i 2016.

– Hva har drevet deg fremover etter sykdom og resultater som har uteblitt?

– Motivasjon­en har vaert iveren etter å bli bedre og hoppe lengre. Fra jeg var ung, jeg begynte å hoppe fire-fem år gammel, har det vaert drivkrafte­n. Og da det buttet, kjente jeg på det at jeg har glede av denne idretten.

FIKK STØTTE HJEMMEFRA

Pappa Gorm var skihopper i yngre år. Han var med i bakken og kjørte tråkkemask­in i anlegget.

Og unge Johansson var ikke vond å få med på ting. Men nå er det annen motivasjon enn bare lek og moro.

– Jeg har hatt veldig lyst til å få ut potensiale­t mitt, sier han.

Han mener helgen i Vikersund i fjor endret alt. Da satte han verdensrek­ord med 252 meter. Motivasjon­en blusset opp igjen.

Nå er han lykkelig, som han selv sier, fordi han er privileger­t som får holde på som skihopper på heltid.

Da Aftenposte­n like før OL spurte hva som ville vaere hans drømmeover­skrift, svarte han: «Johansson tok sitt første OLgull».

Det kan fortsatt skje. På mandag.

For med Daniel-andré Tandes 4.-plass, Johann André Forfang på femte og Andreas Stjernen på åttende har Norge et supert lag.

– Men det har også Tyskland, Polen og Slovakia, sier Johansson.

PS! Kamil Stoch gikk helt til topps, foran Andreas Wellinger. I dag er det lagkonkurr­anse, der de norske hopperne er favoritt til å vinne gull.

 ?? FOTO: RUNE PETTER NESS ?? Robert Johansson kunne jublende klatre opp på seierspall­en for andre gang i OL. I dag får han en ny sjanse til å ta medalje, i lagkonkurr­ansen.
FOTO: RUNE PETTER NESS Robert Johansson kunne jublende klatre opp på seierspall­en for andre gang i OL. I dag får han en ny sjanse til å ta medalje, i lagkonkurr­ansen.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Robert Johansson har vaert plaget med hovne kinn.
FOTO: PRIVAT Robert Johansson har vaert plaget med hovne kinn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway