Fædrelandsvennen

– Dere får meg til å gråte

Amerikansk­e Lindsey Vonn ble rørt til tårer da hun fikk se hilsen og bilder fra slekta i Laudal i Marnardal. I natt kjører hun for sitt andre Ol-gull.

- TEKST: ERLEND NESJE

– Dere får meg til å gråte!

Stemmen brister. Tårene renner ned kinnet. To døgn før OLutforen klarer ikke Lindsey Vonn, tidenes kvinnelige alpinist, å holde styr på følelsene.

I bunn av Jeongseon-løypa står alpinsport­ens førstedame og studerer familiebil­der tatt av de norske slektninge­ne. Av henne sammen med mamma og pappa. Av henne sammen med bestefar Don Kildow, som døde i november og som hun nå skal hedre ved å vinne Ol-gull i utfor.

Og ikke minst: Bilder av de norske slektninge­ne og gården på det lille stedet Laudal i Marnardal, der hennes tippoldemo­r bodde fram til hun emigrerte til USA på 1930-tallet.

– BARE I OL SÅNNE TING SKJER

– This is crazy, this is crazy! Det er bare i OL sånne ting kan skje, sier 33-åringen og myser mot skjermen.

– Se, hun ligner på min kusine, smiler Vonn når hun ser bildet av Aslaug Bjerland (61).

Bjerlands bestemor og Vonns tippoldemo­r Anna var søstre.

– Å, så søtt, så søtt, så søtt, utbryter Vonn når hun ser en kort videohilse­n der Bjerland ønsker henne lykke til i Ol-utforen.

– Åååå, der er bestefar. Holy shit! Nå må jeg gråte.

Lindsey Vonn tørker tårer og tar på seg solbrillen­e mens hun studerer bildet av seg selv som baby på bestefar Dons fang. Den rosa babykjolen ble kjøpt i Mandal i 1985 og fraktet til USA av søstrene Aslaug og Torunn Bjerland.

VINNE FOR AVDØD BESTEFAR

Hun innledet også OL med å tørke tårer. Under pressekonf­eransen på OLS åpningsdag fortalte Vonn at hun ville vinne gull i utfor for å hedre bestefar Don. Han tjenestegj­orde under Korea-krigen fra 1951–53, rett ved der hun natt til onsdag norsk tid skal kjøre Ol-utforen.

I november døde han, 82 år gammel.

I en bisetning på samme seanse sa også Vonn at hun følte seg «litt norsk», ettersom hun hadde slekt i Laudal i Vest-agder.

– Min bestefar og bestemor fortalte meg alltid historier om Norge. De var så stolt over sin norske arv. At vi hadde så mange slektninge­r der. De dro over flere ganger før jeg ble født. Fra jeg ble født, har jeg følt meg naer min slekt i Norge. Jeg spøker hele tiden med Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud om det, at jeg er litt norsk. Men jeg er virkelig seriøs når jeg sier at jeg er stolt over røttene mine. Min far bruker alltid «Dale of Norway»-genser. Han prøver å vaere norsk. Han er så stolt av det, utdyper Lindsey Vonn overfor Aftenposte­n.

SPURT OM Å VAERE «NANNY»

I et intervju med Faedreland­svennen forteller Aslaug Bjerland om slektsforh­oldet til Vonn. (Se side 26.)

I intervjuet forteller hun også om invitasjon­en til Vonns bryllup i 2007.

Vonn bekrefter bryllupsin­vitasjonen.

– Ja, det ble for lang tur. Men de var alle invitert!

– Slekten i Laudal sier at de kommer til Åre for å heie på deg under VM neste år?

– Mener du det? Er det sant? – Ja, de sier det.

– Så kult, det er helt utrolig. Jeg har aldri møtt dem. Jeg var jo bare en baby da de kom over og besøkte oss. Det blir utrolig. Nå må jeg snakke med familien min med én gang! Det er helt utrolig om jeg får muligheten til å se dem i Åre.

LAUDAL ETTER KARRIEREN

– Du har aldri vaert i Laudal?

– Nei, jeg har ikke det. Jeg har vaert i Norge for å kjøre renn i Hafjell. Men det er alltid så mye som skjer i forbindels­e med konkurrans­ene. Jeg får dra dit når jeg er ferdig med karrieren. Da vil jeg se alle sammen. Og se hvor familien min kommer fra.

Lindsey Vonn smiler. En i det amerikansk­e støtteappa­ratet gir signal om at tiden er over for intervjuet. Vonn er i rennmodus. Nå er det kun én ting som gjelder: De snaut to minuttene ned Jeongseon-løypa klokken 03 onsdag morgen norsk tid.

På vei ut fra stadion takker Vonn for seg. Hun stopper opp, snur seg og gjentar:

– Takk for at dere gjorde dette! Det var kult. Jeg likte det virkelig. Og send meg bildene!

 ??  ??
 ??  ?? Lindsey Vonn begynte å gråte da Aftenposte­ns journalist viste bilder og video av hennes familie i USA og slekten i Norge.
Lindsey Vonn begynte å gråte da Aftenposte­ns journalist viste bilder og video av hennes familie i USA og slekten i Norge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway